Хората, страдащи от булимия, са по-податливи на депресия

Хората, страдащи от булимия - смущение на хранителните навици, при което болният приема обилни количества храна, а след това повръща, са по-податливи към депресия, предаде Ройтерс. Депресивните състояние варират според сезона, сочи проучване, направено в Япония.

Изследването е включвало 30 японци с булимия, като учените са открили, че повече от 40% от хората са изпитвали сезонен тип лека или тежка депресия. Само 10% от хората, които не страдат от булимия, са показали подобни сезонни промени в настрението си. Периодите на депресия могат да се появяват и отминават със смяната на годишните сезони и са част от състояние, известно като сезонно емоционално смущение. Хората, страдащи от такива състояния, изпадат в депресия в определен период през годината, обикновено през есента и зимата.

Продължават споровете защо се появява това смущение, но каквато и да е причината, известно е, че излагането на светлина повдига настроението на болните. Имайки предвид връзката между булимията и сезонното емоционално смущение, авторите на това изследване предполагат, че леките медикаменти за лечение на депресията могат да облекчат и симптомите на булимията.


Д-р Масаки Яматсуджи от болницата Осака Дай-ичи, намираща се в град Осака, и неговите колеги, са направили тези открития от анкетни карти, разпратени до 90 души, страдащи от смущения в хранителните навици и живеещи в Киото. Само двама от участвалите в проучването са мъже.

Анкетите са съдържали въпроси, засягащи промени в настроението според сезона, както и други аспекти - ниво на социална активност, сън, апетит и енергия. Общо 50 респонденти са страдали от един и същ тип анорексия, 30 са били булимици и други десет са имали неуточнени хранителни смущения. Експертите са изпратили анкетните карти и до 96 медицински сестри, които не страдат от хранителни смущения. Само тези от хората, които имат булимия, се оказва, че са проявили по-тежки от средното симптоми на сезонно емоционално смущение, пишат авторите в доклада си, публикуван в скорошен брой на Международното списание за хранителни смущения.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK