Проф. Кантарджиев: Срещу салмонела варете, печете и пържете добре

Срещу салмонела варете, печете и пържете добре месото, това призова днес по "Нова телевизия" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев. Той уточни, че салмонелните микроби в малки количества не са опасни, но ако храната се държи на стайна или висока температура, се размножават и могат да предизвикат отравяне.




Симптомите на салмонелата са висока температура, болки в стомаха и разстройство. Тя може да е опасна за бебетата, малките деца и бременните жени.


Коментарът му беше по повод новината, съобщена от Агенцията по храните вчера, че над 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша е влязло в България, а част от него е продадено.


"Ако продуктът е в хладилник и след това мине през висока термична обработка, няма проблем за хората", посочи Кантарджиев. Той уточни, че ако е пипано заразено месо и се докосне друга храна, няма опасност, освен ако тя не е оставена задълго извън хладилника.


Колбасите не са опасни, защото са термично обработени. Известен риск има с пушените меса.
Консерванти, които масово се влагат в преработените меса, също убиват микробите на салмонелата.


Професорът посочи, че няма завишаване на броя на заболелите от салмонела, като от началото на годината те са 500 души.

Коментари (26)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на tarikatis
    tarikatis
    Рейтинг: 98 Неутрално

    Аз ям само сурово месо.

  2. 2 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 925 Любопитно

    Сполай ти за съвета,професоре!
    100 тона заразени мръвки не са мноо,ша ги изедем!
    Но не е ли по-добре, да се изтеглят от търговската мрежа?

    И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
  3. 3 Профил на Велков
    Велков
    Рейтинг: 3552 Неутрално

    Печене и опушване му е майката... двустранно...

  4. 4 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 925 Любопитно

    Аз ям само сурово месо.
    —цитат от коментар 1 на tarikatis


    Значи си веган!?

    И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
  5. 5 Профил на Велков
    Велков
    Рейтинг: 3552 Неутрално

    До коментар [#2] от "Платон Фъшкиев":

    Те са преработени... вече....и продуктите се изтеглят...

  6. 6 Профил на Велков
    Велков
    Рейтинг: 3552 Неутрално

    До коментар [#4] от "Платон Фъшкиев":

    Веган е индианска дума за некадърен ловец...

  7. 7 Профил на Николай Бучков
    Николай Бучков
    Рейтинг: 4553 Весело

    Нищо не казва за полските протеини , но се подразбира от съвета , че няма нищо против братското птицевъдство....

  8. 8 Профил на Kamenarski
    Kamenarski
    Рейтинг: 2113 Неутрално

    До коментар [#4] от "Платон Фъшкиев":Веган е индианска дума за некадърен ловец...
    —цитат от коментар 6 на Велков


    +

    НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
  9. 9 Профил на Big Muzzy
    Big Muzzy
    Рейтинг: 1595 Неутрално

    Курви яжте, пийте, Огито плаща.

  10. 10 Профил на Darcas
    Darcas
    Рейтинг: 1138 Неутрално

    Тоя "професор" е пенкилер по всякакви здравни теми. От ваксини, през диети, кардиология, онкология, хематология, неврология, неврохирургия, стоматология. Няма меицинска специалност, дето да не е покрил.

    Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
  11. 11 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2261 Неутрално

    Българинът теадиционно си знае - пържолата добре опечана, никакви кървави лигавщини в чинията.

  12. 12 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10989 Неутрално

    Нали салмонелата не върви по говеждото?

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  13. 13 Профил на Molossian
    Molossian
    Рейтинг: 2251 Неутрално

    До коментар [#12] от "penetrating":

    И говеждото го прихваща, ако има досег със замърсени продукти.

    Panta rhei....
  14. 14 Профил на xm...
    xm...
    Рейтинг: 3355 Неутрално

    Потресен съм от кампанията "Няма страшно!", с която овъртолват мат'ряла.

    В "нормална държава" количествата на склад щяха да бъдат запечатани, от митницата и документацията на дистрибутора щеха да се издирят къде, на кого и колко е доставено и то също да бъде изтеглено. И накрая всичко - в екарисажа.

    Но не! На мат'ряла му се дудне "Оммм, Омммм, Оммм!".

    И защо?
    За да не се накърни на вносителя интереса от ... колко да е? Няколкостотин хиляди евро ... да го е купил от полския производител по евро-две за килограм най-много!
    И освен този мижав интерес - да не му се развали и рахатя. Щото ако се унищожи заразеното пилешко - той ще може да си потърси компенсация при продалият му го.
    Ма що да се мъчи? Пращат няколко такива мекерета да омаят мат'ряла, мат'рялът ще се поразболее, ще вдигне температура и ще се посере и ... минало-заминало!
    За няколко стотин хиляди евро! Колкото един мерцедес!
    Явно мат'рялът е по-евтин! И не толкова ценен ...

  15. 15 Профил на Go Go
    Go Go
    Рейтинг: 391 Неутрално

    Салмонелата върви по всичко, най-паче по яйцата. Но има още един враг, който професорът е споменал, но само индиректно.

    “ Тя може да е опасна за бебетата, малките деца и бременните жени.”

    Това, което невинно е пропуснал да каже, е, че те не пият концентриран алкохол.

    През доброто старо време, когато скачахме от клон на клон, имаше един случай на заразяване със салмонела точно от недостатъчно дълго паниран кашкавал и доста хора полежаха в инфекциозна болница, но доста други изобщо не стигнаха до нея просто защото след работа бяха пили по едно питие. Става дума именно за концентрат (ракия, водка, коняк, уиски - няма значение). Но всички бираджии лежаха в болницата.

    Така че, да му мислят бираджиите...

    73! Go Go
  16. 16 Профил на xm...
    xm...
    Рейтинг: 3355 Неутрално

    Нали салмонелата не върви по говеждото?
    —цитат от коментар 12 на penetrating


    Говеждото си е хранителна среда ...

  17. 17 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 2674 Неутрално

    Това добре, ама много сухо става. Като подметка!

    Мърфи е оптимист!
  18. 18 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10989 Неутрално

    До коментар [#13] от "Molossian":

    Лошо, лошо...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  19. 19 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10989 Неутрално

    До коментар [#16] от "xm...":

    Питам, защото стека го обичам син

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  20. 20 Профил на xm...
    xm...
    Рейтинг: 3355 Неутрално

    До коментар [#19] от "penetrating":

    Ми щом не го панираш - нема що да се стресираш! :)

    Аз по принцип когато готвя пилешко си мия обилно и внимателно с препарат ръцете. Защото само така е сигурно, че ако има салмонелозни бактерии - на практика ще нулирам възможността да ги пренеса върху мен или по другите продукти.
    Също така обилно измивам с течаща вода яйцата преди да ги варя, а когато чупя за на очи, омлет или заливка - си мия задължително ръцете от пипането на черупките преди да продължа ...

    Не съм бебе, та да ме е страх да не се гътна, но салмонелозата е гадна работа, а хигиената не е проблем ...

  21. 21 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10989 Весело

    До коментар [#20] от "xm...":

    Добра идея :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  22. 22 Профил на xm...
    xm...
    Рейтинг: 3355 Весело

    До коментар [#20] от "xm...":Добра идея :)
    —цитат от коментар 21 на penetrating


    Да ти е сладко!

  23. 23 Профил на Armagedon
    Armagedon
    Рейтинг: 784 Неутрално

    От салмонела се страда доста,ако са заразени и други продукти били в контакт със заразени месо.Може да бъде увреден и черния дроб ако не се вземат своевременно мерки и не се предприеме лечение.Освен възпаление на тънките черва тя може да предизвика и тумор ако не бъде възпалението овладяно навреме.Пък и от нея чувствително намалява имунитета на организма срещу други инфекциозни заболявания,като грип и др.

  24. 24 Профил на Armagedon
    Armagedon
    Рейтинг: 784 Неутрално

    На нашата улица само за месец починаха трима души.Да ви е сладко.

  25. 25 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 9216 Неутрално

    А по-добре да не внасят заразено месо.

  26. 26 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2461 Неутрално

    Индия на Балканите? Всичко пържено!!! Толкова ли е сложно (явно е) да има контрол по вергата производител - магазин? Толкова ли е сложно да подгоните бабичките продаващи мляко на кюшетата? Толкова ли е сложно да се научим на хигиена (това сигурно няма да стане и след 100 години).





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK