Българските компании - с подкрепа, но и с едно наум за родното МВА

Български министри с икономическо образование и опит ще бъдат гостуващи лектори в уникална 16-месечна програма за подготовка в страната на млади специалисти на световно ниво, писа във вчерашния си брой в."Файненшъл таймс". Начинанието е резултат от сътрудничество на правителството и български бизнесмени с Американския университет в България (АУБГ) по идея на вицепремиера Николай Василев за българска MBA програма за бъдещи мениджъри. "Искам българите да реализират мечтите си за обучение и реализация в България", казва Василев пред изданието по повод програмата ЕМВА. Според него тя има потенциал да стане най-добрата на Балканите и в Централна и Източна Европа.

Правителствената подкрепа предвижда заплащане на задграничния стаж на 20 от обучаващите се, а по-широката програма включва стажуване в администрацията на 350 други висшисти. Меморандум за разбирателство с кабинета визира още помощ за създаването на т.нар. центрове за кариера и организирането на първото българско изложение за предлагане на работа. Василев обаче посочва, че държавата не може да отделя много средства най-малкото защото правителството е ограничено от факта, че е било избрано с платформа в подкрепа на приватизацията и срещу силната роля на бюрократите. Сред изобретателните находки на алтернативно финансиране бе и благотворителното участие на министрите Велчев и Василев в шоуто "Стани богат" в полза на ЕМВА.

Програмата обаче е и критикувана. Тя струва 12 хиляди долара в страна, където средната месечна заплата е 100 долара, пише още "Файненшъл таймс". Много местни ръководители ми казаха, че идеята е изпреварила времето си, но аз обичам да правя проекти, които изпреварват тяхното време, казва Ирена Комитова, бивш мениджър за България на "Орифлейм". Българските компании имат свои причини да са по-сдържани. По думите на Комитова няма проблем с местните представелства на големи чужди компании, но българските работодатели се опасяват, че като инвестират в образованието на работниците си, ще ги изгубят в полза на мултинационалните компании. Вероятно в резултат на тази загриженост три четвърти от кандидатствалите за ЕМВА 38 души са служители на западни компании, посочва вестникът. БИБА - асоциацията на чуждестранните бизнесмени в България, подпомага програмата, тъй като нейните членове смятат, че задграничните инвестиции в страната страдат от лош мениджмънт. Според Джулия Уоткинс, президент на АУБГ, ако България иска да запази най-добрите си хора, трябва да открива, обучава и задържа местните таланти. Затова и ЕМВА е насочена в ключови сфери за формиране на нови мениджъри - лидерство, предприемачество, бизнес етика и корпоративна отговорност, пише още "Файненшъл таймс".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK