Електронните бележки след боледуване на ученици ще могат да бъдат издавани със задна дата

Електронните бележки след боледуване на ученици ще могат да бъдат издавани със задна дата

© Надежда ЧипеваЕлектронните медицински бележки след боледуване на ученици ще могат да бъдат издавани с няколко дни назад. Няма да има проблем при извиняване на отсъствията от училище, ако детето не е било прегледано веднага. Това каза министърът на електронното управление Александър Йоловски пред "Нова телевизия".


От 1 октомври електронните медицински бележки за ученици влизат в сила. Те ще бъдат издавани от личния лекар или от друг лекар - специалист в болничната или извънболничната помощ.


Миналата седмица министърът обясни процеса, по който бележката ще достига до електронните дневници в училищата. След като ученик отиде на преглед при личния си лекар или при друг лекар специалист, информацията за състоянието на детето ще бъде вписана в Националната здравноинформационна система. Допълни, че още тогава автоматизирано се създава електронен документ, който достига до Националната единна информационна система за училищно и предучилищно образование (НЕИСПУО) към образователното министерство. След това извинителната бележка се разпределя към електронния дневник в училището, където се обучава съответният ученик.


От 1 октомври електронните медицински бележки след боледуване на ученици влизат в сила (допълнена)
От 1 октомври електронните медицински бележки след боледуване на ученици влизат в сила (допълнена)Йоловски подчерта, че личният лекар ще регистрира прегледа в деня, в който ученикът отиде на преглед, но ще може да извини отсъствията до 2-3 дни назад.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK