Задължителната предучилищна за 4-годишните в София може да се отложи и с над 2 години

Отляво надясно: министърът на образованието Красимир Вълчев, омбудсманът Диана Ковачева и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

© Велко Ангелов

Отляво надясно: министърът на образованието Красимир Вълчев, омбудсманът Диана Ковачева и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.Въвеждането на задължително предучилищно образование и за 4-годишните деца от следващата учебна година няма да е за всички. По решение на общините ще може да има период на отлагане от 2 години, който обаче за столицата може да бъде и по-голям. Това се разбра от изказване на просветния министър Красимир Вълчев по време на дискусия по проблема, организирана от омбудсмана Диана Ковачева. В дискусията участваха министрите на образованието и на социалната политика, учители, представители на общините, неправителствени организации и родители.


Плановете на Министерството на образованието са задължителната предучилищна за децата на 4 години да бъде въведена от следващата учебна година. Едно от основните притеснения обаче е как ще бъдат осигурени места за всички, особено в детските градини в големите градове, където традиционно има недостиг.


"Ще предложим да има отлагателен период по решение на общините, защото над 90% от общините имат възможност. Според нас той трябва да е 2 години, но ако трябва и над две години ще се удължи само и единствено заради Столичната община", каза министър Красимир Вълчев. Той посочи, че до 2 години трябва да е преодолян недостигът на места, но независимо от това строителството на детски градини в столицата трябва да продължи, за да се намали броят деца в групите.


Колко деца ходят на градина
По данни на Министерството на образованието 78% от 4-годишните деца в страната посещават детски градини. При 5-годишните, които в момента задължително ходят на предучилищна, обхватът е 91%, а 98 на сто от децата на 6 години посещават предучилищни групи.


"Разликата между тези 78 и 100% са три четвърти деца, чийто майчин език не е българският или които са от семейства без отношение към образованието", обясни министър Вълчев. Той посочи, че именно към тези деца е насочено решението за задължително предучилищно образование . "Ние като институции трябва да отговаряме за колективния интерес", добави той.


Вълчев посочи, че в бюджета има предвидени общо 140 млн. лева за тази и следващата година за дострояване на училища и за детски градини и страната може да разчита на още 13 млн. лева по финансовия механизъм на европейското образователно пространство.


"Ние можем да разчитаме, че за между 65 и 80 детски градини ще започне строителството", каза министърът, говорейки за цялата страна.


Най-тежък остава проблемът в София, където традиционно не достигат места за всички деца. По данни на Столичната община към днешна дата 10 100 деца на 4 години посещават общинските детски градини, а 800 ходят в частни. "Това за нас е един висок процент - над 85%", каза Мария Минчева, директор на дирекция "Образование" в Столичната община.


За тази година в бюджета на общината са заложени малко над 20 млн. лева за строителството на 10 сгради и има молба за отпускане на средства за изграждане на 5 нови детски градини. Това ще позволи да бъдат разкрити 53 нови групи с възможност за прием на 1325 деца. "Ние ще насочим приоритетно новите места към 4-годишните", увери Минчева.


Според общината в столичните градини не достигат места за 160 деца на 4-годишна възраст и за 590 деца на 3 години, т.е. в първа група. Най-тежък е недостигът в яслените групи - 5500 - 6000 места. Мария Минчева изтъкна, че общината няма възможност да направи прогноза колко места ще са необходими в бъдеще заради непрестанната миграция към града.


Финансова помощ за семействата


"Предучилищното образование няма да е задължително само за децата и техните родители. Ние (държавата) ще бъдем по-задължени, ако бъде възприета тази мярка", изтъкна просветният министър.


По въпроса трябва ли да отпаднат таксите за детска градина, след като предучилищното образование е задължително и в училищата предучилищните групи не се заплащат, той каза, че се обмислят начини за подпомагане на семействата, които изпитват затруднения.


"34 млн. лева на целогодишна база ще бъдат предвидени за възстановяване на таксите на част от родителите", каза Вълчев и уточни, че това ще бъде целева семейна помощ. "Надявам се, че в бъдеще ще имаме възможност да покрием всичко", добави той. По думите му се очакват 20 млн. лева повече постъпления в детските градини от повишения обхват, а 15 млн. лева се предвиждат за допълнителна издръжка на градините, "което ще направи в тесния смисъл на понятието образованието безплатно".


Покриването на таксите ще бъде съвместно с Агенцията по социално подпомагане, която ще подава информация за семействата, които имат нужда, обясни социалният министър Деница Сачева. На въпрос защо все пак предучилищната трябва да е задължение, а не право, тя призова "да не се крием зад квазилиберални концепции, които доста често чуваме".


"Истинският въпрос е в това в какво общество искаме да живеем. Ако искаме повече образовани и реализирани хора, които имат интерес да бъдем толерантни и да живеем в мир и хармония, ние трябва да направим тази крачка към ранно детско развитие", призова Сачева. Тя даде пример, че по данни от социални работници значителен процент от семействата, чиито деца са отпаднали от училище, казват, че ако децата им са посещавали от по-рано градини, след това в училище вероятно е щяло да им е по-лесно.


Красимир Вълчев посочи, че основната причина да не се посещава детска градина и впоследствие училище вече не е социално-икономическа. "Основната причина вече е социално-културна - липсата на отношение към образованието, което се възпроизвежда от поколение на поколение", заяви той. Колкото по-малко образовани са родителите, толкова по-нисък е обхватът в детската градина, посочи министърът.


"Трябва да намерим начин да съчетаем личните ни свободи и права с колективния интерес", призова той. Вълчев изтъкна, че практиката в Европа е към занижаване на възрастта, в която децата влизат в образователната система. Определи възрастта между 3 и 7 години като най-важната, защото в най-голяма степен се изграждат мозъчни връзки при децата, формира се интелигентността, когнитивните, социални, емоционални и комуникативни умения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK