Положителните случаи след първото тестване за COVID-19 на малките ученици са 0.01%

Положителните случаи след първото тестване за COVID-19 на малките ученици са 0.01%

© Велко АнгеловЕдва 5 (0.01%) са положителните проби за COVID-19 от направени 37 832 на ученици от начален курс в 13 области в първия ден на присъствено обучение, за което те се тестват с щадящи антигенни тестове. Две от положителните проби са в София, по една има във Варна, Добрич и Пазарджик, съобщи на брифинг образователният министър акад. Николай Денков. В тестването са участвали 3271 родители от общо 3549 доброволци.


Първи впечатления от тестването на децата - тук.


Ако дете е с положителен тест, то трябва да се изследва в лаборатория. При отрицателен резултат се връща в клас, а при нов положителен следва процедура по уведомяване на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), която трябва да постави под карантина контактните на детето лица.
В резултат на тестването 2538 паралелки са учили присъствено, от тях 1471 са в София. Следващото тестване за съответните ученици ще е в понеделник, ако училището не е затворено заради провеждането на изборите, в такъв случай ще е във вторник.


Тествани са и 2717 учители, сред тях положителните проби са 6 - три от тях са във Варна, и по една в Габрово, Добрич и София.


Сред непедагогическия персонал положителните проби са 3 от 1507 теста. Две от тях във Варна и една в София.


Николай Денков заяви, че получените от ведомството днес 86 хил. теста ще бъдат разпределени в Пловдив, Бургас, Русе и Враца, след това в местните училища трябва да се организира процесът на тестването и то да започне, като точна дата няма. Тестването започва при три условия: налични тестове, съгласие на над 50% от родителите на децата в паралелка и готовност на учители, които заедно с доброволците, да осъществят тестването.


Денков добави, че няма информация какво се случва с набавянето на тестове от страна на Министерството на здравеопазването. Посочи единствено, че ако 1.4 млн. теста бъдат осигурени (за такава поръчка анонс направи здравният министър д-р Стойчо Кацаров), то те ще стигнат за един месец. ще имат тестове за един месец. Една от двете фирми, избрани за доставчици, закъснява с изпълнението на договора и за момента няма информация кога поръчаните й 200 хил. теста ще пристигнат в базата на БЧК в с. Лозен.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK