На матура по български през август-септември искат да се явят 4591 младежи

Снимката е архивна

© Георги Кожухаров

Снимката е архивнаЖелание да се явят на държавен зрелостен изпит по български език и литература на сесия август-септември са заявили 4591 младежи, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Той ще се проведе на 28 август и ще е от три модула.


Зрелостниците ще получават изпитния вариант на три части. Върху първия модул те ще могат да работят един астрономически час, след което ще запечатват в плик листа с отговори и ще го предават на комисията. След изтичането на определеното време ще получават втория модул, върху който може да работят също час. За третия модул ще имат на разположение два астрономически часа.


За втория задължителен зрелостен изпит по предмет по избор заявления са подали 3905 зрелостници. Най-много от тях – 1612, са предпочели биология, 373 – география, 471 – филoсофски цикъл, а 272 – английския език. На история и цивилизация са пожелали да се явят 96 младежи, а на математика - 37.
Втората матура ще се проведе на 29 август. Изпитът също е на модули, но различен брой и с различна продължителност.


За третия държавен зрелостен изпит по желание заявления са подали 11 зрелостници, 5 от които са избрали да се явят на изпит по биология и здравно образование. Изпитите по желание ще се проведат в периода между 30 август и 5 септември по предварително утвърден график.


На държавен изпит по теория на професията и специалността за придобиване степен на професионална квалификация са избрали да се явят 977 младежи. Колко и кои зрелостници ще бъдат допуснати до държавни зрелостни изпити ще бъде ясно на 23 август, а служебните бележки те ще могат да получат на 24 август.


Резултатите от матурите от сесия август-септември ще бъдат обявени до 10 септември 2018 г.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK