Новините на детски език: Как чуват паяците

Новините на детски език: Как чуват паяците

© pexels.comАко следите "Дневник", за да не изпускате най-важните новини и истории, вече могат да го правят и децата ви. Всеки понеделник "Детски Дневник" препечатва текст от сайта "Вижте - новините на детски език", който в достъпна за по-младите читатели форма съобщава и обяснява актуални събития от страната и света.


Статиите са подходящ начин децата да се запознаят със случващото се в обществото и добър повод за разговор (а защо не и спор) в семейството по тях. Заради възрастта на читателите, за които е предназначена рубриката, редакцията взе решение да затвори за коментари статиите от нея.


"Вижте" е част от платформата за насърчаване на четенето и четивната грамотност сред децата Книговище.бг. Още новини на детски език можете да намерите тук, а повече за "Книговище" - тук.
Как чуват паяците? Чуват ли изобщо? Интересен въпрос не само за теб, но и за учените, които изследват тази тема. Наскоро изследователи от САЩ направиха откритие - паяците всъщност имат доста голямо "ухо". То може да е дори 10 хил. пъти по-голямо от тях самите.


10 хил. пъти - как така? Толкова достига мрежата, която плетат. И всъщност точно тя им помага да чуват по-добре. Паяците нямат уши като нас - те долавят звуци с чувствителни косъмчета на крачетата си. Също така усещат вибрации, когато насекомо попадне в мрежата им. Тяхната мрежа обаче се оказва много по-чувствителна и значително увеличава способността им да "чуват" - нейните нишки вибрират в отговор на звуци на разстояние до 3 метра.


Учените направили тестове - в специална тиха стая те насочили звук към мрежата. В зависимост от това колко силен е шумът, паяците приклякали, протягали се, обръщали се или повдигали предните си крачета. Изследователите забелязали, че те обръщат телата си към звука, което предполага, че знаят откъде идва. Реагирали по различен начин на звуци от хищници и на тези от потенциална плячка. Нещо повече - паяците могат да регулират напрежението на нишките и да "настройват" мрежите си на различни честоти.


Така че, въпреки че нямат уши и са със слабо развито зрение, паяците добре са ориентират в обстановката.


Повечето животни не чуват по този начин - те долавят звуковите вълни във въздуха. Методът на паяците обаче е много оригинален. Това откритие може да помогне в усъвършенстването на слуховите апарати, като ще предложи съвсем различен начин на предаване на звука, казват учените.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK