Новините на детски език: Кой да управлява България - гражданите ще решават на 2 април

Новините на детски език: Кой да управлява България - гражданите ще решават на 2 април

© Arnaud Jaegers, UnsplashАко следите "Дневник", за да не изпускате най-важните новини и истории, вече могат да го правят и децата ви. Всеки понеделник "Детски Дневник" препечатва текст от сайта "Вижте - новините на детски език", който в достъпна за по-младите читатели форма съобщава и обяснява актуални събития от страната и света.


Статиите са подходящ начин децата да се запознаят със случващото се в обществото и добър повод за разговор (а защо не и спор) в семейството по тях. Заради възрастта на читателите, за които е предназначена рубриката, редакцията взе решение да затвори за коментари статиите от нея.


"Вижте" и част от платформата за насърчаване на четенето и четивната грамотност сред децата Книговище.бг. Още новини на детски език можете да намерите тук, а повече за "Книговище" - тук.
На 2 април в България ще има нови избори. Само шест месеца след като гражданите гласуваха, за да изберат кой да управлява страната, ще трябва пак да помислят и да изберат.


Дотук се стигна, след като три партии се опитаха да съберат подкрепа от останалите, за да направят правителство. Това се нарича мандат за правителство (виж повече тук). Те се срещаха, преговаряха, но не успяха да се съгласят как да управляват заедно.


На последните избори през октомври хората гласуваха за много и различни партии. Седем от тях спечелиха място в Народното събрание. Но нито една не събра достатъчно голям брой гласове, тоест доверие от хората, за да управлява сама. Затова трябваше няколко партии да направят "коалиция" (виж повече тук) и да взимат заедно важните решения за страната. Но когато партиите имат твърде различни виждания, трудно намират съгласие.


Сега Народното събрание има още седмица, за да работи и приема закони. След това в месеца на Баба Марта политическите партии ще участват в кампания. По време на кампания политиците пътуват из страната, разговарят с хората, изслушват проблемите им, участват в дебати по телевизията. И изобщо се опитват да убедят гражданите, че точно те имат най-добрите идеи как да се подобри животът в страната.


В задаващите се дебати политиците ще говорят много за войната в Украйна и как тя влияе на нашия живот в България. Ще спорят какво да се направи за поскъпването на стоките. Или какво ще се случи, когато България замени левовите банкноти с евро, за да се изравни с другите държави от Европейския съюз. Би било хубаво да чуем какво мислят политиците и по теми, свързани с децата и как България да стане по-добро място за тях.


Изборите на 2 април ще са по-различни от досегашните. Досега се гласуваше само с машини. Но три партии в последния парламент промениха правилата и върнаха възможността да се гласува и с хартия. Те твърдят, че така ще е по-честно спрямо възрастните хора, които според тях се затрудняват с технологиите. Според техните опоненти обаче така се дават повече възможности за измами, защото на хартия е по-лесно да се поправят резултатите. Припомни си спора "за" и "против" гласуването с машини и на хартия тук.


А ти какво би попитал(а) хората, които искат да управляват България?


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK