Гражданска инициатива иска Европа без тютюн

Гражданска инициатива иска Европа без тютюн

© ОрганизаторитеПървата по рода си Европейска гражданска инициатива "Европа без тютюн" и подписка в нейна подкрепа започна днес, съобщиха организаторите за България "Коалицията за живот без тютюнев дим".


Целта на кампанията е постигане до 2030 г. на околна среда без тютюн и първо европейско поколение, което не пуши.


Инициативата е дело на група европейски организации, членове на Европейска мрежа за превенция на тютюнопушенето (ENSP).
За да може Европейската комисия да предприеме действия за реализиране на инициативата, държавите в Европейския съюз трябва да се съберат един милион подписа за една година, а в България - 12 000 подписа.


Организаторите настояват до 2028 г. да се прекрати продажбата на тютюневи и никотинови изделия на граждани, родени след 2010 г. Искат също да се създаде европейска мрежа от плажове, речни брегове и паркове без тютюн и фасове


Сред другите цели е премахване на рекламата на тютюневи изделия. Отбелязва се, че България е една от последните страни в Европа, в която външната реклама на тютюневи изделия все още е разрешена.


Желаещите могат да подпишат петицията тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK