Кабинетът одобри задължителната предучилищна за 4-годишните

Кабинетът одобри задължителната предучилищна за 4-годишните

© Цветелина Белутова, КапиталПравителството одобри предложените от просветното министерство промени в Закона за предучилищното и училищното образование, които ще направят предучилищното образование задължително за 4-годишните. Предстои законопроектът да бъде разгледан и гласуван от Народното събрание.


В момента на задължителен обхват от образователната система подлежат децата на 5 и 6 години, като по данни на МОН 91-92% от 5-годишните са посещавали предучилищна. Преди дни, при представянето на законопроекта, от министерството съобщиха, че Столичната община няма готовност да приеме всички 4-годишни в детските градини и затова задължението за София ще го отложи с година.


Обхващането в детска градина на децата на 4 години е изключително важно за езиковото, когнитивното, емоционалното и социалното им развитие. Заедно с обучението, възпитанието и социализацията се осигурява и редовна грижа, здравословна храна и контролирани хигиенни условия. В същото време се дава възможност на родителите да са активни на пазара на труда, се посочва в мотивите на кабинета. Освен това се изтъква, че осигуряването на подкрепа за преодоляване на обучителни затруднения чрез ранно идентифициране на потребностите на децата ще предотврати натрупването на дефицити, а впоследствие отпадането им от образователната система.
В държавния бюджет са предвидени 10 млн. лв., които освен за въвеждане на задължителното предучилищно образование за 4-годишните ще бъдат и за подпомагане заплащането на такси от родителите, които са в неблагоприятно социално положение, реши още правителството. Целта е така да се стимулират родителите с нисък социален статус или трайно безработни да изпращат децата си на предучилищна.


Онлайн уроци пращат грипните ваканции в историята


Друга съществена промяна в закона е въвеждането на дистанционно онлайн обучение. След като тази година се наложи учениците да завършат неприсъствено заради коронавируса, сега МОН предлага конкретна уредба за обучението от разстояние.


Училищата ще могат да използват дистанционно обучение онлайн при грипни епидемии или други непредвидени обстоятелства, поради които компетентен орган е разпоредил преустановяване на учебните часове в присъствените форми на обучение във всички училища в определен регион или в цялата страна, предвиждат поправките.


Обучението от разстояние в електронна среда може да се прилага и за ученици, които по здравословни или други уважителни причини не могат да посещават клас, но за не повече от 30 учебни дни. Целта на предложението е да не се стига до пропускане на учебен материал, когато поради форсмажорни обстоятелства присъствието на място е невъзможно.


Дистанционното онлайн обучение се предвижда и за иновативните училища при не повече от 20% от часовете в определени раздели на учебния план.


При представянето на проектозакона просветният министър Красимир Вълчев увери, че часовете в електронна среда по решение на училищата могат да се приложат само за един учебен предмет или за всички предмети и че става въпрос само за възможност, която няма да има задължителен характер.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK