Мароко - красива приказка от 1001 нощи

Колко пъти сте мечтали да се събудите в приказките от 1001 нощи и да станете част от една история, в която живеят истински арабски шейхове, принцеси и магьосници, с невероятни замъци, великолепни одежди и прекрасни златни накити... И някъде там да се загубите сред отрупаните с какво ли не арабски пазари, да се потопите в специфичния ориенталски аромат и да попаднете в безвремието...

Такива места съществуват не само в приказките или сънищата, има ги днес и наяве. Мароко може би е най-яркото доказателство за това.

Разположена в североизточната част на Африка, Мароко граничи с Гибралтар и Средиземно море, с Атлантическия океан и Алжир, а на юг - с Мавритания. Сред населението най-многобройни са представителите на арабската група, което едва ли ви изненадва. Навярно обаче ще останете учудени от факта, че близо 60% от местните хора са на възраст под 30 години, а силата на религията (най-разпространен е ислямът) се забелязва навсякъде.


Казабланка

е най-големият град в Мароко, индустриален център и огромен метрополис. Пристанището днес има изключително значение за стопанското развитие на страната. Някога обаче то било в упадък, докато французите не решили да го преустроят с широки булеварди с внушителни по своите мащаби и изумително красиви по своята изработка марокански сгради. Те изградили и просторни обществени паркове с цветни алеи, сред които днес може да се повозите на файтон. Старият площад в центъра на Казабланка (както и в останалите старинни градове) местните хора наричат "медина". Трябва задължително да го посетите. Едва когато го направите, ще разберете защо.

Маракеш

е старата столица на Мароко и един от най-важните културни центрове, който и днес ревностно пази духа на отминалите епохи. Известен с пазарите и фестивалите си, сърцето на този град е Джемаа ел Фна - огромен площад в стария град, изпълнен с аромата на екзотични марокански ястия, идващ от множеството открити павилиони. Фокусници, разказвачи на приказки и легенди, магьосници, майстори в омайването на змии, акробати правят мястото особено атрактивно за посетители от цял свят и придават на града особено очарование. Всичко тук заслужава вашето внимание - хората, улиците, сградите, гробницата Садиан, руините на палата Бадии, в построяването на който са използвани злато, оникс и италиански мрамор.

Фес

е най-старият от имперските градове. Известен е като "перлата на арабския свят". Човек идва тук, провокиран от богатствата на една необятна цивилизация. Този многолик град е запазил всички етапи от своята история. Араби, палестинци, андаулци, народи от пустинята Сахара, преминавайки през Фес, са оставили по нещо от своята култура, което днес придава особен колорит и създава уникална атмосфера на мястото. Улиците в стария град Фес ел-Бали са истински лабиринт. Тук се намира Медерза Бу Инаниа - прочутият колеж по теология, построен през 1350 г. Недалеч е и пазарът, специализиран за боядисване на коси и татуиране на женски ръце и крака. Признати за едни от най-свещените места в Мароко, джамията и гробницата на Мулай Идрис ІІ са места за поклонение на мюсюлмани от цялата страна и чужбина.

Танжер

ще ви плени с мистерията, която витае над него още от времето, когато е бил интернационална зона. От основаването на Тингис (старото име на Танжер) през ІV век преди новата ера картагенци, римляни, финикийци, араби, испанци, португалци и англичани водели ожесточени войни за управлението на този обаятелен град. Подобно на повечето градове с древни царства и тук ще откриете старинна част с живописни пазари, откъдето може да отнесете за спомен пъстри арабски дрехи или шарени черги, многоцветни грънци и кошници или кожени изделия. Мястото е известно в цял свят с джамията Сиди Буабид с изящни минарета, с площада Касба със съвършено бели колони, както и с градините Мендубиа с дървета на повече от 800 години.

Има много начини да стигнете до Мароко и да се докоснете до магията на всички тези необикновени места. Един е начинът лично да преживеете тази красива приказка - "Трансатлантик Травъл" (телефон 02/981-35-12).

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK