Новините на детски език: Кои са човешките умения, които нямат цена

Новините на детски език: Кои са човешките умения, които нямат цена

© Pixabay.comАко следите "Дневник", за да не изпускате най-важните новини и истории, вече могат да го правят и децата ви. Всеки понеделник "Детски Дневник" препечатва текст от сайта "Вижте - новините на детски език", който в достъпна за по-младите читатели форма съобщава и обяснява актуални събития от страната и света.


Статиите са подходящ начин децата да се запознаят със случващото се в обществото и добър повод за разговор (а защо не и спор) в семейството по тях. Заради възрастта на читателите, за които е предназначена рубриката, редакцията взе решение да затвори за коментари статиите от нея.


"Вижте" и част от платформата за насърчаване на четенето и четивната грамотност сред децата Книговище.бг. Още новини на детски език можете да намерите тук, а повече за "Книговище" - тук.
Защото в началото на декември в Списъка на нематериалното наследство на човечеството бяха вписани още 39 човешки традиции и умения. Това стана на конференция в Мароко.
Повечето хора си представят богатството като нещо, което може да се види и пипне. Когато говорят за богатствата на своята страна например, често си мислят за природни ресурси, за големи градове, заводи и други такива неща. А когато говорят за културно наследство, най-често си представят сгради или произведения на изкуството.


Съществува обаче и друг вид богатство. Това са уменията на хората. Всички народи се гордеят със свои традиции и умения, които обогатяват световната култура. Някои са толкова древни, че за запазването им се полагат особени грижи. Те се вписват в Списък на нематериалното наследство на човечеството.


Нематериално културно наследство са човешките знания и умения, които се предават от поколение на поколение. Например ако твоите баба и дядо те научат да майсториш нещо, това ще е твое културно наследство.


Тези умения трябва да се ценят и пазят, иначе може да се изгубят. Затова за тях се грижи организацията ЮНЕСКО (на английски: United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization - Организацията на обединените нации за образование, наука и култура - бел. ред.). Така както има списък на обектите на материалното наследство (например Старият Несебър), така има и списък на нематериалното наследство на човечеството. И всяка година този списък се разраства. Всяка държава предлага да се включат в него типични за нея знания и умения. Предложенията се разглеждат от Комитета за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Ето какво реши той този декември в Мароко.


Историите за Настрадин ходжа


Някои знания и умения са разпространени в няколко страни едновременно. В този случай те често са част от фолклора. Такива са устните разкази за Настрадин ходжа. За него сте чели в книгите за Хитър Петър. Той е неговият вечен съперник. Настрадин ходжа присъства в устния фолклор на седем държави (Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Турция, Туркменистан, Узбекистан).


Бродираните ръкави в Румъния и Молдова


Румъния и Молдова пък имат една и съща традиция за украсяване на ръкавите на женските блузи с бродерии. Те имат типични фигури и цветове, знанието за които се предава от поколение на поколение.


Франзелите


Сигурно сте опитвали дългите и тънки хлебчета, наречени франзели? Те също вече са част от Списъка на нематериалното наследство на човечеството. Франзелите се казват още багети (от френски: baguette - пръчка, показалка, палка) и са умение на френските хлебари.


Пиенето на чай


А в Турция и Азербайджан чаят не е просто напитка. В тези страни начинът на поднасяне и пиене на чай са символ на гостоприемство. Те са и част от традициите на общуване между хората.


Всички човешки знания и умения обогатяват културата на една страна. Важно е те да се предават и на младите хора, за да се запазят. Можеш да попиташ своите родители, баба и дядо с какво се слави твоето родно място. И да разкажеш и на други.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK