Кишинев – история за "горната" и "долната" земя

Катедралата "Рождество Христово"

Катедралата "Рождество Христово"Граничният полицай дълго разлиства чисто новия ми паспорт - отзад напред и обратно.
- По каква работа сте при нас, в Молдова? - пита на руски без да ме погледне.
- По журналистическа – отговарям.


Ето, сега вече ме поглежда в очите. Нещо не му харесва... Отново шумоли из страниците на паспорта, говори припряно с колегите си (явно за "журналистическата работа") и дори посяга към телефона, но се отказва.


В последната класация на Репортери без граници България е едва на 113 място по свобода на медиите си, а Молдова – цели 26 позиции по-напред. Да не би това да е повод за тревогата, шегувам се на ум и гледам да не се разсмея с глас, защото ситуацията явно е сериозна.
В това време униформеният зад стъклото "стреля" с най-важния си въпрос:
- А билет за връщане имате ли?
Подозрението, че може би искам да емигрирам в Молдова, ме сварва съвсем неподготвен.
- Ну, конечно! - отговарям троснато, мобилизирайки възможно най-убедителното руско произношение, на което съм способен.


След този важен отговор полицаят категорично избира последната страница на паспорта ми – тази с парадния вход на Софийския университет и приключва разговора с голям двуцветен печат – "Влязъл".


Най-горе, вляво


Почти полунощ е. Входната магистрала към центъра на Кишинев плува в жълтеникавата мъгла на уличните лампи. Тъмни блокове, шарени павилиони и стари, метални спирки, рухнали под тежестта на стотици плакати и обяви... "Далече ли е хотелът", питам, а шофьорът на таксито кима неопределено с глава без да каже и дума. Така продължаваме до края - тъмни блокове, шарени павилиони и големи, стари, метални спирки... А, да – и един мол някъде между блоковете.


Докато чакам на рецепцията, пиша съобщение във "Фейсбук" и се тагвам в Radisson Blu Hotel. После, току – що пуснал куфара в стаята си, получавам съобщение от приятел, който няколко дни по-рано е минал по същия маршрут – пак "по журнлистическа работа": "Видя ли минибара?"


Не, нямаше и ида го погледна, но сега се взирам през прозрачната врата на малкия хладилник, за да намеря това, което не трябва да пропусна. То е на най-горният ред - вляво, до минералната вода и шоколада – синя кутийка с три презерватива. Има и шампанско – за "добре дошли"!


Закуската на боса


Сутринта разлиствам брошура с кратки маршрути в центъра на Кишинев. Закуска в съпровод на арфа – live! Чета, че на стотина метра от хотела са катедралата "Рождество Христово", Триумфалната арка, площадът на артистите.... В това време няколко черни костюма със слушалки в ушите демонстративно заемат позиция край съседните маси. После невзрачен набит мъж сяда на една от тях.


За няколко минути гостите на ресторанта остават на собствените си грижи. Западняците наоколо следят сценката с негодувание и любопитство, докато от кухнята изнасят блюда, които не се предлагат на редовните клиенти. Само претръпналото око на източноевропеец, преживял начало на прехода през 90-те, може да разбере тази суетня – босът закусва.


Скоро след това всичко влиза отново в ритъм. Масата на невзрачния мъж е пълна, охраната се оттегля на по-прилични позиции, а арфистката продължава да свири без пауза. Време е за катедралата и Триумфалната арка.


Триумфалната арка

Триумфалната арка


Поклонение пред мощите


Часът е 10 сутринта в четвъртък – средата на работната седмица, а в централната църква "Рождество Христово" е трудно да си пробиеш път. Дълга опашка чака ред за поклонение пред ковчеже с мощи. Няколко жени са потънали в молитви, легнали по очи на стъпалата пред олтара. Мъжете се държат по-сериозно – само коленичат. Една майка показва на детето си как трябва да целуне иконата с големия златен обков, но то се дърпа и върти глава. Майката вдига края на забрадката, с която крие косата си, изтрива малко кръгче върху стъклото над иконата, но детето пак извръща глава. Тогава на помощ идва бащата – един властен жест зад тила и лицето на малчугана залепва за това на светията.


Молдовската православна църква не е автокефална. Част от храмовете, предимно тези в големите градове, са управлявани от румънската Патриаршя. В повечето храмове из малките гадове и селата обаче служат руски свещеници, назначени от Патриаршията на Москва и цяла Русия.


Според журналисти от молдовската Асоциация на свободната преса точно те са свършили основната работа по време на президентските избори през ноември. Цялата политическа агитация на социалистическия кандидат Игор Додон е минала през църквите в селата, за това и кампанията му за спиране на евроинтеграцията и сближаване на Молдова с Руся завърши с успех, дошъл изневиделица. А на връх Коледа дойде и развръзката – Додон разпореди флагът на Европейския съюз да бъде свален от президентството.


Кокошки, кожени палта и мандарини


Основният булевард "Щефан Велики" (Ștefan cel Mare) разделя Кишинев на две половини. Ако имате, както аз, само няколко часа, за да ги разгледате, чувството, че сте пресекли границата на "долната" и "горната" земя няма да ви убегне.


Тротоарът по източната страна на булеварда е в ремонт – бучат машини, стоварват бетонни павета, между тях се щурат мъже с мръсни анцузи и пъстри якета. Трима от работниците чакат помощ край машина, от която е изтекла голяма мазна локва. Ако се съди по приполовеното пластмасово бидонче с червено вино в краката им – чакат отдавна.


Пак на запад от булеварда, в "долната земя" е пазарът. Всъщност, пазар няма. Има зеле, ряпа, моркови, картофи, лук, малко плодове – всичко в щайги, стоварени върху прашния тротоар. И планини от мандарини – оранжево е навсякъде. Идва Нова година.


Мъж и жена пушат премръзнали край стоката си, подредена върху два кашона. Току-що закланите пилета са грижливо "опаковани" в розови найлонови торбички.


Уличната търговия е навсякъде в Кишинев

Уличната търговия е навсякъде в Кишинев


По-надолу по улицата са "промишлните" стоки - пантофи, пантофи и още патнтофи, бельо в цветовете на детски бонбони, анцузи... Между всичко това – палта и шапки от скъпи кожи. Тази търговия е "монопол" на няколко рускини, които бърборят безкрай.


А наоколо – шизофреничен лабиринт от двуезични табели на румънски и руски, стълби, които водят ту надолу, ту нагоре към изтърбушените сутерени и приземните етажи на жилищните кооперации, превърнати в тесни магазинчета. Изглежда познато, посткомунистическите провинции си приличат като близнаци. Бедните – още по-поразително.


Нагоре по хълма


Преминете ли на западния тротоар по бул. "Щефан Велики", вече сте на "горната земя". Там са кметството на Кишинев, Министерския съвет, големите театри. А и хората изглеждат различно – оптимисти със самочувствие.


"В тази част на града някога е живяла комунистическата номенклтура, казва Владимир Гилка, който работи в представителството на една от немските политически фондации в Молдова. По тази причина тя винаги е била по-добре поддържана. А и сега там се намират държавни институции, университети...".


Ако се изкачите до върха на хълма, към който водят улиците, ще стигнете до старата водна кула и една от най-внушителните нови сгради в Кишинев – седалището на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Американския ресурсен център. После релефът на града бавно се спуска към малкото езеро в центъра на парка "Валеа Морилoр".


Сградата, в която се помещават представителството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Американският ресурсн център.

Сградата, в която се помещават представителството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Американският ресурсн център.


Тук, на "горната земя", кафенетата и пекарните са малки и дизайнерски пипнати. Ресторантите предлагат европейска и азиатска кухня, но цените им звучат "нахално", сравнени с онези от магазинчетата край пазара с кокошките и кожените палта.


Пълната обиколка на забележителностите в Кишинев не отнема повече от три часа. Когато стигнете до малката улица "Николае Торга" няма как да не забележете, че наоколо е пълно с добре облечени мъже в перфектна форма. Обяснението е в лявата страна на улицата, близо до парка "Градина публика". Там временно е настанено президентството на Молдова, пред което не можете да си направите снимка, както навсякъде по света. За тайните служби вдигнатия фотоапарат срещу сградата на президентството е знак за тревога – ще ви помахат с пръст, ще ви отпратят с не особено любезен жест и ще ви следят с поглед, докато се отдалечите на безопасна дистанция.


Полицаят пред Парламента на Молдова е по- "френдли". В сградата, строена в разцвета на последните предкризисни години на бившия Съветски съюз, се намират офисите на 101 депутати. Но размерите й създават впечатлението за поне десет пъти по-многоброен парламент. Точно срещу нея се издига внушителен, но тромав и все още незавършен небостъргач от камък и огледално стъкло. На върха му - националният флаг на Молдова.


"Каква е тази сграда отсреща?, питам полицая, който патрулира на тротоара пред парламента. "Нямам представа, отговаря той и вдига рамене. Отдавна е тук... Съжалявам, не съм в курса на проекта".


По-късно виждам, че макар и все още в строеж, сградата е отбелязана като забележителност дори върху туристическите карти на града - "новото президентство", пише там.


Историята на една "пушилня"


Официалният адрес на бирарията Smokehouse ("Пушилнята") е пак на същия оня бул. "Щефан Велики", но в действителност сутеренът се намира в една от малките му пресечки. Няма как да го откриете без помощта на местните бираджии.


През 2014 г. двама американци – Дейвид Смит и Матю Сталмън от молдовското представителство на Корпуса на мира решили да започнат в страната свой бизнес. За да им е по-лесно, намерили местен партньор – Владислав Шулянски.


"Неразвитият пазар в Молдова дава невероятни възможности за предпремачество, казва в едно интервю Шулянски. Вземаш идея, която работи добре в друга страна, натискаш клавишите Ctrl-C и Ctrl-V върху клавиатурата на компютъра си и ако не се сблъскаш с невероятната корупция и бюрокрация тя може да проработи веднага".


Така се родила и идеята за Smokehouse. Но проблемът с реализацията й бил в това, че двамата американци и местният им съдружник решили, че няма да платят нито една молдовска лея за подкуп. Така бизнес историята им се превърнала в наръчник за предприемаческо оцеляване в бившата съветска република.


Фотогалерия: Един ден в Кишинев >


За да помогне на всички, които искат да тръгнат по стъпките им, Смит, Сталмън и Шулянски описали пътя си през иглените уши на посткомунистическата бюрокрация в специализиран блог.


Хепи ендът на историята им все пак дошъл с откриването на бирарията. Специалитетът там е американското барбекю, приготвено за около 6 часа. Едно от най-куриозните блюда в менюто е супата "Сълзите на врага ви", а американската светла бира се приготвя на място. Цените са по-високи от средните в Кишинев, но въпреки това свободни места в Smokehouse трудно се намират без предварителна резервация.


Този път без нъпроси


"Хареса ли ви в Кишинев" - пита пак на руски шофьорът на таксито по обратния път към летището.
"Беше интересно" - е отговорът, който ми хрумва, за да бъда съвсем искрен.


Граничният полицай този път няма въпроси. Слага шумно печата си "напуснал" и връща паспорта без да ме погледне.


Явно, мисля си, трябва по-често да летим на изток, за да разберем колко на запад сме стигнали.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  "В последната класация на Репортери без граници България е едва на 113 място по свобода на медиите си, а Молдова – цели 26 позиции по-напред."

  Явно, не сме стигнали чак толкова на запад!
  За Молдова знаем малко. Затова ми беше интересно, но някак прекалено сбито и схематично.
  Молдовската църква е част от Руската православна, има и църкви, които са преминали към Румънската, което е повод за обтягане на отношенията и недоверие между двете. Това е описано по доста ...интересен начин от автора.

 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  Явно, мисля си, трябва по-често да летим на изток, за да разберем колко на запад сме стигнали.
  =========
  Ей това последното ако го нямаше в статията , ще да е по добре.
  Читателя може да мисли , след като прочете нещо.

  Bukalemun
 3. 3 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Това повдига въпроси и доколко обективна е изобщо класацията на Репортери бе граници. Очевидно те толерират Молдова по франкофонска линия.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 4. 4 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1227 Весело

  "ПрИполовеното" бидонче с вино: Спасе, пиши, както говориш, а? :)

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 5. 5 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Бях в Кишинев миналата година, абсолютно никакви измислици с влизането в страната нямаше, както пише госпожата журналистка. Няма нужда от драми

 6. 6 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3368 Весело

  КъФ румънски език в Молдова? Според сАвеЦките лингвисти, там говорят молдовски.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Весело

  До коментар [#5] от "Chubachubs":
  Ами не знам, но мой приятел ми разправя трагикомична случка за влизането си в Украйна с делегация преди 15-тина години. Държат ги няколко часа на границата и тогава се усещат, че трябва да дадат "взятка" по 1-2 долара на калпак. Веднага ги пропускат. Отиват в Болград и там се оплакват на кмета, етнически българин. Кмета вика шефа на митницата и публично му се кара на руски: "как тебя не стыдно" Но по късно се разбира, че шефа на митницата е....брат на кмета Взятката естествено не е върната.

 8. 8 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Явно, и от Молдова сме, по- назад!?

  Само 101 депутата- е, поне в едно нещо ги бием.

  Жив е той, жив е...
 9. 9 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 390 Весело

  До коментар [#5] от "Chubachubs":


  [quote#5:"Chubachubs"]госпожата журналистка[/quote]Спас Спасов?!

  Жив е той, жив е...
 10. 10 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Хората в Молдова, включително и чиновниците са доброжелателни и любезни. В Кишинев има много приятни места с успешни предприемачи. За съжаление, извън Кишинев е много бедно. Разкъсват се в търсене на изход от бедността - румънски паспорти за да работят в ЕС, който няма - Русия или Турция. Явно авторът не е бил в добро настроение.

 11. 11 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#5] от "Chubachubs":

  Като гледам авторът е господин

 12. 12 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 910 Весело

  [quote#9:"Дебоя"]До коментар [#5] от "Chubachubs":

  госпожата журналистка- цитат на коментар #5 от “Chubachubs”
  Спас Спасов?! [/quote]
  --Все тая, човек може да се и обърка, като чете толкова инфо за пазари и стоки.

 13. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Колкото по-близо е една държава до русия, толкова по-зле е. Хубавото е че благодарение на ЕС постепенно се откъсваме от отровната прегръдка. Дайте това да бъде прочетено от млад българин - на 20-25 години. Ще реагира като западняк - с недоумение. На нас тези неща ни изглеждат познати, о са от миналото, което никога няма да се върне.

  The best way to predict the future is to invent it.
 14. 14 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Това молдовското вече сме го живели. Зачудих се каква е тази триумфална арка в Кишинев и какво са триумфирали; оказа се... руско-турската война.

 15. 15 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Весело

  Как се организира закуската на Боса.
  Дълга опашка чака ред за поклонение пред ковчеже с мощи. Няколко жени са потънали в молитви, легнали по очи на стъпалата пред олтара. Мъжете се държат по-сериозно – само коленичат. Една майка показва на детето си как трябва да целуне иконата с големия златен обков, но то се дърпа и върти глава. Майката вдига края на забрадката, с която крие косата си, изтрива малко кръгче върху стъклото над иконата, но детето пак извръща глава. Тогава на помощ идва бащата – един властен жест и лицето на малчугана залепва за това на светията.
  Цялата политическа агитация на социалистическия кандидат Игор Додон е минала през църквите в селата.
  Покъртително съвпадение с България.

 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  "Цялата политическа агитация на социалистическия кандидат Игор Додон е минала през църквите в селата, за това и кампанията му за спиране на евроинтеграцията и сближаване на Молдова с Руся завърши с успех, дошъл изневиделица."
  Ха, хаа, изневеделица!!? Че те молдовците да не са слепи? Не виждат ли краха в съседна Украйна? А ние българите слепи ли сме? Между другото в Беларус и Молдова не го е имало бандитския преход, който беше тук. Щото менторите нямаха достъп.

 17. 17 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#16:"Judjuk"] бандитския преход, който беше тук[/quote]
  В 90% от случаите от бандитския преход се възползваха представителите на номенклатурата. Почна се с указ 56, фалита и приватизацията на задграничните ни дружества от другарите, след 1989 г. усвояването на банките започна при Луканов, разбойническо-ментърджийската приватизация беше патент на Виденов, хиперинфлацията и липсата на приватизация пак при него, обезцениха още повече банкрутиралите ни соц.предприятия, които бяха продадени при Костов почти само за задължения да си връщат заемите...

 18. 18 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  все пак, правилното име е Кишинеу

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 19. 19 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#14:"Приказки под шипковия храст"]Зачудих се каква е тази триумфална арка в Кишинев и какво са триумфирали; оказа се... руско-турската война. [/quote]

  Да, защото тогава сегашна Молдова минава от Румъния към Руската империя. А за компенсация Румъния е наградена от Русия с българската дотогава Северна Добруджа.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 20. 20 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  [quote#16:"Judjuk"]А ние българите слепи ли сме?[/quote]

  Не, не сме слепи! Слепите са в колхозната сатрапия, където народът кърка въглеводороди от метилов спирт до антифриз. У нас дори и мурзилките не са кьорави, а се правят на такива. Инак отдавна щяха да са в матушкатата си, да къркат баяришник и да се радват на СПИН.

 21. 21 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Пътувайки човек може да узнае много за политиката. Точно това забелязвам и аз. Украйна видимо е една междинна степен между България и Русия. Всичко, което виждаш по пътищата на Русия го има и в Украйна по в по-малка степен.

  подпис
 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4183 Неутрално

  [quote#6:"Николай Колев"]КъФ румънски език в Молдова? Според сАвеЦките лингвисти, там говорят молдовски. [/quote]

  Според румънските лингвисти обаче молдовският език е диалект на румънския език. Има официално становище за това на румънската академия на науките, за разлика от българската академия на науките , която мълчи по отношение на македонския език. Не ми е известно да има официално становище на БАН за това , че македонският език е един от диалектите на българския език.

 23. 23 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  В Русия и в Украйна няма малки кафенета по малките градове. Обясняват ми, че ако направиш кафене, ще ти го отнемат бандитите. В Русия дори няма крави да пасат по поляните, защото много се краде. Разликата с Украйна е че поне крави пасат.

  подпис
 24. 24 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Колкото и да мрази съседите си, турсия не може да спре пътя им към свобода и просперитет. Ние успяхме по-рано. Молдова, Украйна и Беларус скоро ще са при нас в НАТО, ЕС.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 25. 25 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4183 Неутрално

  "В повечето храмове из малките гадове и селата обаче служат руски свещеници, назначени от Патриаршията на Москва и цяла Русия.
  Според журналисти от молдовската Асоциация на свободната преса точно те са свършили основната работа по време на президентските избори през ноември. Цялата политическа агитация на социалистическия кандидат Игор Додон е минала през църквите в селата, за това и кампанията му за спиране на евроинтеграцията и сближаване на Молдова с Руся завърши с успех, дошъл изневиделица."

  И тук, както в Щатите Русия се е месила във вътрешните работи на чужда страна с цел да влияе за изхода на местните избори. В Молдова са успели да наложат своя проруски кандидат за президент, който ще стопира политиката на страната за влизане в ЕС и ще започне политика за сближаване на Молдова с Русия. Както в Щатите и тук проруският кандидат за президент "дошъл изневиделица".

 26. 26 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#16:"Judjuk"]Че те молдовците да не са слепи? Не виждат ли краха в съседна Украйна?[/quote]
  Молдовците със сигурност виждат и Румъния, но явно путинският слугинаж при тях е доста по-силен, отколкото у нас, и надделява над очевидното сравнение със съседката от ЕС.

 27. 27 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Трябва по-често да летим на изток, за да разберем колко на запад сме стигнали".

  По-на "Запад" сме от Молдова, но все още не можем да се справим с основната пречка - съзнателното и системно дискредитиране на европейската ценностна система. Ако ги нямаше "пречещите", отдавна да бяхме достигнали крайната цел. Как да се възприемат европейските ценности, когато и у нас, твърде мощни сили притискат главиците на хорицата да целуват мощи.

 28. 28 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  [quote#23:"Иван К"]В Русия дори няма крави да пасат по поляните[/quote]

  Ми прав си, на север няма крави, има елени. И лъвове няма, и крокодили няма, и банани не растат. Което си е вярно, вярно е.

 29. 29 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Проблемът е, че нормалните хора не лъжати и искат бързо да се отърват от соц.мизерията. Докато ченгесарската сатрапия и пеевските ѝ клонки само това им е работата. Резонансът в кухите пенс.глави е видим в целия бивш соц.

  Само в Иркутск са ОК.

  До коментар [#26] от "marsena":

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 30. 30 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4183 Неутрално

  "Така продължаваме до края - тъмни блокове, шарени павилиони и големи, стари, метални спирки... А, да – и един мол някъде между блоковете."

  Във всеки по-голям български град ще се види същата картинка. Какво е по-различното у нас? Дори географски не сме толкова на запад спрямо Молдова. Прави впечатление , че руският език се ползва като втори език за комуникация. Скоро така ще стане или вече е станало и с градовете на българското Черноморие. Подобно на руската приднепровска република в Молдова, в България ще си имаме руска черноморска република, която ще претендира за автономия. И ако за Молдова, която е била част от СССР тези явления са обясними, то ние допускаме това като държава член на ЕС и НАТО.

 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  До коментар [#23] от "Иван К":

  В Русия и Украйна, всичко е мафиотизирано...! Даже мафията е с полуофициален характер! Какъв дребен бизнес? Това е постсъветския модел на съществуване. Един процент, свръхбогати държащи властта, няколко процента номенклатура и всичко останало нещо като крепостни селяни...!
  И, като се замисля, че тук има хора, които въздишат по съветската тъпотия...!

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4183 Неутрално

  [quote#19:"philologist"]Да, защото тогава сегашна Молдова минава от Румъния към Руската империя. А за компенсация Румъния е наградена от Русия с българската дотогава Северна Добруджа. [/quote]

  Когато Молдова е била румънска, в Болград, населен с много българи е съществувала прочутата Болградска българска гимназия. Видни български политици и държавници са възпитаници на това българско училище. Когато Молдова става част от Руската империя, първата работа на руснаците е била да закрият българското училище. Болградската гимназия, в която са се учили много българчета става руско училище.

 33. 33 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 910 Весело

  [quote#18:"stg"]все пак, правилното име е Кишинеу[/quote]
  -Както на Лондон- Ландън, на Солун- Тесалоники, на Белград-Београд, на Киев- Киив, на Москва- Масква и пр., нали? На всеки език има имена на градове и географски обекти, които не винаги съвпадат с наименованията им на съответния ,,роден'' език и в това няма нищо лошо.

 34. 34 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#10:"tims"]Явно авторът не е бил в добро настроение. [/quote]
  Много ме дразни подобен начин на списване за живота в друга държава, с прокрадваща се надменност и подигравка. Същото се чете и в болшинството материали на западни журналисти описващи България.
  Важното е че ресторанта с "американското барбекю" и с "американската светла бира" е описан по правилният начин.
  Молдова е интересна страна, може да се получи интересен разказл В провинцията има и голяма бедност и животът е спартански, в Кишинев могат да се видят и елементи от живота които са по-близки до т.н. Запад от тези в София. Интересни истории биха се получили и за живота на гагаузите и българите, за отношенията с Приднестровската република, за молдовското земеделие и винопроизводство и т.н., но явно командировката е целяла ресторанта с "американската светла бира".

 35. 35 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#30] от "tacheaux":
  Направо не е истина, какви измишльотини се пускат най-редовно. Само новодошлите руснаци не говорят български, малко по малко научават. В хотелите и магазините естествено, че ще се говори на руски, като няма германци, англичани, французи.... а стоките и услугите трябва да се продават.

 36. 36 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4183 Неутрално

  [quote#35:"lalleen"]Само новодошлите руснаци не говорят български, малко по малко научават. [/quote]

  Рускини, пребиваващи в България десетилетия не могат да говорят или не искат да говорят български. В българското Черноморие всички руснаци са новодошли. Никой не знае български и не се стреми да го научава , като вижда , че българите се мъчим да се разбираме с тях на руски. Тук руснаците се чувстват като у дома си. Скоро , обаче българите ще започнат да се чувстват като да са попаднали в чужбина, по-точно в Русия.

 37. 37 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 910 Неутрално

  [quote#19:"philologist"]Зачудих се каква е тази триумфална арка в Кишинев и какво са триумфирали; оказа се... руско-турската война. - цитат на коментар #14 от “Приказки под шипковия храст”

  Да, защото тогава сегашна Молдова минава от Румъния към Руската империя. [/quote]
  -Не е вярно. По- голямата част от Молдова е в Руската империя от 1812 година. Тогава Кишенев е главен град на Бесарабия, която е в състава на Руската империя. Затова именно В Кишинев се формира българското опълчение за участие във войната.Още през есента на 1876 година в Кишинев се събират около 700 български доброволци, които са издържани от Кишиневското българско общество със съдействието на руски славянофилски организации. Първата редовна част на Опълчението е образувана в Кишинев под ръководството на Николай Столетов в средата на декември – тя се нарича Пеши конвой при главнокомандващия и наброява около 300 души, главно българи от Кишинев и Южна Бесарабия. В деня на обявяването на войната, 12 април 1877 година, опълченците участват във военен парад в Кишинев в присъствието на император Александър II. По това време Българското опълчение наброява около 1 400 души, половината от тях българи от Украйна и Бесарабия.'' ,,Кишинев е основан в началото на 15 век като манастирски град. Смята се, че точната година на основаването му е 1436. През 1812 година Кишинев, както и останалата част на Молдовското княжество, намираща се на изток от р. Прут, влиза в състав на Русия, която го превръща в център на Бесарабия.
  След 1812 година в градът бързо се разраства. В него се заселват жители от различни краища на Руската империя и извън нея. Основават се много манифактурни преприятия. Особено голям е процентът на еврейското население в града. През 1917 година, например, от 101 избрани общински съветници 44 са евреи, което не е далеч от съотношението между еврейските и останалите жители на града[3].

  Кишинев се намира в румънско владение от 1918 до 1940 година, когато става част от СССР. От август 1991 година градът е столица на независима Република Молдова.''

 38. 38 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Благодаря Ти Господи, че нямаме обща граница с Русия! То сега зорлем ни тикат в нейната орбита, тогава нямаше да имаме шанс. Румънците са единствените съюзници в борбата за съхранение на Балканите!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 39. 39 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  Молдова и Румъния са си същата работа като България и Македония. Умишлено създадени нации от "бащицата" Сталин.

  Молдовския си е баш румънски. Ама е бил променен да ползва кирилицата. Сега пак си ползват румънската азбука. Ама като гледам какъв президент са си избрали пак може да минат на кирилицата.

  За БВП да не говорим - 5000 доларес на калпак, годишно. При нашия наближаващ 20 000, а на Румъния над 20 000.

  Комунизма и съветизацията не прощават на никого. Така, че последното изречение на автора си е точно на място.

 40. 40 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3168 Неутрално

  До коментар [#38] от "пустиняк":

  Пич ако имахме обща граница с колхоза...още през 1962 щяхме да сме 16 република!?!?При толкова предатели и поцелуйковци...

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 41. 41 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#14] от "Приказки под шипковия храст":


  [quote#14:"Приказки под шипковия храст"]Това молдовското вече сме го живели. Зачудих се каква е тази триумфална арка в Кишинев и какво са триумфирали; оказа се... руско-турската война. [/quote]
  Русия още по Санстефанския договор взима части от днешна Молдова от Румъния и я компенсира със Северна Добруджа,за наша сметка,естествено.

 42. 42 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#16] от "Judjuk":


  [quote#16:"Judjuk"] Че те молдовците да не са слепи? Не виждат ли краха в съседна Украйна? [/quote]
  Виждат,понеже познавам такива.Виждат същата ситуация както в Украйна,и то от десетилетия-в окупирания Тираспол от руснаците.На тези избори руснаците обещавах,че ще върнат Приднестровието на Молдова.Разбира се-лъжат.Румънския национализъм е много силен в молдованците и всички други етноси в Молдова се обединяват с руснците за защита.Не си мисли,че много харесват руснаците иначе.Просто Русия,както винаги е умеела да създаде раздор и да се възползва от него.

 43. 43 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  [quote#40:"Messerschmitt"]Пич ако имахме обща граница с колхоза...още през 1962 щяхме да сме 16 република!?!?При толкова предатели и поцелуйковци... [/quote]

  До коментар [#40] от "Messerschmitt":

  Добре де,защо пишеш такива глупости?! Т.Ж. на два пъти предлага на СССР България да стане 16-та република,но той отказва да ни приеме! Оставям на теб да си обясниш защо...

 44. 44 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#22] от "tacheaux":


  [quote#22:"tacheaux"]Не ми е известно да има официално становище на БАН за това , че македонският език е един от диалектите на българския език. [/quote]
  Разбира се,че има.

 45. 45 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#26] от "marsena":


  [quote#26:"marsena"]Молдовците със сигурност виждат и Румъния, но явно путинският слугинаж при тях е доста по-силен, отколкото у нас, и надделява над очевидното сравнение със съседката от ЕС. [/quote]
  Там има много руснаци( дори нашите заблудени русофили не са чак такива будали-хвалят Русия,ама и с бой не можеш да ги закараш там) ,а и не забравяйте-Русия е окупирала част от Молдова и има армия там.

 46. 46 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#36] от "tacheaux":


  [quote#36:"tacheaux"]Рускини, пребиваващи в България десетилетия не могат да говорят или не искат да говорят български.[/quote]
  Има такива тьотки.Твърде са стари да се научат вече.Виж-младите рускини учат и ушите им пращят.Щото са замуж за българи и българския паспорт е много по-ценен от руския.А те не са се изнесли от Русия,че да се връщат там....

 47. 47 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Бях в Кишинев на екскурзия в далечната вече 1980... Към нас, 3 хлапета от нашето училище, се присламчи едно местно момче. Беше във възторг от българските дъвки "Идеал". Съветски нямаше, или бяха дефицитна стока, не знам. В един момент местното момче реши да се обади на майка си от уличен телефон, за да й каже, че ще се забави малко. С него общувахме на руски. Помоли ни да не се смеем, тъй като щял да говори на РУМЪНСКИ с майка си. Не се смяхме, бяхме втрещени - само преди дни бяхме минали румънско-съветската граница и не знаехме защо и в СССР се говори румънски. После разбрахме защо, и втрещението ни се увеличи. Толкова за молдовския език...

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 48. 48 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#40] от "Messerschmitt":


  [quote#40:"Messerschmitt"]Пич ако имахме обща граница с колхоза...още през 1962 щяхме да сме 16 република!?!?При толкова предатели и поцелуйковци... [/quote]
  Една от причните България никога да не настоява за С.Добруджа сериозно(особено след 1918-та)е точно тази-всеки български държавник е изпадал в див ужас от евентуална обща граница в Русия.

 49. 49 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ясно, в Молдова спечели проруски кандидат и трябваше да бъде плювната. Елегантно, разбира се, за да може да задържи маската на "обективно" издържана "статия". Пффф...

 50. 50 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3168 Разстроено

  До коментар [#43] от "deaf":
  Заради липсата на ОБЩА граница ,момче!!И заради това че бяхме НАЙ-верните кучета на руският болшевизъм.Толкова предани че не се налажи да има постояно руска армия,като в Полша,Чехия и Германия.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 51. 51 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#19:"philologist"]българската дотогава Северна Добруджа.[/quote]
  Каква българска дотогава. Северна Добруджа никога не е била в пределите на България в тоя период. От Османската империя отива директно в Румъния.
  И не ми казвай, че си искал да кажеш, българска като население, защото не се връзва с "българската дотогава". Щото в този аспект си остава българска още дълго време.
  Аман от ментета, дето могат да пишат на компютър.

 52. 52 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "Основният булевард "Щефан Велики" (Ștefan cel Mare)"

  Стефан Велики има победа срещу турците през 1475 г.:

  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8


 53. 53 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#49] от "Spand":

  Ще е интересно да се види след като му изтече мандата дали разликата между Румъния и Молдова се увеличава или се смалява.

  Аз залагам, че разликите ще станат още по-големи.


 54. 54 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#22:"tacheaux"]Не ми е известно да има официално становище на БАН за това , че македонският език е един от диалектите на българския език. [/quote]

  Ами не е. Македонски език няма, а това, което е обявено за македонски език е франкенщайнско линвистично творение на сръбския шовинизъм. По тази причина македонският език не може да бъде диалект на българския. Диалект на българския е това, което македонците използват вкъщи и помежду си неофициално.

 55. 55 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2581 Весело

  До коментар [#50] от "Messerschmitt":


  До коментар [#48] от "yanne":

  А бе вие чувате ли се какво говорите?! И как и двамата си противоречите по един глупав начин с изсмукани от пръстите на краката "аргументи"!

  Прочетете пост #51.

  И все пак,СССР (Русия) не прие България за 16-та република,защото специално руснаците никога НЕ са вярвали на нас българите.

 56. 56 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#28] от "Judjuk":
  [quote#28:"Judjuk"]Ми прав си, на север няма крави, има елени[/quote]

  Ходи да им обясняваш на скандинавците че нямат крави )) Е, и елени имат, но едното с нищо не пречи на другото. Вижда се че не си стъпвал никога и в Русия - не знам колко елени има, но знам че никога не съм виждал в руски ресторант ястие с месо от елен.

 57. 57 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#39:"realguru"]За БВП да не говорим - 5000 доларес на калпак, годишно. При нашия наближаващ 20 000, а на Румъния над 20 000. [/quote]
  Какво?? Наближаващ нашия 20 000?? Пич, или си трол, или си тотално неграмотен, иначе, дори и да не знаеш колко е нашто БВП на глава от населението, поне щеше да почувстваш, че цифрата 20 000 е абсурдна и да потърсиш инфо. Пак казвам, или си трол, или си някакъв естествен човешки фейк...

 58. 58 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#53] от "realguru":


  [quote#53:"realguru"]Аз залагам, че разликите ще станат още по-големи. [/quote]

  Аз също. Обектвиността е ценност за мен и по тая причина съм съгласен с тебе. По същата причина ме дразни и нивото на статията.

 59. 59 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#57] от "Spand":

  Извинявам се. Грешката е моя. Не съм догледал коментара.

  All figures are in current Geary–Khamis dollars, more commonly known as international dollars (Int$).

  Което няма нищо общо с УС долар.

 60. 60 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#59] от "realguru":

  Аз се извинявам, за бурната реакция. Помислих, че тролиш. Още веднъж - извинявам се.

 61. 61 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#57] от "Spand":

  Човекът е прав, защото в Молдова БВП е 5000 долара на човек от населението, ако е изчислен на база на паритетната покупателна способност (РРР). За България съответното число е около 20 000 долара:

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita

  Ако се гледа номиналният БВП, за България и Молдова съответните числа са приблизително 6000 и 1800:

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)_per_capita

  Тези големи разлики между номиналните стойности и стойностите, преизчислени по паритетната покупателна способност показват, че и за България, и за Молдова би било полезно и цените, и заплатите да се повишават, за да се приближат до тези в развитите страни.

 62. 62 Профил на i.s
  i.s
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#23] от "Иван К":

  Има в украинските градчета колкото искаш кафета. Чак и по селата има. Зависи в коя част на Украйна.

 63. 63 Профил на i.s
  i.s
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#33] от "Бенк-Бенк":

  Може би да казваме и на Бакъу - Бакев, на Бузъу - Бузев, а на Залъу - Залев, щото руснаците на Кишинъу казват Кишинев? Имаме си от край време наш български стандарт за транслитериране на румънски топоними с окончание -ău. Защо да го порусначваме?

 64. 64 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 910 Неутрално

  [quote#43:"deaf"]Т.Ж. на два пъти предлага на СССР България да стане 16-та република,но той отказва да ни приеме! Оставям на теб да си обясниш защо...[/quote]
  -Защото няма такова предложение, а и да имаше пак нямаше да стане, СССР не би приел. То би било нарушение на договореностите от ВСВ.
  ,,Доцент Евгения Калинова: България - 16 съветска република. Това е мит!

  Политическото говорене често пъти заглушава научните доводи, в резултат на което се пораждат и митовете в историята.
  - Доц. Калинова, кои митове в най-новата история на България са пуснали дълбоки корени, които и вие историците не можете да изкорените?  Такъв мит е "българската следа" в атентата срещу папа Йоан Павел Втори. За съжаление и политици от най-висок ранг след 10 ноември 1989 г. бяха на принципа, че сигурно е имало нещо, за да бъде това тема №1 в пропагандната война между Изтока и Запада. Образно казано, "ако търсим по-сериозно, ще намерим доказателства". Това беше българска официална линия в определени периоди от време. Има обаче достатъчно документи, които доказват противното. За съжаление те са основно български, защото западните архиви - за разлика от нашите, са затворени.

  -

  Непредубеденото четене на документите показва как този факт е сварил нашите управляващи в пълно недоумение. И опитите да се използва това на принципа "Да, ние сме го извършили, ама това са службите на комунистическия режим, а не е България", е несъстоятелно. Другият мит е за т.нар. 16-а република.  - Да не би да искате да кажете, че искането България да стане 16-а република на СССР е мит?  Словосъчетанието "16-а република" липсва в документите и на двата пленума на ЦК на БКП от 1963-а и 1973 г. В тях става дума за все по-тясно сближаване и сливане със Съветския съюз в сферата на икономическите отношения.

  -

  Всъщност документ с искане България да стане "16-а република на СССР" съществува от края на 50-те г. Но той представлява писмо от живеещи на централна софийска улица. В него са посочени данните на всеки от подписалите го. Тези хора призовават комунистическата партия да направи нужното България да се присъедини към СССР.  Докато в партийните документи такъв термин липсва.  - И Тодор Живков никога не е имал такова намерение?  През 60-те години икономическата ситуация в целия източен блок е била много сериозна. Излизането ни от тази криза зависи от помощта, която очакваме от СССР. Зависи от специалното отношение, което трябва да извоюваме от Съветския съюз в сериозна конкуренция с останалите държави от СИВ. Първата си молба за помощ Живков отправя към Хрушчов. Като изрично предупреждава участващите в пленума през 1963 г.: "Да не шумим по въпроса." Едновременно с това прави следната обосновка: "Да, въпросът с държавния суверинитет е притеснителен, но става дума за далечното комунистическо бъдеще, когато държави няма да съществуват." Т.е. това желание за сливане на България със СССР в перспектива е предназначено за очите и ушите на Хрушчов, от когото зависи отпускането на пари. Хрушчов обаче е свален и се налага втори път, вече при Брежнев, да се повтори цялата история. Тя завършва с успех.
  Специалните отношения между България и Съветския съюз са изградени и ние получаваме помощ..............''
  https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjKmLrGkLDRAhXCfywKHZ4zD9gQFggoMAE&url=http%3A%2F%2Fbolgari.net%2Fdocent_evgeniia_kalinova%3A_bylgariia___16_syvetska_republika__tova_e_mit_-el-1062.html&usg=AFQjCNFUpVRs5PE-wsltMrW5x08BW8HYnQ&sig2=NE5vvJoDCPvlF8ccTmhKog

 65. 65 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#64] от "Бенк-Бенк":

  Мит, казваш, а? Щото я нямало точно тази формулировка? Та нали с това "по-тясно сътрудничество" Литва, Латвия и Естония се превърнаха в 13-а, 14-а и 15-а република. Не съм сигурен за цифрите, защото по това време съществува и Карело-Финска република, която после е "понижена" в район... И едва ли в архивите на тези изброени прибалтийски републики и техните компартии ще намерим формулировката "дайте да станем поредната република в СССР"...

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 66. 66 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  [quote#56:"bcbg"] Вижда се че не си стъпвал никога и в Русия [/quote]

  Ходил съм бе. В Ленинградска област няма крави. И растат само цвекло и зеле. В Скандинавието може и да има някъде. Не знам, там не съм ходил.

 67. 67 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  [quote#42:"yanne"]Румънския национализъм е много силен в молдованците и всички други етноси в Молдова се обединяват с руснците за защита.Не си мисли,че много харесват руснаците иначе.[/quote]
  Прав си! На румънския национализъм сме му яли попарата. Но защо трябва да харесват руснаците? Не е това проблема. Просто се усетиха и нещат да налапат евро-атлантико-демократичната въдица. Рибите се учат една друга. Ние също, но закъсняхме.

 68. 68 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  " А на връх Коледа дойде и развръзката – Додон разпореди флагът на Европейския съюз да бъде свален от президентството."

  Това не е проста демонстрация, то е ритник в задника!

 69. 69 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#33] от "Бенк-Бенк":

  ами не е точно така, името винаги си е било Кишинеу, но години наред е налагана руската транскрипция на името а не нормалното име щото иначе дай да сменим името и на Сибиу да кажем , става ли ?

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 70. 70 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#68] от "Judjuk":

  При което, тези дето ги ритнаха в задника си го преместиха в крачолите и се подсмихнаха ей така учтиво по европейски, случайно да не си помислят молдовците, че им се смеят.


 71. 71 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  [quote#70:"realguru"] и се подсмихнаха ей така учтиво по европейски, случайно да не си помислят молдовците, че им се смеят.[/quote]

  Ти така си мислиш. Загуба на доверие и позиции не се посреща със задоволство. Кулата почна да се руши. Че на тебе не ти пука си е твой проблем, за който на никой не му пука.

 72. 72 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#71] от "Judjuk":

  Никой не можеш да направим богат и/или умен насила. Като не искат да влизат в ЕС, никой не ги кара насила.

  Разликите в стандарта със съседна Румъния са близо 4 пъти и ще продължат да се увеличават.

  След години ще ходят да гледат румънски баби - тъкмо знаят езика.

 73. 73 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  [quote#72:"realguru"]Разликите в стандарта със съседна Румъния са близо 4 пъти[/quote]

  Тези твърдения винаги вървят с доказателства. Иначе веднага възниква въпроса, защо едни хора не искат да станат 4 пъти по-богати? Аз например искам, какво ще ми препоръчаш? Аааа.., такова, украинците колко пъти забогатяха?

 74. 74 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#73] от "Judjuk":

  Едно е да искаш, друго е да можеш. Трето и четвърто е да го направиш.

  Доказателства малко по-нагоре в коментарите има. Ползвай и Гугъл.

 75. 75 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  [quote#73:"Judjuk"]Аааа.., такова, украинците колко пъти забогатяха?[/quote]

  Говорейки за украинците - те са малко по-богати от Молдова.

  Обаче ако ги сравниш с техни съседи или с нас ако искаш в период от 25 години пак се откроява една разлика.

  Всички държави от соца в началото на 90-те бяхме почти на едно ниво. Сега разликата е видна. Тези дето си направиха реформите, дето влязоха в ЕС и в НАТО най-рано са най-богати.

  Примерно една Полша, съсед на Украйна, при еднакво ниво преди 25 години, сега са с 4-5 пъти по-висок стандарт.

 76. 76 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#65:"100jan"] "дайте да станем поредната република в СССР"[/quote]
  Всъщност, такова предложение ни е направено още в 1940 г. България търси велики сили, които да ни гарантират неутралитета. Към този период, Франция е разгромена, Британия нищо не може да направи - луфтвафе ги бомбардира, непрекъснато германците ни натискат за съюз. Тогава идва предложение от Москва, познато в нашата история, като Соболевата акция. Предложението е отхвърлено категорично от българското правителство. Защото ни се предлага варианта, с който СССР анексира прибалтийските републики...

 77. 77 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#75:"realguru"]Всички държави от соца в началото на 90-те бяхме почти на едно ниво[/quote]
  Прибалтийските реСпублики тръгнаха от по ниска позиция в сравнение с нас, след разпада на СССР. Но там се правят безпрекословни реформи. Особено в Естония....

 78. 78 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6634 Неутрално

  Интересно четиво и галерията е хубава.

 79. 79 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#40] от "Messerschmitt":

  Нищо чудно. Не се и съмнявам. Те са безродници и национални предатели!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 80. 80 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Молдовците искат да влязат в ЕС през задния вход.
  Митинг за обединение с Румъния

  https://www.youtube.com/watch?v=O52Lb626seY

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 81. 81 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#51:"Spand"]Каква българска дотогава. Северна Добруджа никога не е била в пределите на България в тоя период...И не ми казвай, че си искал да кажеш, българска като население, защото не се връзва с "българската дотогава"...Аман от ментета, дето могат да пишат на компютър.[/quote]

  Toчно 'българска дотогава' имам предвид. Северна Добруджа е официално призната от османската власт като част от българските земи, влизащи в рамките на Българската екзархия. Освен това на Цариградската конференция е включена от посланиците на великите сили в предложената политическа автономия на България Т.е. в годините преди руско-турската война, от всички, и османците, и великите сили, Северна Добруджа е била считана за българска земя. Въпреки това, обаче, точно преди избухването на войната Русия се договаря с Румъния да я награди със Северна Добруджа, като компенсация за румънската дотогава южна Молдова.

  Та няма да е лошо да четеш малко повече.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 82. 82 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  Молдова може би е бъдещият плацдарм където кагебиста ще се опита да разиграе Руската карта.

  klimentm
 83. 83 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#37:"Бенк-Бенк"]По- голямата част от Молдова е в Руската империя от 1812 година. Тогава Кишенев е главен град на Бесарабия, която е в състава на Руската империя.[/quote]

  Това в никакъв случай не променя факта, че още преди избухването на войната с Турция, Русия се договаря с Румъния да вземе от нея влизащите дотогава в нейните граници югоизточни части на историческите молдовски земи и да я компенсира с официално признатата дотогава като част от Българската екзархия Северна Добруджа.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 84. 84 Профил на Огнян Тодоров
  Огнян Тодоров
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Докато има руско влияние в Молдова хората ще живеят в мизерия. Типична държава от "африкански" тип с всичките им "екстри", продажни политици,корумпирана администрация,мизерия и в същият момент 2-3% богаташи от комунистическата номеклатура. Никога няма да се оправят,те са житейския пример на държава която не се е откъснала от комунистическото си минало.

 85. 85 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 910 Весело

  [quote#68:"Judjuk"]" А на връх Коледа дойде и развръзката – Додон разпореди флагът на Европейския съюз да бъде свален от президентството."

  Това не е проста демонстрация, то е ритник в задника![/quote]
  -Туй нещо - свалянето на флага на Европейския съюз от президентството, е като лек масаж в сравнение с брекзита на Великобритания. Това е истинският ритник.

 86. 86 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1959 Весело

  До коментар [#1] от "daam": БПЦ се държи като част ат руската православна...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK