Писателката Тайе Селаси: Литературата ме кара да се чувствам у дома

Тайе Селаси

© Анелия Николова

Тайе СеласиТайе Селаси (35 г.) е писател и фотограф от африкански произход. Родена е в Лондон, Англия, но се премества да живее в Ню Йорк, САЩ. Пише кратки разкази като "Сексуалният живот на африканските момичета" ("The Sex Lives of African Girls") от 2006 г. Разказът е публикуван в списание "Гранта" през 2011 г. и попада в класация сред най-добрите американски кратки разкази за 2012 г. Година по-късно Селаси издава първият си роман "Ghana Must Go", който е класиран сред Топ 10 най-добри книги на 2013г. според "Уолстрийт Джърнъл" и "The Economist". Младата авторка попада сред 20-те най-обещаващи автори на десетилетието под 40 г. според "Гранта". През 2014 г. участва като жури в италианския телевизионен формат за млади писатели "Шедьовърът". Гостува в България по повод издаването на дебютния си роман "Ghana Must Go" и като гост в първия по рода си телевизионен формат в България - "Ръкописът".


Започнали сте да пишете на 4 годинки. Кой е най-ранният ви спомен как се е родила страстта ви за писане? В кой момент осъзнахте, че това е вашето призвание?


- Според майка ми и доведения ми баща, когато съм била на четири, съм се разхождала и съм видяла някакви цветя и съм казала: "Тези цветя са толкова красиви, че карат сърцето ми да пее от радост". А те отвърнали: "Това е много поетичен начин да ги опишеш". Не си спомням този момент, но бих искала да го смятам за началото на една доживотна страст да изучавам света и да го описвам.
Винаги съм обичала истории. Обичам да чета истории. Обичах и сама да пиша мънички, миниатюрни истории и т.н. и т.н. И така, докато не навърших 8 или 9 г., когато разбрах, че с това искам да се занимавам. Мисля, че никога не съм обичала нещо повече.


Кое е било най-голямото предизвикателство за вас като писателка? И кои са трудностите, с които се сблъскват писателите в днешно време?


- Мисля, че най-голямото предизвикателство за съвременните автори е маркетингът. Съревнованието за вниманието на хората е толкова голямо и толкова ожесточено с телевизията, интернета, новинарските сайтове и т.н. Така че писателите непрестанно търсят начини да привлекат вниманието на публиката към творбите си.


Това, в крайна сметка, се превърна и в предизвикателство за мен самата, защото много от вниманието беше обърнато към мен, а не към това което пиша. Това разбира се е хубав проблем, ако си човек, който обича да се занимава с чужди проблеми, очевидно.


Смятате ли, че повече внимание трябва да се обръща на творбата или на автора и контекста, в който е писана?


- Смятам, че трябва да се обръща повече внимание на книгата. Разбирате, в определен смисъл всеки ден преоткривам себе си, всеки ден се превръщам в Тайе Селаси, всеки ден съм нов човек.


Но романът е нещо, на което отдавам значителен период от време и всичко от себе си. Така че между мен и романа ми, смятам че романът е много по-интересен.


Каква е стойността на литературата за вас? Какво ви дава или по какъв начин е по-специална за вас?


- Кара ме да се чувствам у дома. Аз съм човек, който няма ясно обособен дом. Родена съм в Англия и бях отгледана в Щатите. Семейството ми е от Африка. Живяла съм в Ню Йорк и съм отраснала в Берлин.


Имам толкова много домове, но никога не съм имала родина, така че литературата винаги е била моята родина. Литературата е мястото, където чувствам абсолютен мир, където се чувствам у дома.


Измислила сте термина "Афрополитен" и го използвате, за да опишете себе си. Бихте ли обяснила значението му и как ви хрумна идеята?


- Разбира се. Това беше преди около 10 години, когато разсъждавах много върху проблемите свързани с идентичността и по-конкретно с африканската идентичност. Дотогава хората винаги ми бяха казвали каква не съм. Казвали са ми, че не съм американка, понеже не съм родена в САЩ; не съм англичанка, защото не съм отраснала в Англия, или че не съм ганайка и не съм нигерийка, защото не съм живяла за дълги периоди в Нигерия и Гана.


Така че ми беше омръзнало да слушам какво не съм. Исках да разбера каква съм и в онзи определен момент, задавайки онзи определени въпроси, стигнах го идеята за "Афрополитен".


Беше очарователно преживяване, защото за тези 10 години срещнах много хора, който се самоидентифицират с моя термин; и не само хора от афринакския континент. Разговаряла съм с много хора, които определят своята идентичност като едновременно национална и глобална.


Споменахте, че влагате сърце и душа в писането. В романа на Оскар Уайлд "Портретът на Дориан Грей" художникът Базил казва по повод изкуството, че артистът не бива да поставя душата си в творбите си, защото по този начин той се оголва пред света и е по-уязвим. Съгласна ли сте с това твърдение?


- Изобщо не съм съгласна. Е, съгласна съм по отношение на твърдението, че давайки всичко от себе си твореца се оголва пред света и е по-уязвим, но не смятам, че има от какво да се страхувам.


Смятам, че когато каниш читателя да тръгне на приключение с теб четейки книгата ти, на приключение, което предприемаш сам, то тогава ти също изискваш от читателя да се оголи пред твоите герои, пред тяхната болка и техните надежди. Затова смятам, че е справедливо и авторът да се разкрие пред читателя.


В дебютния ви роман "Ghana Must Go" има доста прилики между сюжетната линия и собствения ви живот (емигриралият баща, разведените родители и т.н.). Твърдите, че пишейки романа сте преоткрили едно ново съчувствие и разбиране към героите и техните грешки и също сте преоткрили това съчувствие и разбиране към грешките на собствените си родители. Как ви промени писането на романа? Какви предизвикателства срещнахте? Смятате ли, че литературата може да бъде учител, както за читателя, така и за писателя?


- Абсолютно. Да, литературата може да бъде учител за читателя и за писателя и то по един и същи начин. Знаете ли прекарах 2 години пишейки "Ghana Must Go" и прекарах 2 години живеейки като баща, като майка, като брат – неща, които никога не съм била. Помогна ми да разбера колко много грешки може да допусне човек и колко много може да нарани хората, които обича, макар да има най-искрени намерения.


Да стана част от тази реалност се оказа животопроменящо за мен самата. Сблъсках се с проблемите на героите си и това ми помогна да погледна не само през своите, но и през очите на моите родители и изобщо през очите на всички родители със съчувствие и разбиране, както сама казахте.


Смятам, че това е част от великата сила на литературата: може да предизвика съчувствие у автора, може да предизвика съчувствие у читателя и читател след читател, автор след автор – тя може да промени света към по-добро.


Накратко ще ви попитам за преживяването ви в италианския телевизионен формат "Шедьовърът". Бихте ли разказали с ваши думи как се разви форматът и каква беше ролята ви в него?


- Да, за мен това беше чудесно изживяване. Бях поканена като жури за финалите на "Шедьовърът" и бях много поласкана от този факт. Дотогава не бях много запозната със съвременната италианска литература. Винаги съм обичала Калвино и дотогава познавах само творчеството на няколко италиански писатели. Благодарение на участието си в "Шедьовърът" се докоснах до начина, по който италианският език се използва в съвременната италианска литература.


Наистина научих много за това как отделните части на един роман се превръщат в едно цяло и за това колко много смелост и кураж се изисква да се осмелиш и да мечтаеш да се превърнеш в професионален писател.


В България за първи път се прави същият телевизионен формат под името "Ръкописът". Вероятно ще се срещнете с някои от участниците в предаването и затова какъв би бил вашият съвет към тях като млади писатели и към всички хора, чиято страст е писането?


- Много е трудно да събера всичко, което мисля за писането, в кратък съвет, но мисля, че преди всичко най-важно е да пишеш за това, което обичаш. Помня, че когато бях по-малка имитирах стила и изказа на любимите си автори, което е често срещано сред младите писатели. Но смятам, че истинската енергия и страст, не само в моето творчество, но и във всяко друго, идва от сърцето.


Трябва или да обичаш, това за което пишеш, или да обичаш как пишеш за него. Трябва да има любов, трябва да има емоция, да има тръпка, защото в противен случай писането е просто упражнение. Възможно е човек да пише красиво, гениално, описателно и все пак да не успее да се свърже с читателя, да не успее да се свърже и със самия себе си, ако любовта отсъства.


Така че, колкото и клише да звучи: Винаги започвайте от любовта. Винаги.


Бихте ли казала, че има някакви ограничения в литературата?


- Граматиката! И синтаксисът!


Не, не мисля. Смятам, че езикът е толкова магичен, че с него можем да направим всичко, което си пожелаем. Обожавам фантастиката и фантастичните романи. Смятам, че писането е като да се учим да боравим с меч - трябва да си целеустремен и да вярваш, че го владееш. А овладееш ли веднъж езика, той ще ти служи вярно.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3519 Неутрално

  - Мисля, че най-голямото предизвикателство за съвременните автори е маркетингът."Така че писателите непрестанно търсят начини да привлекат вниманието на публиката към творбите си."Така е в свободния свят,в останалия свят се стремиш да те одобри Диктатора.

 2. 2 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 672 Неутрално

  спомням си за чатала, дето майкъл джексън се фащаше за него и врещеше: "милюоки! милюоки!..."
  Пък таа литературата я вдъхновявала, щото тя я и освбождавала...
  Оф, кво да ви кажа?
  Мен ме освобождава секс, ама как да го напиша това пред такива гении?

 3. 3 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Най-голямото предизвикателство за тази "писателка" бил МАРКЕТИНГА. И това тя го казва напълно сериозно в интервю за сериозно издание. Иначе е някакво ново "животно" - риалити писател, животонски вид, с който в най-скоро време и България ще се сдобие и с течение на времето ще размножава.

  За радост на българската култура!

 4. 4 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Много симпатично момиче, гледах и интервю с нея по БНТ. Излъчва някаква положителна енергия, което в България се счита за грях. Нашите интелектуалци явно смятат, че да си кисел и сърдит е много велико, а да се оплачеш от нещо вече те прави герой и любимец на публиката.
  Ще ми е интересно да прочета книгата ù.

 5. 5 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#4] от "aralambi":

  Охо, и друго интервю си гледал, браво!... Ами ти знаеш най-добре - араламбене му е майката

 6. 6 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#4] от "aralambi":

  [quote#4:"aralambi"]Нашите интелектуалци явно смятат, че да си кисел и сърдит е много велико, а да се оплачеш от нещо вече те прави герой и любимец на публиката. [/quote]

  Не само интелектуалците. Същото важи и за много неинтелектуални хора като Митяф.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 7. 7 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1394 Любопитно

  Да, тази е протеже на Тони Морисън, дори разказа си "Секс и тн." го пише по нейна идея.
  Просто в Холивуд, както казва Тарантино, има 3-и мафии: гейска, еврейска и черна.
  Явно калифорникейшъна обгръща постепенно всички области не живота.
  Съмнява ме, нейната продукция да е литература. По-скоро маркетинг, инак нямаше да го има това интервю. Явно са и издали книгата и на български и сега провеждат "артилерийска подготовка" върху капацунките на читателите, бърем си я купят.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 8. 8 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Тайе е галеничка на съдбата.Разказаът и за африканските момичета явно не е автентичен щом е родена в Лондон.
  А относно писането, има си гилдия-ако те приеме, ставаш известен иначе си пишеш.Знам го от българския писател Милен Русков

 9. 9 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#7] от "СДС":

  Интересно животно е бъларинът. Способен е да направи очерк на книга, която не е чел. Ами тъй де, ти вече имаш мнение, защо да го подлагаш на риск като се запознаваш с материята?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 10. 10 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#9] от "stupid_american":
  Нямам мнение, о животно, имам догадки.
  Интересно е, колко бързо си си направил изводите!
  И рече и отсече, тук ще бъде България! Това е.Няма друга истина и не може да има, понеже аз...така мисля.
  Доста примитивно, наистина.
  Решил съм да хвърля поглед в книгата.
  За съжаление ще ползвам друг превод.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 11. 11 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#10] от "СДС":

  имал бил догадки на базата на расизъм. А инак мен се опитваш да изкараш кон с капаци.
  Между другото, тва нещо за трите мафии дали наистина го е казал Тарантино? Отдалеч ми намирисва на измишльотина. Опитах се да намеря нещо в гугъл, ама не можах. Дали можеш да ми посочиш някакъв източник.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 12. 12 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#8:"xalikarans"]А относно писането, има си гилдия-ако те приеме, ставаш известен иначе си пишеш.Знам го от българския писател Милен Русков [/quote]

  До коментар [#8] от "xalikarans":

  Мда, доста глупости наприказва Русков в едно интервю. Тази специално не си я спомням, но ако го е казал, нека погледнам какво всъщност значи това: Милен Русков е известен писател. Тоест, или го е приела гилдията, или просто това, което казва не е вярно.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 13. 13 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#12] от "stupid_american":Да, той каза че си е самодостатъчен в интервюто на Бойко Василев.

 14. 14 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Писателки тук , писателки там.. Не е занимание за жени..
  ..Писател е Модиано със "Вратата към детствато" ..
  .. Маркетинг - глупости..

 15. 15 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Бихте ли казала, че има някакви ограничения в литературата?

  - Граматиката! И синтаксисът!

  =================
  Ако пишещите тук се пробват с някой речник - евала!

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 16. 16 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Черна е и не ми допада.

 17. 17 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#12:"stupid_american"]Мда, доста глупости наприказва Русков в едно интервю. [/quote]

  да беше само в едно. дребнодушен и тъмночервен, жалко за ерудицията му.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 18. 18 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#17] от "abdelhaqq":

  Оплаква се от това, че на Господинов му давали всичките награди, че Господинов бил в бордове на фондации, че Господинов бил превеждан най-много точно заради това, а самият Русков има вече сума ти награди, да на говорим, че и постановки има по негови произведения, да не говорим и за сценарии за филми, въобще, дворчето на съседа все е с по-зелена трева, дори и в тази сфера
  Не ми допада Господинов, и като поведение и като писане, но и Русков , макар и да пише по-добре, като поведение и коментари също не е пример за поведение. Но е ерудиран, това е факт. 19. 19 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#11] от "stupid_american":
  имал бил догадки на базата на расизъм.
  ...............
  Къде виндя и най-малък намек за расизъм, бе ограничено говедце?
  Никакви линкове нямама намерение да ти пуска, щом си токова тъпк, че сам не можеш да си намериш, не си струва и да общувам с теб дори.
  Просто за протокола, въобще не ме интересува дали вярваш или не , както и какво си мислиш за мен или на каквато и да е била тема.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 20. 20 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#19] от "СДС":


  [quote#19:"СДС"]Къде виндя и най-малък намек за расизъм[/quote]

  Да бе, никъде, само в твърдението ти, че въпросната авторка била известна благодарение на черната мафия. тоест, щом е черна, не може да е известна просто щото е добра.


  [quote#19:"СДС"]Никакви линкове нямама намерение да ти пуска, щом си токова тъпк, че сам не можеш да си намериш, не си струва и да общувам с теб дори. [/quote]

  Да бе, така ще кажеш. Само че такова нещо Тарантино не е казвал. А цялата ти къщичка от карти беше изградена на тва.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 21. 21 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#20] от "stupid_american":
  Да бе, никъде, само в твърдението ти, че въпросната авторка била известна благодарение на черната мафия. тоест, щом е черна, не може да е известна просто щото е добра.
  ..................
  Преиначаваш думите ми или не си ме разбрал правилно.
  Казах, че въпросната авторка е протеже на Тони Морисън.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 22. 22 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Симпатяга.

  ne mutlu türküm diyene.
 23. 23 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Не съм расист, но напъвам ума си да се сетя за стойностен чернокож писател и не се сещам...

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK