Бе знаехме си че е за здравето, не просто да се напием! Тамън на време ми дойде статията преди да ида да си купя. Обикновено съм на Каберне, ама ще го разнообразя със Зиндафел , може и пино ноар, и малбек не е зле . Наздраве!
Бабини дивотии. Това е като с въртяната до умопобъркване лъжа, че шоколадът бил полезен. И дебилите нагъват шоколад с печено до въглен какао, 70% шекер и 1000 калории, мислейки си, че ги прави по-здрави. Като пуснат некоя тъпотия, след това я препечатват с десетилетия без да се замислят верно ли е, не е ли. Първо виното е алкохол, а той не може да е полезен, каквото и да съдържа, още по-малко пък преди сън. Едва след това е всичко останало. Нека хората си пият каквото искат, но не ги баламосвайте с маркетинг.
😀Бря бря бря...Пино Ноар...Сира...Някой спомена и Малбек...ДЕКА БЕ'А ТИ'А по соц'време...😀
😀С'я сИрЮзно (ВИНАГИ съм сИрЮзен за вина и кулинария): Едни 'талянски винари (чревоугодници) ме научиха едно ЗЛАТНО правило: ЕКСПЕРИМЕНТИРАЙ😀! Half the fun i GETTING THERE😀! Важи и за вина, и за манжи😀
И още няколко други😀
Относно сирената-Като ПРОДАВАШ вина-угощавай сирена: Те затварят вкусовите рецептори на езика и небцето. А ние като купуваме вина-хрупкаме сухи бисквитки и пием/плакнем си устата с газирана вода-за да изчистим вкусовите рецептори😀
Но ако си за кефа (а не бизнес)-'СИЧКО ВЪРВИ, важен е крайният резултат-КЕФ!😀 До коментар [#2] от "selqnin":
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
quote#7:"trolimzarodiny"]До коментар [#1] от "Таралеж":Начи аржентинкия мелбек и зинфандел са ми любими…🍷[/quote]
Вината от "новия свят" често са изненадващи в параметър "валю фор мъни" и до ден днешен😀 Да не говоря за преди 2-3-40 години когато в Европа (И Израел) се появиха "първите лястовички" от Чиле, Австралия и Нова Зеландия😀. ЮАР малце преди това, ама с ужастната стигма "апардайт". А Аржентина е с 10 обиколки зад Чиле, 'ма иди знай к'о правят те днес.
АМА ТОГАВА БЕ'С ТРЕПАЧИ😀!!! ПО 'СИЧКИ параметри (е, нема'а вина за над $5К/б...не съм чувал за такива). В категориите 1-20$ СИФ Европа НЕМАХА РАВНИ!...Минало бешело.. До коментар [#7] от "trolimzarodiny":
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
"Разгледайте, опитайте стотиците, дори хиляди сортове, които обикновено не пием... Всяко от тях може да помогне да подхраните наистина полезни чревни микроби и да подобри здравето Ви.""
Какви са тези стотици че и хиляди сортове червено вино след като утвърдените такива са около десетина? Освен ако не смята някакви туземни сортове за долнокачествено вино.
Вече любезно отказвам подаръци с домашно вино. Просто няма как да се направи качествено вино вкъщи. Не е като луканките. Изискват се условия с много специфика, големи познания и техника. Това технолог на вино в шато го каза. Виното е жив организъм, дори близост с животни на мястото за приготвяне може да повлияе. Да не говорим в какви палачорски бидони и вмирисани бурета го гледат "по домашному". Мерят някаква захарност само и толкоз. Във винарските изби компютри следят степен на ферментация, калоричност и още куп параметри. Недопустимо е проба-грешка с прецакване на тонове вино. Най-добре да се купуват разнообразни вина и да се чете поне малко какво се пие отколкото всяка вечер с един и същи домашен експеримент докато се изпразни бурето :)
Начи аржентинкия мелбек и зинфандел са ми любими ❄️ Спрях и си купих чилийско Каберне. Но благодаря за съвета, другия път ще взема аржентински зиндафел и малбек. Като че ли аржентински има по-малко? Основно са калифорнийски разбира се, чилийски, австралийски. Наздраве!
отказвам подаръци с домашно вино 😥 Домашно вино поне може да го опираш и ако не ти хареса да го хвърлиш. Има и успешни, може би 10-20%? Виж домашните ракии са си друга идиотщина, ако не те убия/ослепят почти сигурно ще те оглупят. Там компромис с опитване не бива!
Опитвали сме ,дори по- простоватите от нас сме тествали различни сортове.Не харесвам мерло примерно ,няма да го пия .Харесвам Пино Ноа ,дано подобрява чревната флора по- добре от мерлото .... За аналогията с храната не е прав- организмът обича постоянство,не разнообразие.
Като пътуваш във винарски райони винаги пий регионалното вино. Харесвам почти всичко (без чисто каберне совиньон и кианти) но мерло, зинфандел(плавац мали), сира, малбек, пино ноар, каберне франк, бароло, френските бленди от С. Емилион и Бордо ... списъкът е дълъг
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
Точно. А за шоколада ,пропусна витамина на ЩАСТИЕТО, хахххх
Бабини дивотии. Това е като с въртяната до умопобъркване лъжа, че шоколадът бил полезен. И дебилите нагъват шоколад с печено до въглен какао, 70% шекер и 1000 калории, мислейки си, че ги прави по-здрави. Като пуснат некоя тъпотия, след това я препечатват с десетилетия без да се замислят верно ли е, не е ли. Първо виното е алкохол, а той не може да е полезен, каквото и да съдържа, още по-малко пък преди сън. Едва след това е всичко останало. Нека хората си пият каквото искат, но не ги баламосвайте с маркетинг.
Като пътуваш във винарски райони винаги пий регионалното вино.Харесвам почти всичко (без чисто каберне совиньон и кианти) но мерло, зинфандел(плавац мали), сира, малбек, пино ноар, каберне франк, бароло, френските бленди от С. Емилион и Бордо ... списъкът е дълъг
Добър съвет. Т'ва за к'о да пиеш като пътуваш. Да го допълня-и пий като местните. Ако те разреждат някое вино с вода (газирана) или слагат плодове в кана вино: НЕ ДИГАЙ СТОЙКИ като "файн'шмекер", а прави като тях.
Да си призная без бой: Цитирах Кингсли Еймис който , освен "енгри йънг мен", е бил и любител+разбирач на вина. Попаднах случайно на неговата книга "Он дринкс" още презз соц'а (МОЯ соц, до 1969). Тогава не разбрах 3/4 от написаното в нея: Кой беше чувал, камо ли виждал/кусвал вина като Мадейра, Малага, Сира и Пети Сира, Шираз и Малбек...В нрб имаше Каберне, Мерло, Мавруд, Памид и Гъмза, винпромски масовки.
Мераклиите си имаха асми и си правеха вина с характер, по различни от винпромските..
П.С. КАК НЕ ТИ ИЗСЪХНА...небцето, да споменеш БАРОЛЛО (И във винарството има "Три Голями Б, като в музиката) наред с останалите вина...
П.П.С. "Чисто" Каберне Совиньон"(демек правено САМО от грозде Каберне Совиньон) няма! Преди зилион години няколко френски винарни експериментирали с подобни вина, и се убедили че резултатът не си струва усилията. За това се добавя Каберн ФРанк, или мерло за да се получи сполучливо вино Каберне Совиньон. В което ТРЯБВА да има поне 90 % грозде Каберне Совиньон, за дасе нарече така виното.
Оф'топик-а ГОЛЯМИТЕ вина, от сорта на $3-4-5К екс'селари са смес Каберне Совиньин и Мерло 50:50 +/- 10-20-30%.
П.П.П.С. Грозде Кианти нЕма, та нЕма и "чисто Кианти". Вината Кианти се ороизвеждат в един сравнително малък район в Тоскана от грозде сорт Санджиовезе. И с него историятае като с Каберне Совибьон: Смес на Санджовезе с други вина дава по дабри резултати от 100 % Санджиовезе. И "СУПЕР'ТОСКАН" вината също са микс. До коментар [#16] от "penetrating":
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
Напълно вярно. Френските вина, особено тези издържащи 30 години и нагоре са с каберне, но те добавят и каберне франк :). Любимото ми Померол, например. Кианти никога не ми е харесвало (заради санджовезе), но бароло, ммм. И мерло, чисто. Купих си две бутилки чисто италианско мерло 2015, 100 точки Джеймз Съклинг (сегашната цена(3600) е станала 5.5 пъти предишната) едната я изпихме семейно, беше превъзходна. Другата ще е подарък за сериозен повод. Трае 30-35 години
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK
Таралеж
Рейтинг: 1979 НеутралноБе знаехме си че е за здравето, не просто да се напием!
Тамън на време ми дойде статията преди да ида да си купя.
Обикновено съм на Каберне, ама ще го разнообразя със Зиндафел , може и пино ноар, и малбек не е зле .
Наздраве!
selqnin
Рейтинг: 2797 ВеселоНие, на село и без енолози и техните "мъдри" съвети така правим
Пино ноар
Сира
Каберне
и после в обратен ред...
Hristov
Рейтинг: 3040 ВеселоУмен съвет! Наздраве!
Глупостта у някои е безмилостна като Съдбата!Peni Nikol
Рейтинг: 4058 НеутралноИ от мен наздраве с домашно червено вино, което знам с какво го пръскам и колко захарност ми дава при бране и т.н. до ферментацията :-).
Peni Nikolqgb06646880
Рейтинг: 37 НеутралноБабини дивотии. Това е като с въртяната до умопобъркване лъжа, че шоколадът бил полезен. И дебилите нагъват шоколад с печено до въглен какао, 70% шекер и 1000 калории, мислейки си, че ги прави по-здрави. Като пуснат некоя тъпотия, след това я препечатват с десетилетия без да се замислят верно ли е, не е ли.
Първо виното е алкохол, а той не може да е полезен, каквото и да съдържа, още по-малко пък преди сън. Едва след това е всичко останало. Нека хората си пият каквото искат, но не ги баламосвайте с маркетинг.
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 3058 Неутрално😀Бря бря бря...Пино Ноар...Сира...Някой спомена и Малбек...ДЕКА БЕ'А ТИ'А по соц'време...😀
😀С'я сИрЮзно (ВИНАГИ съм сИрЮзен за вина и кулинария): Едни 'талянски винари (чревоугодници) ме научиха едно ЗЛАТНО правило: ЕКСПЕРИМЕНТИРАЙ😀! Half the fun i GETTING THERE😀! Важи и за вина, и за манжи😀
И още няколко други😀
Относно сирената-Като ПРОДАВАШ вина-угощавай сирена: Те затварят вкусовите рецептори на езика и небцето. А ние като купуваме вина-хрупкаме сухи бисквитки и пием/плакнем си устата с газирана вода-за да изчистим вкусовите рецептори😀
Но ако си за кефа (а не бизнес)-'СИЧКО ВЪРВИ, важен е крайният резултат-КЕФ!😀
До коментар [#2] от "selqnin":
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
trolimzarodiny
Рейтинг: 1853 НеутралноДо коментар [#1] от "Таралеж":
Бирата и благата трева трябва да са безплатни за стадото !Начи аржентинкия мелбек и зинфандел са ми любими…🍷
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 3058 Веселоquote#7:"trolimzarodiny"]До коментар [#1] от "Таралеж":Начи аржентинкия мелбек и зинфандел са ми любими…🍷[/quote]
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhiВината от "новия свят" често са изненадващи в параметър "валю фор мъни" и до ден днешен😀 Да не говоря за преди 2-3-40 години когато в Европа (И Израел) се появиха "първите лястовички" от Чиле, Австралия и Нова Зеландия😀. ЮАР малце преди това, ама с ужастната стигма "апардайт". А Аржентина е с 10 обиколки зад Чиле, 'ма иди знай к'о правят те днес.
АМА ТОГАВА БЕ'С ТРЕПАЧИ😀!!! ПО 'СИЧКИ параметри (е, нема'а вина за над $5К/б...не съм чувал за такива). В категориите 1-20$ СИФ Европа НЕМАХА РАВНИ!...Минало бешело..
До коментар [#7] от "trolimzarodiny":
Julian Mall
Рейтинг: 3825 Весело"Разгледайте, опитайте стотиците, дори хиляди сортове, които обикновено не пием... Всяко от тях може да помогне да подхраните наистина полезни чревни микроби и да подобри здравето Ви.""
По-добре миг свобода отколкото живот в робствоКакви са тези стотици че и хиляди сортове червено вино след като утвърдените такива са около десетина? Освен ако не смята някакви туземни сортове за долнокачествено вино.
Таралеж
Рейтинг: 1979 НеутралноДо коментар [#9] от "Julian Mall":
някакви туземни сортове за
🎖🎖🎖
Товарищ, ти си смучи путлеровски самогон.
Остави вината за хората.
Пожалуста!
Julian Mall
Рейтинг: 3825 ВеселоТаралежчо пий си вкисналото домашно вино и се надявай на лечебните му качества. Аз боклуци не пия. По-добре миг свобода отколкото живот в робство
enter_k
Рейтинг: 217 НеутралноДо коментар [#4] от "Peni Nikol":
Вече любезно отказвам подаръци с домашно вино.
Просто няма как да се направи качествено вино вкъщи. Не е като луканките. Изискват се условия с много специфика, големи познания и техника. Това технолог на вино в шато го каза. Виното е жив организъм, дори близост с животни на мястото за приготвяне може да повлияе. Да не говорим в какви палачорски бидони и вмирисани бурета го гледат "по домашному". Мерят някаква захарност само и толкоз. Във винарските изби компютри следят степен на ферментация, калоричност и още куп параметри. Недопустимо е проба-грешка с прецакване на тонове вино.
Най-добре да се купуват разнообразни вина и да се чете поне малко какво се пие отколкото всяка вечер с един и същи домашен експеримент докато се изпразни бурето :)
Таралеж
Рейтинг: 1979 НеутралноДо коментар [#7] от "trolimzarodiny":
Начи аржентинкия мелбек и зинфандел са ми любими
❄️
Спрях и си купих чилийско Каберне.
Но благодаря за съвета, другия път ще взема аржентински зиндафел и малбек.
Като че ли аржентински има по-малко?
Основно са калифорнийски разбира се, чилийски, австралийски.
Наздраве!
Таралеж
Рейтинг: 1979 НеутралноДо коментар [#12] от "enter_k":
отказвам подаръци с домашно вино
😥
Домашно вино поне може да го опираш и ако не ти хареса да го хвърлиш.
Има и успешни, може би 10-20%?
Виж домашните ракии са си друга идиотщина, ако не те убия/ослепят почти сигурно ще те оглупят.
Там компромис с опитване не бива!
sin mi
Рейтинг: 3260 НеутралноОпитвали сме ,дори по- простоватите от нас сме тествали различни сортове.Не харесвам мерло примерно ,няма да го пия .Харесвам Пино Ноа ,дано подобрява чревната флора по- добре от мерлото ....
За аналогията с храната не е прав- организмът обича постоянство,не разнообразие.
penetrating
Рейтинг: 8337 НеутралноКато пътуваш във винарски райони винаги пий регионалното вино.
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertХаресвам почти всичко (без чисто каберне совиньон и кианти) но мерло, зинфандел(плавац мали), сира, малбек, пино ноар, каберне франк, бароло, френските бленди от С. Емилион и Бордо ... списъкът е дълъг
eml021124737
Рейтинг: 41 НеутралноДо коментар [#5] от "qgb06646880":
Точно.
А за шоколада ,пропусна витамина на ЩАСТИЕТО, хахххх
Точно.
А за шоколада ,пропусна витамина на ЩАСТИЕТО, хахххх
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 3058 ВеселоДобър съвет. Т'ва за к'о да пиеш като пътуваш. Да го допълня-и пий като местните. Ако те разреждат някое вино с вода (газирана) или слагат плодове в кана вино: НЕ ДИГАЙ СТОЙКИ като "файн'шмекер", а прави като тях.
Да си призная без бой: Цитирах Кингсли Еймис който , освен "енгри йънг мен", е бил и любител+разбирач на вина. Попаднах случайно на неговата книга "Он дринкс" още презз соц'а (МОЯ соц, до 1969). Тогава не разбрах 3/4 от написаното в нея: Кой беше чувал, камо ли виждал/кусвал вина като Мадейра, Малага, Сира и Пети Сира, Шираз и Малбек...В нрб имаше Каберне, Мерло, Мавруд, Памид и Гъмза, винпромски масовки.
Мераклиите си имаха асми и си правеха вина с характер, по различни от винпромските..
П.С. КАК НЕ ТИ ИЗСЪХНА...небцето, да споменеш БАРОЛЛО (И във винарството има "Три Голями Б, като в музиката) наред с останалите вина...
П.П.С. "Чисто" Каберне Совиньон"(демек правено САМО от грозде Каберне Совиньон) няма! Преди зилион години няколко френски винарни експериментирали с подобни вина, и се убедили че резултатът не си струва усилията. За това се добавя Каберн ФРанк, или мерло за да се получи сполучливо вино Каберне Совиньон. В което ТРЯБВА да има поне 90 % грозде Каберне Совиньон, за дасе нарече така виното.
Оф'топик-а ГОЛЯМИТЕ вина, от сорта на $3-4-5К екс'селари са смес Каберне Совиньин и Мерло 50:50 +/- 10-20-30%.
П.П.П.С. Грозде Кианти нЕма, та нЕма и "чисто Кианти". Вината Кианти се ороизвеждат в един сравнително малък район в Тоскана от грозде сорт Санджиовезе. И с него историятае като с Каберне Совибьон: Смес на Санджовезе с други вина дава по дабри резултати от 100 % Санджиовезе. И "СУПЕР'ТОСКАН" вината също са микс.
До коментар [#16] от "penetrating":
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
penetrating
Рейтинг: 8337 НеутралноДо коментар [#18] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertНапълно вярно. Френските вина, особено тези издържащи 30 години и нагоре са с каберне, но те добавят и каберне франк :). Любимото ми Померол, например. Кианти никога не ми е харесвало (заради санджовезе), но бароло, ммм.
И мерло, чисто. Купих си две бутилки чисто италианско мерло 2015, 100 точки Джеймз Съклинг (сегашната цена(3600) е станала 5.5 пъти предишната) едната я изпихме семейно, беше превъзходна. Другата ще е подарък за сериозен повод. Трае 30-35 години