ПРОЛЕТАРИИ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ...

След като разбраха, че съединението с колеги от други страни до нищо хубаво не води, пролетариите в Западна Европа решиха да наблегнат на бирата. Дори в Дания, която има вековни профсъюзни традиции и в която социалдемократите в момента са на власт, а пазарът на работна ръка е един от най-регулираните в света, пролетариите гледат да се забавляват, а не да се организират.

Първи май традиционно е свързван с т.нар. работническа класа и нейните борби за социално благоденствие. В Дания този ден е половин официален празник. Теоретично хората трябва да ходят на работа до обяд. Много фирми обаче предпочитат да запразнят от по-рано, защото в Копенхаген започва да тече един от най-големите групови купони в Северна Европа.

"Феледпаркен" е парк почти в централната част на града, който на Първи май се превръща в нещо средно между огромна кръчма на открито и циркова арена. Бирата, предимно "Туборг" и "Карлсберг", се лее свободно в гърлата на зажаднелите пролетарии, а ако времето е хубаво, което дори в Дания понякога се случва, девойките и младежите остават по потници да се наслаждават на лъчите на слънчицето.


Докато съществуваше социалистически лагер, източноевропейските страни включително България много държаха да покажат солидарността си с потиснатите датски труженици. Българското правителство в социалистическо време вдигаше тента във "Феледпаркен" и черпеше с кебапчета и червено вино. Популярността на България се вдигаше и от ансамблите за народни танци, дошли в Копенхаген в първомайска командировка. Всичко това, разбира се, платено с парите на българските данъкоплатци.

Практиката е отдавна прекратена, а по-възрастните участници в купона с умиление си спомнят за добрите стари времена, когато Изтокът беше противопоставен на Запада и от това произлизаха безплатните наденички.

Лейбъристкото движение е силно в Дания и въобще в Скандинавия. Профсъюзите играят решаваща роля на трудовия пазар, а понякога сложните до неразбираемост правила осигуряват равни права, регулиран работен ден, големи социални придобивки и облекчения в случай на безработица. Всичко това е колективно познато като welfare state - държава на благоденствието.

Макар в последните години правителството да ограничава много от социалните придобивки с цел бюджетни икономии, датската държава на благоденствието продължава да бъде една от най-стабилните в Европа.

Прочее, исканията на пролетариите не са за революция или за сближаване с оръдията на труда, а за "повечко и по-студена бира" (както сами виждате).

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK