Десетте "тайни за щастието" на папа Франциск

Десетте "тайни за щастието" на папа Франциск

© Reuters



Намалете темпото, бъдете щедри и се борете за мир – това са част от десетте съставки в "рецептата за щастие", която папа Франциск сподели в интервю за аржентинския седмичник "Вива".


Ето как според Католическата новинарска агенция изгежда този Топ 10 как да се чувствате доволни от живота си:


1. Живей и остави другите да живеят




Всеки би трябвало да се ръководи от този принцип, който е същото като римската поговорка "Продължавай напред и остави другите да сторят същото".


2. Раздавай се


Хората трябва да бъдат открити и щедри един към друг, защото ако се затвориш в себе си, рискуваш да станеш егоцентричен, а застоялата вода лесно се превръща в гниещо блато.


3. Действай спокойно


Папата е преподавал литература в гимназия и разказва история от аржентински роман от Рикардо Гуиралдес, в която главният герой – гаучото дон Сегундо Сомбра, анализира живота си. "Той казва, че на младини е бил буен поток, търкалящ камъни по течението; като пораснал е бил пълноводна река; като възрастен все още е продължавал да се движи напред, но бавно, подобно на езеро", казва папата. Франциск споделя в интервюто, че му харесва образът на езерото – да можеш да се движиш в живота си плавно, смирено и спокойно.


4. Здравословна доза удоволствие


Приятното преживяване от изкуството, литературата и играта с децата се изгубиха, казва папата. "Потреблението ни донесе неудовлетвореност и стрес, а хората изгубиха онази здравословна доза удоволствие. Времето им е "претрупано" и не могат да го споделят помежду си."


Дори да работят часове наред, родителите трябва да оставят време да поиграят с децата си, работното време обърква всичко това, но трябва да положите усилие, съветва Франциск. Изключете телевизорите, докато се храните, защото и когато сте на масата той не ви оставя да комуникирате.


5. Неделята е почивен ден


Работещите трябва да имат своята неделя, защото тя е за семейството, припомня папата.


6. Създайте достойна работа за младите


Трябва да сме изобретателни с младите хора. Ако нямат възможности, те ще се обърнат към наркотиците и ще бъдат по-склонни да посягат на живота си. "Не е достатъчно да им дадем храна. Достойнството идва, когато сам можеш да занесеш храна у дома, спечелена със собствен труд".


7. Уважавайте природата и се грижете за нея


Разрушаването на околната среда е "едно от най-големите предизвикателства". "Мисля, че не се питаме "Не се ли самоубива човечеството чрез тази безразборна и тиранична експлоатация на природата?"


8. Стига сте мърморили


Не бъдете негативно настроени. Да говориш лошо за другите е признак на ниско самочувствие. Това означава "Толкова ми е гадно, че вместо да си стъпя на краката, трябва да съборя и другите при мен в калта". Здравословно е бързо да се отървете от отрицателното отношение.


9. Не принуждавайта непрекъснато другите да приемат възгледите ви, уважавайте убежденията им.


"Можем да вдъхновим останалите чрез даване на пример, така че заедно да израстваме, като комуникираме помежду си. Най-лошото е религиозното проповядване, което парализира: "Говоря ти, за да те убедя". Не. Всеки човек участва в диалога от позицията на собствената си идентичност. Църквата израства чрез привлекателността си, не чрез проповядването".


10. Работете за мира.


"Живеем във времена на толкова много войни, че призивът за мир трябва да се изкрещи. Мирът понякога създава впечатление, че е нещо тихо. Но той никога не е мълчалив, мирът винаги е про-активен и данимичен".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Топ 10 на католическата новинарска емисия,не е много стилно издържана,особено точка първа
  Не всеки може да бъде щастлив,но важното е да сме ДОБРИ това се задава от сърцето.

 2. 2 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Ако живеем според тези заръки, животът ще е по-добър както за нас, така и за околните

 3. 3 Профил на akostamosta
  akostamosta
  Рейтинг: 466 Неутрално

  От правило номер 4 : "....Изключете телевизорите, докато се храните, защото и когато сте на масата той не ви оставя да комуникирате." - Добре ще стане, ако много хора да почнат да го правят, че като знам какви примери има - телевизор 24 часа включен, хора отиват на гости и ТВ -то гърми цялата вечер, отиват да вземат булка от тях и по време на цялата дандания телевизора се надвиква със всички гости.... и още много такива

 4. 4 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  Приемам всяка една от заръките на папа Франциск.
  Колегата daam е направил простичкото, но вярно заключение за всички нас.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 5. 5 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Точка 8 важи със страшна сила за нас, българите.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 6. 6 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  Великите неща са прости.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Толкова семпли правила на папата и толкова земно истински!Ако ги спазваме всички христиани,със сигурност човечеството и земята ,и природата ще бъдат по-добри.

  Tony
 8. 8 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Бла-бла А нещо за bank of vatican няма ли , за едни неписани правила ,които правят определена група хора щастливи ?

 9. 9 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  [quote#1:"xalikarans"]Топ 10 на католическата новинарска емисия,не е много стилно издържана,особено точка първа[/quote]

  Не знам какво не намираш да е 'стилно издържано' и дали стилът на поднесените съвети има някакво значение, но точка първа е може би най-важната. Тя включва в себе си много пластове на интерпретация - да не се опитваме да променяме другите; да не се опитваме да им налагаме нашето виждане; и особено важното - да не се опитваме да се сравняваме с другите, с техния начин на живот, с техните успехи, с техните вкусове - защото ние сме си ние и за нас са подходящи друг начин на живот, успехи и вкусове. Освен това никога не можем да бъдем сигурни, че другите, които смятаме за 'преуспели', нямат собствените си драми и трагедии, по-големи и от нашите. В тази линия на разсъждение - българите бяха относително по-щастливи по време на социализма, точно защото бяха изолирани от света и нямаха голяма база за сравнение. Сега по-достъпната информация, съчетана с ускореното ни превръщане в общество на ненаситни консуматори, доведе до печалната ни слава на най-нещастен народ.

 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  Десетте тайни на папата наподобяват десетте Божи заповеди. Това ме смущава въпреки, че харесвам думите на папата. Смущава ме, защото ми изглежда като опит да се рационализират думите на Христос.
  Дано след поколения тези думи се оценят като полезни. Днес е рано.

  подпис
 11. 11 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Трудно е да дадеш точна рецепта за правилното развитие на човешкия живот.Едва ли има такава. Допада ми т.3, тя е най-близо до човешката философия-като си млад си буен, силен, но ти пречи липсата на опит, по-късно помъдряваш, утихваш, но губиш други неща. Тошко Колев имаше една песен-"Младите могат, но не знаят, старите знаят, но не могат..." Да сме живи и здрави, другото се нарежда.

 12. 12 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 237 Весело

  [quote#0:"Папата"]Не бъдете негативно настроени. Да говориш лошо за другите е признак на ниско самочувствие. Това означава "Толкова ми е гадно, че вместо да си стъпя на краката, трябва да съборя и другите при мен в калта". Здравословно е бързо да се отървете от отрицателното отношение[/quote]Мно0го точно описани на наште русофоби, дето само дебнат статии са Русия/Путин/"комунистите", за да не им е гадно от себе си!

  +++ За Франциск!!!

  “We have now sunk to a depth at which restatement of the obvious is the first duty of intelligent men.” – George Orwell
 13. 13 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#7] от "Free person":
  До коментар [#6] от "Депутат 241 - ИЗБИРАЙ УМНО!":
  До коментар [#10] от "Иван К":

  Точка номер 8 е за вас, русо/комуно Фоби!

  Ако не я харесвате, ви препоръчвам хапче номер 13(от вица).

  “We have now sunk to a depth at which restatement of the obvious is the first duty of intelligent men.” – George Orwell
 14. 14 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Потреблението ни донесе неудовлетвореност и стрес"
  Потребителското общество, в което живеем ни прави нещастни и неудовлетворени. Този ламтеж за пари и имане не е на добро. Скоро прочетох една мисъл, че хората трябва да се обичат, а предметите да се ползват.В съвременното общество става обратното - предметите се обичат, а хората се използват.

 15. 15 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#14] от "proza":

  Ами нали това искаха нашите демократи- ОБИЛНО да потребяват (корекомски) стоки и банани?

  Нали това беше целта, за да се събори Соца, който насърчаваше гражданите/селяните, да се самозадоволяват със собствено, ОРГАНИЧНО, производство на храни!?

  “We have now sunk to a depth at which restatement of the obvious is the first duty of intelligent men.” – George Orwell
 16. 16 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#8] от "pipon":

  Именно. А новият папа знае прекрасно, че хората в мнозинството си са изумително доверчиви и вярват на красиви приказки, без значение има ли, няма ли действия зад тях. За него важи в пълна сила приказката: "Слушай ме какво ти приказвам, не ме гледай какво правя".

  Евала му правя за манипулирането на общественото мнение! Много е добър и има чудесна ПР агенция. Предполагам му е вродено и се възползва от контраста с предшествениците му.

  От една страна латиноамериканците са много емоционални и си падат по пищната словесност, вярата в светлото бъдеще, справедливост за бедните и прочие социалистически лафове. Пък и се кефят, че техен човек е на толкова високо място.

  От друга стана западняците силно вярват в авторитети и смятат, че формалното, външното, съвпада с действителността. Те не могат да си представят, че някой казва едно, а прави друго. Подобно на нашата история с ДПС - нейното ръководство непрекъснато гръмко декларира, че не са етническа партия, а всъщност безогледно размахват етническата карта и я ползват в тяхна изгода. Обаче черно на бяло има само красоти.

 17. 17 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Уважавам и споделям правилата на папата.
  Доколкото мога ги спазвам.

 18. 18 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1384 Весело

  До коментар [#15] от "КДС":

  [quote#15:"КДС"]Нали това беше целта, за да се събори Соца, който насърчаваше гражданите/селяните, да се самозадоволяват със собствено, ОРГАНИЧНО, производство на храни!?[/quote]

  Евалата, щом това си запомнил от "Соца", ти си си опропастил живота, човек...
  То "Соца" насърчаваше и писането на доноси срещу човека, а пък за препоръката на папата по т.1. т. 7 и особено по т. 9 да не говорим...
  Защото "Соца" е една такава човеколюбива идеология...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 19. 19 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Къде са мъдрите думи засягащи правилното хранене, важността на физическата активност и финансите?

 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Всичките са чудесни, но понеже 10 може да ни дойдат много , макар че неговите десет не ми изглеждат много трудни, аз мисля че минималната доза за национална (наша родна българска) употреба, според мен стават №1 и №8. Ако ги приемем на национално равнище, всички, барабар с гостите на страната, ще заживеем доста по-добре.

 21. 21 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  [quote#13:"КДС"]Точка номер 8 е за вас, русо/комуно Фоби![/quote]
  А всичките 10 точки са за теб в качеството ти на свободоФоб!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 22. 22 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 536 Весело

  [quote#12:"КДС"]Мно0го точно описани на наште русофоби, дето само дебнат статии са Русия/Путин/"комунистите", за да не им е гадно от себе си! [/quote]

  Позволявам си да цитирам два твои коментара под друга статия:

  [quote#3:"КДС"]Настояща зомби- нация!

  Поне да бяха се притеснили, за ЦЕНАТА, която ще плащат, от бумеранга със санкциите на Русия!!!
  [/quote]

  [quote#8:"КДС"]Разбира се, че нашите русофоби, като дават за пример престижните американски университети и броят на лауреатите на Нобел!?

  Ама забравят, че болшинството в САЩ са и лауреати на Дарвин! [/quote]

  Не ми се търси под други статии, но съм сигурен, че има какво да се открие. И не забравяй да подсещаш хората къде бият негрите.

 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4797 Весело

  "Десетте "тайни за щастието" на папа Франциск"

  Много хубави и мъдри съвети ни дава папа Франциск! За пореден път БРАВО на този прекрасен човек! Най-добрият папа който е имал Ватиканът в последно време!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  "Църквата израства чрез привлекателността си, не чрез проповядването".

  И това го казва главата на римокатолическата църква!
  Забележително.
  Всичките десет препоръки са добри.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 25. 25 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Този папа много го уважавам!!!

  Само че съботата е 7-мия ден, не неделята. Четвъртата заповед отделя 7-мия ден за почивка. "И като се върнаха, приготвиха аромати и миро; и в съботата си почиваха според заповедта. А в първия ден на седмицата, сутринта рано, жените дойдоха на гроба, носещи ароматите, които бяха приготвили." "И като възкръсна рано в първия ден на седмицата, Исус се яви първо на Мария Магдалина..."

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 26. 26 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Прилича на симпатичен човек.

 27. 27 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3477 Неутрално

  Българите сме ужасни мърморковци. Ако се отърсим от това качество ще спечелим много!

  klimentm
 28. 28 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Като прочетох заглавието си помислих "На какво ли може да научи обикновените хора един човек, който си няма много представа за начина им на живот".
  Все пак го прочетох и си признавам, че съм впечатлен.
  Първо от несъмнената правота и практичност на съветите - насочени към всеки един човек - бил той богат или беден, както и от пълната липса на църковна закостенялост и задръстеност. (Интересно какви ли биха били десетте тайни на щастието според дядо Николай).
  Особено впечатление ми направи толерантността, която лъха от начина на изказване. Не говори за денят "неделя", а казва, че всеки трябва да има "своята неделя" (нека е понеделник или сряда ако ще). Подсказва, че това не е една прищявка на Господ, а една необходимост веднъж седмично поне, човек да обърне внимание на семейството и близиките си. Ей, Богу - колко е прав тук. Колко ли разпаднали се семейства биха се запазили ако спазваха тази простичка необходимост!?
  Показва нещо, което лично аз отдавна приемам за вярно - християнските ценности не са някаква прищявка на Господ, а посочват основните постулати за пълноценен и щастлив живот, пречупени през призмата на всеки един човек - според възгледите и средата, в която живее.
  Поне 5 от точките са написани като, че ли специално за българите - особено тази за мрънкалата и стремежа на всеки да накара другите да живеят по неговия начин.
  Едва ли ще го прочете моя коментар папата, но аз лично го поздравявам за това изказване!

 29. 29 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Ами човека е прав, елментарни неща са, но се правят доста трудно...

 30. 30 Профил на HAGBARD
  HAGBARD
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Не мога да повярвам, че теолог, при това папа говори по този начин и има толкова повърхностни възгледи. Така пишехме в лексиконите си в седми клас.

 31. 31 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#30] от "HAGBARD":

  Ами ако ги беше написал теологично и задълбочено щяха да го разбират само кардиналите около него и разбира се, всеки от тях щеше да оспорва от теологична гледна точка почти всяко едно изречение, тълкувайки го по своите знания и възгледи.
  Точно затова тези 10 възгледа са толкова впечатляващи.
  Те са разбираеми за всеки, простичко и лесно запомнящо казани са, и са основното - верни са.
  Може 100 истини да кажеш, ако те разберат само 10 бели бради, дето цял живот само книги и молитви са чели - каква полза от голямата ти мъдрост!???
  Точно това е да можеш да бъдеш едновременно и лидер и мъдър - да изказваш големи житейски истини с прости и разбираеми думи.
  А това, че нещо е изказано просто не означава, че е повърхностно.

 32. 32 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#10:"Иван К"]Десетте тайни на папата наподобяват десетте Божи заповеди. Това ме смущава въпреки, че харесвам думите на папата. Смущава ме, защото ми изглежда като опит да се рационализират думите на Христос.
  Дано след поколения тези думи се оценят като полезни. Днес е рано. [/quote]

  И ти ще изчакаш да се оценят, та да приемеш нещо от тези съвети ли? Очевидно Папата трябва да каже и нещо за тъпотията.

 33. 33 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#15:"КДС"]Ами нали това искаха нашите демократи- ОБИЛНО да потребяват (корекомски) стоки и банани? [/quote]

  А комунистите ни пазахте от тези прегрешения по тоталитарно време.

 34. 34 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1492 Весело

  До коментар [#33] от "gozambo":
  После и на първите редове в църквата отидоха.
  Атеист съм, но този Папа е първо човек, а после вярващ. Само шапка мога да му свалям, защото е лесно когато си никой, но на неговия пост да си земен човек е невероятно, а и излъчва невероятна мъдрост.

 35. 35 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Православен съм, но за пореден път свалям шапка на папа Франциск и се надявам на земята да има повече хора като него - пък дали са католици, протестанти, православни ... значение няма, изповядваме една вяра, в един Бог.
  Но, забележителното в това изказване е, че и атеистът, агностикът, мюсюлманинът могат да намерят една метафизична, абстрактна мъдрост в думите на този човек.

 36. 36 Профил на asparuh12345678
  asparuh12345678
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "HAGBARD":

  Твоят идол очевидно е нашата
  министърка на спорта.

 37. 37 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  [quote#16:"luda_krava"]новият папа знае прекрасно, че хората в мнозинството си са изумително доверчиви и вярват на красиви приказки, без значение има ли, няма ли действия зад тях.[/quote]

  Първо, всеки от нас трябва да покаже 'действията', съответстващи на всеки съвет - едва тогава би имало полза от думите на папата.
  Второ, папа Франческо е личност, за която думи като 'слушай какво ти говоря, не гледай какво правя' са най-неуместни! По времето на избирането му, а и общо взето непрекъснато се чуват разкази за живота и делата му преди и след възкачването му на папския престол. Можеш да попрочетеш и след това ела да пишеш необосновани нападки, ако все още мислиш така.
  И какво означава, че папата бил 'манипулатор'; кого и в каква посока 'манипулира' с тези съвети? Я си свали малко предубедените очила, за да видиш по-обективно нещата.

 38. 38 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#15] от "КДС":

  Какво ти пречи и сега да си се самозадоволяваш?...

 39. 39 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 603 Неутрално

  [quote#30:"HAGBARD"]Не мога да повярвам, че теолог, при това папа говори по този начин и има толкова повърхностни възгледи. Така пишехме в лексиконите си в седми клас.[/quote]
  ++++++++++++++++++++++++++++++++

  Тъкмо се чудех какво ми пречи да се възторгна. Ами звученето е нещо като Паулу Куелю и Хорхе Букай: пределно плоска "мъдрост", произнесена с апломб, все едно са открили топлата вода. Псевдомъдрост...

  'Let light surround you' Dream Theater
 40. 40 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 603 Неутрално

  [quote#31:"moro"]Ами ако ги беше написал теологично и задълбочено щяха да го разбират само кардиналите около него[/quote]
  Не е така. Не става дума за научен изказ, а за многопластов, вдъхновяващ, какъвто подхожда на духовен лидер, а не на промотър на нечии пиарски "оригинални" идеи. Но там е трудността: хем да си дълбок, хем да го изкажеш с думи прости, което тук не виждам, уви.

  'Let light surround you' Dream Theater
 41. 41 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Да, сега се сетих на какво най-много ми приличат тези "тайни": на съвети в притурката на неделен вестник плюс мантрата на миските, които неуморно се борят за мир

  Забавно е как най-големите атеисти и правоверни православни се вързват на тази пиарщина

  'Let light surround you' Dream Theater
 42. 42 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#22:"Форд Префект"]Позволявам си да цитирам два твои коментара под друга статия: [/quote]Забравил си, да цитираш и подписа ми на Оруел- той обяснява другите, които си цитирал.

  До коментар [#22] от "Форд Префект":

  “We have now sunk to a depth at which restatement of the obvious is the first duty of intelligent men.” – George Orwell
 43. 43 Профил на Гръмотевичен
  Гръмотевичен
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#41] от "ariel28":

  Пиарщина? Боже събери си вересиите...

 44. 44 Профил на Гръмотевичен
  Гръмотевичен
  Рейтинг: 631 Любопитно

  До коментар [#41] от "ariel28":

  Това да не е баце да си прави ПР? Това е Папата и на него ПР не му требе, както се казва в една песен.

 45. 45 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#38] от "convince":

  Женорята! Майтапче.

  Става въпрос, не лично за някого, а за идеологията на цялата система!

  “We have now sunk to a depth at which restatement of the obvious is the first duty of intelligent men.” – George Orwell
 46. 46 Профил на Емануил
  Емануил
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иван К":

  Не забравяй, че папата е йезуит. йезуитското учение до колкото съм запознат е такова, че всеки един сам да открие за себе си Бог, защото Той за всеки един от нас се проявява по различен начин. Когато един човек е радостен, смирен, оптимистичен, създава, обича и служи в него живее Бог, т.е. ако следваш тези тайни ти достигаш до Бог. Едно е някой да започне да ти приказва за Бог, друго е когато човек сам го преживее и осъзане. а тове и вярата, когато приемеш Бог в сърцето си.

  + това е един много силен удар към Вожда на постлиберализма - Барак Обама, който пропагандира точно обратното - изкуствения интелект, изкуствени ценности, изкуствена храна и тн, тъй като либерализма доказа че еднакъв с комунизма - една материалистична структура, което всичко да се определи и да има материална стойност.

  спомням си едно свиделтелство за вярата на едно хърватско момиче. Тя виждала как хората, които излизат от Църквата колко били щастливи, естествено щастливи и решила да отиде на литургия и чак тогава приела настина вярата в Бог. Защото Бог е радост.

  http://www.erepublik.com/en/referrer/embeca
 47. 47 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Колко много вярващи имало в този форум- направо да не повярваш.
  Добре, че тези думи не са на руския патриарх, че тогава всички щяхте да сте атеисти.

  ☭= ☠
 48. 48 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Брей, Иисус навремето проповядваше, че трябва да търсим само истината, нищо не е споменал за щастието, защото е знаел, че "който трупа мъдрост, трупа печал" несъвместима с щастието, а сега "представителят" на Иисус заговорил за щастието, щастието е проблем на светското, при това днес е много лесно постижимо, например химически... Затва "духовния пастир" на около милиард души да започне да се занимава със спасение на душите на паството си и да им обясни, че щастието ще си го постигат във вечния живот, а не днес и сега по някакви евтини рецепти.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 49. 49 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#45] от "КДС":

  ПОЛИТИКАТА на една анормална идеология, чужда на икономическите принципи за производство.
  Политика на самозадоволяване, изолационизъм и човеконенавист.
  Представени в обратните им синоними.

  Такава дълбока извратеност, не е постигнал дори и Хитлер, който бе човек прям и честен в намеренията си.

 50. 50 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#39] от "ariel28":

  ПОПУЛИСТКО чедо, папата проповядва връщането на църквата в лоното на хората, а не възвисяването и като институционална отчужденост.
  Достатъчно ни бе конкурентната комунорелигия, която взе превес през последния век и докара неизброими негативи и безмислия, откоито даже и самото християнство онемя за дълго, къде по принуда, така и от отчуждаване.

 51. 51 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#47] от "€arthquak€":

  Така си е, защото руският патриарх и православието винаги взимат второстепена роля, като подгласници на управлението, дори и то да се е подиграло с тях унищожавайки физически клира и разрушавайки домът на Христос.
  Правослявието смята, че тези анормални изстъпления са жертви на изкупление поради греховете, които са взели превес и ги възприема като наказание Божие.
  Докато католическата римска църква се стреми и е играла наддържавна обединителна историческа роля и е поемала нещата винаги в свои ръце, преценявайки, че държавата се управлява от негодници.

 52. 52 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#51:"convince"]Докато католическата римска църква се стреми и е играла наддържавна обединителна историческа роля и е поемала нещата винаги в свои ръце, преценявайки, че държавата се управлява от негодници.[/quote]
  Виждам, че си католик, но като цяло църквата е много далеч от това, което Христос е искал за хората. Особено католическата!
  Особено по времето на "Светата инквизиция", когато католическата църква е произнасяла и изпълнявала смъртни присъди. И досега никой папа не е признал това за грешка на църквата. Това за мен е достатъчно, за да заключа, че тази църква не служи на Христа, а на дявола.

  ☭= ☠
 53. 53 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3477 Неутрално

  До коментар [#52] от "€arthquak€":

  Не съм католик но мисля също че католическата църква има голям принос за развитието на човешката цивилизация.Много много повече от колкото догматичното православие.Светата инквизиция и кръстоносните походи не са единственното което те са сторили.

  klimentm
 54. 54 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#52] от "€arthquak€":

  Не несъм католик, нито друг. Религиозноста ми е чужда, доколкото може да бъде днес всяка религия дории най-традиционата/ Вярвам, че заедно с морала са две обречени категории, служещи за патерици на едно все още недоразвито човешко общество.

 55. 55 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Проповядваният дух на скромност и смирение - помислете колко ни е чужд той, уважаеми форумни "братя"!

 56. 56 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#5] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  И аз това си помислих, когато прочетох точка 8 - все едно за нас, българите го е казал. Всъщност, донякъде е успокояващо, че не само ние сме такива, защото едва ли папата е имал предвид точно нас

  Иначе, съгласна съм с всяка една дума. Де да можехме всички поне да се стремим да живеем според тези правила! Не са неизпълними дори в нашето забързано време.

 57. 57 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4592 Весело

  Много добра рецепта.
  Всичките й опорни точки.

  Единствено ме смущава разяснението на първата.
  Освен светли периоди, римската империя е имала и мрачни.

  Не е ясно какво да се разбира под "напред".
  Ако всички изподразберат, че искат да напреднат до в едно и също място, би се случило конфликтно скупчване.

  "Live and let live" е поговорката.

  Да оставим "напредничавата" римска
  за делнични дни?

  "1. Живей и остави другите да живеят

  Всеки би трябвало да се ръководи от този принцип,
  който е същото като римската поговорка

  "Продължавай напред и остави другите да сторят същото"."

  "Десетте "тайни за щастието" на папа Франциск"


 58. 58 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Просто и смислено. Просто смислено!
  Почитания

 59. 59 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4592 Весело

  Бърка ли ти с нещо чуждото щастие?

  Live and let live.

  Ако не си религиозен... католик... представи си просто,
  че тази държавна банка служи за добра световна просвета,
  като в случая.

  Живей, не се мъчи.

  Дерзай. Не се терзай

  До коментар [#8] от "pipon":

  Бла-бла. А нещо за bank of vatican няма ли , за едни неписани правила ,които правят определена група хора щастливи ?

 60. 60 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Вечните истини! Добре е съвсем простичко да си ги припомняме всеки миг от живота.

 61. 61 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#53:"klimentm"]Не съм католик но мисля също че католическата църква има голям принос за развитието на човешката цивилизация.Много много повече от колкото догматичното православие.Светата инквизиция и кръстоносните походи не са единственното което те са сторили. [/quote]

  А какво толкова е направила католическата църква, какъв принос е допринесла за човешкото развитие?
  Ренесанса в Европа настъпва след като пада Константинопол и хиляди учени, занаятчии и философи от този град бягат в Европа носейки знания, култура и технологии, дотогава непознати в дивия и изостанал западен свят.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 62. 62 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 536 Неутрално

  [quote#42:"КДС"]Забравил си, да цитираш и подписа ми на Оруел- той обяснява другите, които си цитирал.[/quote]

  Аз съм цитирал два твои коментара, други не съм. Опитай се поне да се изразяваш малко по-ясно. Колкото до подписа ти, той наистина обяснява някои неща, но само в комбинация с ника ти.

 63. 63 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4592 Любопитно

  Х 0000 2014

  Труден спор... неразумен.

  Става реч за Eтични Ценности на Християнска Цивилизация
  или за Универсална Човечност,
  а не за това коя християнска или (друга) партия
  натрупала повече исторически минуси или плюсове.

  Хилядолетният християнски Константинопол,
  най-силният и богат за времето си град на света,
  паднал под мохамеданска окупация не само поради политически и военен разкол "свой" или изобщо,
  но и поради чумна епидемия - опустошителна през тях времена
  в цяла Европа, вероятно и в Азия.

  Така Югоизточна Европа била изолирана, а преките търговски пътища до Индокитай - блокирани.

  Така "Западът" се изместил в централна Европа, на Север и на Запад, вкл. Британия.

  Така околосветски преоткрили индийците... както и "индианци".

  Добро и смирено било католическото дело на албанската "Майка Тереза" в Индия.

  На папа Йоан Павел II - в Европа.

  Десетте прагматични точки за рационален живот,
  на сегашния папа, Франциск.

  Правила на обикновен нормален "здрав разум",
  но често забравяни.

  До коментар [#61] от "petka":

  Не съм католик но мисля също че католическата църква има голям принос за развитието на човешката цивилизация.

  Много много повече от колкото догматичното православие.
  Светата инквизиция и кръстоносните походи не са единственното което те са сторили. - цитат на коментар #53 от “klimentm”

  А какво толкова е направила католическата църква, какъв принос е допринесла за човешкото развитие?
  Ренесанса в Европа настъпва след като пада Константинопол и хиляди учени, занаятчии и философи от този град бягат в Европа носейки знания, култура и технологии, дотогава непознати в дивия и изостанал западен свят.

 64. 64 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4592 Любопитно

  Да, но как да обясниш на милиарди човеци, много от които са възпитани или програмирани в цинизъм, материализъм, комерсиализъм или закони "на джунглата",
  че в света има духовна реалност и неведоми правила,
  постоянно отвъд "прогресивните" граници на човешко познание?

  Впрочем, доколкото ми е известно,
  Иисус проповядвал освен за "друго"
  за значението на мира, миротворчество и миротворци.

  Животът... Истината... Пътят...
  не са антипод на Спасителя, а точно обратно.

  Намери и уважи правилния цитат

  До коментар [#48] от "petka":

  Брей, Иисус навремето проповядваше, че трябва да търсим само истината, нищо не е споменал за щастието, защото е знаел, че "който трупа мъдрост, трупа печал" несъвместима с щастието, а сега "представителят" на Иисус заговорил за щастието, щастието е проблем на светското, при това днес е много лесно постижимо, например химически...

  Затва "духовния пастир" на около милиард души да започне да се занимава със спасение на душите на паството си и да им обясни, че щастието ще си го постигат във вечния живот, а не днес и сега по някакви евтини рецепти.

 65. 65 Профил на zlatediki
  zlatediki
  Рейтинг: 466 Неутрално
 66. 66 Профил на nonsense
  nonsense
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Нали знаете, че тоя папа е такъв само на думи?

  shut up retard
 67. 67 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3477 Неутрално

  До коментар [#61] от "petka":

  Произведенията на древните гърци са останали запазени благодарение на манастирските библиотеки и са били превеждани и разпространявани .Едва ли щяхме да знаем нещо за Евклид,Платон и Аристотел днес.Те служат и за начало на съвременната наука и философия.Училища и учители е имало почти във всяко по голямо населено място благодарение пак на църквата.Тя дава и много учени ,философи и теолози които разпространяват нови идеи и виждания за света.Да не говорим за произведенията на изкуството които са безброй.Църквата е меценат на архитекти,художници,склуптори,писатели и учени.
  Възгледът че човек е важен също е възникнал в мирогледа на църквата и доразвит от хуманистите и ренесанса.
  Не бива да си затваряме очите за важната и роля ,макар това днес да не е модерно и да минава за анахронизъм.Фактите са такива.

  klimentm
 68. 68 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Весело

  Море, байно,
  За пет квадрата от двора, одма ти вадя гръцмуля
  и няма да ми мигне дори...

 69. 69 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#67] от "klimentm":

  Произведенията на древните гърци са запазени благодарение на... арабите. Благодарение на "просветените" католици Константинопол е разграбен при първото му превземане от кръстоносците, много от античните произведения, които са се съхранявали в библиотеки и частни къщи са изгорени или като еретични или просто за разпалки. Например "Квадригата" ма базиликата Сен Марко е открадната от венецианците от хиподрума в Константинопол и до днес си е във Венеция http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bb/Horses_of_Basilica_San_Marco_bright.jpg/1024px-Horses_of_Basilica_San_Marco_bright.jpg
  Проблема на западната църква е, че така и не се е отделила от светското управление, претенциите й за влияние в политиката се виждат и днес, чрез рецептите на поредния папа за това как трябва да живее паството му, неща които са недопустими в православието и протестанството, където всеки е оставен на собствената си свободна воля. Важката роля на Ватикана е единствено да забави развитието на науката с поне две столетия и все още да се меси в битието на хората, което по презумция я прави тоталитароидна религия с политичрски претенции.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 70. 70 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3477 Неутрално

  Идеята за Василевса като овластен от Бога и негов наместник на земята е чисто източна. Тя продължава в самодържието символ на единството на светската и духовна власт. В този смисъл папите има много да учат от източните си колеги.

  klimentm
 71. 71 Профил на mgulenova
  mgulenova
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Колкото по-просто е сърцето, толкова повече в него е мъдростта.

 72. 72 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#70] от "klimentm":

  Няма никаква такава идея, най малко на изток никой не е възприемал василевса като наместник на Бог на Земята ("Кесаровото - кесаря, божието - Богу". Макар и овластен от Бога, василевса не е негов наместник, той може да бъде както благодат така и наказание от Бога. Докато папите са смятани именно за наместници на Бога на земята, от там и презумцията за непогрешимостта им, като преки изпълнители на господната воля.
  Ето в какво се изразява католицизма (хората са дали изчерпателен поглед върху влиянието на това течение върху битието на всеки член на паството): https://www.youtube.com/watch?v=fUspLVStPbk

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 73. 73 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#67] от "klimentm":

  "Фактите са такива."

  Не се излагай, фактите изобщо не са такива. Живееш в епохата на информацията, можеш да си набавиш знания от много места. Едно време, когато информацията е била владение предимно на църквата, не е имало кой знае какъв шанс да получиш неизкривена картина, но днес... Моля те не се опитвай да пробутваш като факти, неща в които могат да повярват единствено доверчиви наивници, които ги мързи да си размърдат малко мишката на компа.

  "Възгледът че човек е важен също е възникнал в мирогледа на църквата и доразвит от хуманистите и ренесанса."

  Ако нямаш нищо против, възгледът, че човекът е много важен е повратна точка в мисленето и е възникнал значително по-раншко от възникването на църквата, а именно в древна Гърция. Сократ се е казвал първият мислител, който е изказал тази идея (ако се вярва на Платон, де).

  Далеч съм от мисълта да отричам важната роля на църковните средища, които по-късно са се превърнали в университети, но не забравяй, че жреците във всяка една епоха са били пазители на знанието и свещените традиции. Това им е било основна длъжностна характеристика, така да се каже. И тъй като религията и науката в по-стари времена не са се разглеждали отделно, а като цяло, съвсем закономерно е било ако някой имал склонност към наука, да стане свещеник, просто не е имало друг начин, този е бил единственият.

  Училищното обучение в Средновековието първоначално не е било за всички, а само за благородниците и целта му е била да научи избраници да четат и пишат. Впрочем, училища за най-обикновени деца са започнали да организират протестантите, не католиците.

  Зарежи тая работа с дитирамбите за папата, това е за хора с по-скромни възможности за мислене, ти не ми приличаш на такъв.

 74. 74 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#72] от "petka":

  Петка, можех, бих ти написала още стотина плюса за коментарите!

 75. 75 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#39] от "ariel28":

  Бре, Ариел, доживях да ти нащракам плюсове на всички коментари! Обикновено не съм на твоето мнение, но тук не мога да не изкажа съгласието си.

  Между другото и аз се сетих за Паоло Куелю и ми стана странно, защо неговите книжки се заклеймяват като лековато четиво, подходящо за миски, а това тук се приема за най-дълбока и възвишена мъдрост. Изглежда за мнозина има значение не какво се казва, а предимно кой го казва.

 76. 76 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 603 Неутрално

  [quote#75:"luda_krava"]Бре, Ариел, доживях да ти нащракам плюсове на всички коментари![/quote]
  Радвам се

  [quote#75:"luda_krava"]Между другото и аз се сетих за Паоло Куелю[/quote]
  Обединява ги популизмът и повърхностната "мъдрост", която всъщност издава неуважение, ако не и презрение към паството/публиката. Бих предпочела истински папа реформатор като Йоан Павел Втори или някой скромен задълбочен християнин, а не южноамерикански палячо.

  'Let light surround you' Dream Theater
 77. 77 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  До коментар [#64] от "dnevnikar":

  По-добре е отгоре да поставяш цитата от коментара, на който отговаряш, а под него да напишеш твоите думи - така ще стане по-недвусмислено.

 78. 78 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  До коментар [#75] от "luda_krava":


  До коментар [#75] от "luda_krava":

  Ами, четете си Шопенхауер и не си губете времето с 'южноамериканския палячо'.

 79. 79 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4592 Весело

  Май прав си, но обаче:
  Въпрос на кво' очакваш.

  Въпрос е кой Не си ти.
  Въпрос на ти си Кой.

  Ти Лог четеш/причакваш ;
  или пък Блог четеш/очакваш?

  Различно мисълта...
  двусмислено струи.

  И мързелът е фактор.

  Ефектност на писеца.
  На(с)клонност на твореца
  и тра ла ла ла ла

  До коментар [#77] от "princess_x":

  По-добре е отгоре да поставяш цитата от коментара, на който отговаряш, а под него да напишеш твоите думи - така ще стане по-недвусмислено.

 80. 80 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#78] от "princess_x":

  Нямаш проблем. Шопенхауер е несъмнено далеч по-интересен и заслужаващ внимание, независимо че е писал и глупости. Струва ми се, така ще си и остане, дъъълго след като настоящия папа бъде само поредния номер в редичката.

  Впрочем, посъветвах klimentm да зареже дитирамбите, щото някак не му отиват. Е, ти не се притеснявай, това не се отнася до теб, можеш да продължаваш с пълна сила с възторзите.

 81. 81 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  [quote#80:"luda_krava"]Впрочем, посъветвах klimentm да зареже дитирамбите, щото някак не му отиват. Е, ти не се притеснявай, това не се отнася до теб, можеш да продължаваш с пълна сила с възторзите. [/quote]

  Ти въобще не разбираш истинския смисъл и значение на ролята на папата и влиянието му върху огромна маса хора по света - неуместно е да се обсъжда стилът или мотивите му; не става въпрос за академични дискурси, а за милиони вярващи, много от които може и да са напълно неграмотни.
  Понякога най-баналните истини са най-дълбоките.
  Питай някой от философите.

 82. 82 Профил на syl
  syl
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За съжаление много неща ги приемаме за "чиста монета" само защото са казани от някой авторитет! Няма случайно казани или направени неща! Действията на този папа само потвърждават колко точни са библейските пророчества! Видеото по-долу представя точно как: https://www.youtube.com/watch?v=iKcJGvl02uc&feature=share





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK