Десетте "тайни за щастието" на папа Франциск

Десетте "тайни за щастието" на папа Франциск

© ReutersНамалете темпото, бъдете щедри и се борете за мир – това са част от десетте съставки в "рецептата за щастие", която папа Франциск сподели в интервю за аржентинския седмичник "Вива".


Ето как според Католическата новинарска агенция изгежда този Топ 10 как да се чувствате доволни от живота си:


1. Живей и остави другите да живеят
Всеки би трябвало да се ръководи от този принцип, който е същото като римската поговорка "Продължавай напред и остави другите да сторят същото".


2. Раздавай се


Хората трябва да бъдат открити и щедри един към друг, защото ако се затвориш в себе си, рискуваш да станеш егоцентричен, а застоялата вода лесно се превръща в гниещо блато.


3. Действай спокойно


Папата е преподавал литература в гимназия и разказва история от аржентински роман от Рикардо Гуиралдес, в която главният герой – гаучото дон Сегундо Сомбра, анализира живота си. "Той казва, че на младини е бил буен поток, търкалящ камъни по течението; като пораснал е бил пълноводна река; като възрастен все още е продължавал да се движи напред, но бавно, подобно на езеро", казва папата. Франциск споделя в интервюто, че му харесва образът на езерото – да можеш да се движиш в живота си плавно, смирено и спокойно.


4. Здравословна доза удоволствие


Приятното преживяване от изкуството, литературата и играта с децата се изгубиха, казва папата. "Потреблението ни донесе неудовлетвореност и стрес, а хората изгубиха онази здравословна доза удоволствие. Времето им е "претрупано" и не могат да го споделят помежду си."


Дори да работят часове наред, родителите трябва да оставят време да поиграят с децата си, работното време обърква всичко това, но трябва да положите усилие, съветва Франциск. Изключете телевизорите, докато се храните, защото и когато сте на масата той не ви оставя да комуникирате.


5. Неделята е почивен ден


Работещите трябва да имат своята неделя, защото тя е за семейството, припомня папата.


6. Създайте достойна работа за младите


Трябва да сме изобретателни с младите хора. Ако нямат възможности, те ще се обърнат към наркотиците и ще бъдат по-склонни да посягат на живота си. "Не е достатъчно да им дадем храна. Достойнството идва, когато сам можеш да занесеш храна у дома, спечелена със собствен труд".


7. Уважавайте природата и се грижете за нея


Разрушаването на околната среда е "едно от най-големите предизвикателства". "Мисля, че не се питаме "Не се ли самоубива човечеството чрез тази безразборна и тиранична експлоатация на природата?"


8. Стига сте мърморили


Не бъдете негативно настроени. Да говориш лошо за другите е признак на ниско самочувствие. Това означава "Толкова ми е гадно, че вместо да си стъпя на краката, трябва да съборя и другите при мен в калта". Здравословно е бързо да се отървете от отрицателното отношение.


9. Не принуждавайта непрекъснато другите да приемат възгледите ви, уважавайте убежденията им.


"Можем да вдъхновим останалите чрез даване на пример, така че заедно да израстваме, като комуникираме помежду си. Най-лошото е религиозното проповядване, което парализира: "Говоря ти, за да те убедя". Не. Всеки човек участва в диалога от позицията на собствената си идентичност. Църквата израства чрез привлекателността си, не чрез проповядването".


10. Работете за мира.


"Живеем във времена на толкова много войни, че призивът за мир трябва да се изкрещи. Мирът понякога създава впечатление, че е нещо тихо. Но той никога не е мълчалив, мирът винаги е про-активен и данимичен".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK