Новините на детски език: Какво ново в България

Новините на детски език: Какво ново в България

© Anwaar Ali via unsplashАко следите "Дневник", за да не изпускате най-важните новини и истории, вече могат да го правят и децата ви. Всеки понеделник "Детски Дневник" препечатва текст от сайта "Вижте - новините на детски език", който в достъпна за по-младите читатели форма съобщава и обяснява актуални събития от страната и света.


Статиите са подходящ начин децата да се запознаят със случващото се в обществото и добър повод за разговор (а защо не и спор) в семейството по тях. Заради възрастта на читателите, за които е предназначена рубриката, редакцията взе решение да затвори за коментари статиите от нея.


"Вижте" и част от платформата за насърчаване на четенето и четивната грамотност сред децата Книговище.бг. Още новини на детски език можете да намерите тук, а повече за "Книговище" - тук.
Прочети за случките от последните дни накратко:

  • България още няма правителство

Как така? Нали изборите бяха преди повече от два месеца? Понякога е доста трудно да се състави правителство. Особено когато партиите са много, а никоя няма достатъчно подкрепа, за да управлява сама. "Силата" на една партия се определя от това колко хора са гласували за нея и така са изпратили нейни представители в Народното събрание.


Първата по брой гласове и брой депутати партия в парламента поиска подкрепа, за да управлява, но не я получи.


Сега е ред на втората по големина партия да предложи правителство. Малко вероятно е да има развръзка преди Коледа и Нова година.

  • Президентът поиска да се преработят правилата как да се гласува на избори

С таблет или с химикалка? Как да гласуваме? По този въпрос спориха няколко седмици партиите в парламента. Накрая промениха правилата, така че да се върне гласуването на хартия с химикалка. А машините да се превърнат в принтери, тоест само да отпечатват бележката как си гласувал, но да не отчитат гласовете автоматично.


Според президента така хората нямат да имат истинско право на избор как да гласуват. Той върна закона за изборите в Народното събрание. Там депутатите ще трябва да помислят още над текста му.


Това право на президента "да връща закони" се нарича вето (повече за това тук). А "за" и "против" гласуването с машини виж тук.

  • България и Румъния останаха извън Шенген

Скоро ти разказахме, че така се нарича зоната в Европа, в която може да се пътува свободно без проверки на границата.


Стриктното спазване на правилата е важно условие за приемане в Шенгенското пространство.


Две държави казаха, че не смятат, че България спазва тези правила - Австрия и Нидерландия. Виж какво означава да си в Шенген тук.

  • Автобус се обърна край Свиленград, има пострадали и един загинал

Катастрофата е станала при дъжд и хлъзгав път, а автобусът е паднал в дере край пътя. Полицията все още разследва как е станала катастрофата. Това означава, че полицаите трябва да съберат информация какво се е случило и да разберат кой е виновен. Пострадалите хора се лекуват в болница.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK