Масоните избират нов Велик майстор

Великата ложа на старите, свободни и приети зидари в България в събота ще избере нов Велик майстор на мястото на сегашния Петър Горновски, научи "Дневник". Мястото и часът, където ще се събере тайното братство, се пазят в тайна. Първоначално общото събрание е било насрочено за петък, но впоследствие било отложено с един ден, тъй като за пристигащите от цялата страна масони провеждането му е по-удобно в събота.

"Тези неща не се огласяват предварително. Медиите ще бъдат информирани за избора на пресконференция", съобщи Димитър Недков. Той заема поста Велик оратор в ложата и едновременно с това е говорител на "МG корпорация". Убитият на 7 март неин президент Илия Павлов също членуваше в ложата, в чиято йерархия има 33 висши степени на Стария и Приет Шотландски ритуал. Към нея принадлежат още министърът на държавната администрация Димитър Калчев, Стоян Денчев, бивш главен секретар на Министерския съвет по времето на Беров и някогашен вицепрезидент на "Мултигруп", както и бившият зам.-началник на Шести отдел в Шесто управление на Държавна сигурност Цвятко Цветков. В момента Цветков е съветник по националната сигурност на БСП.

Според различни източници Великият майстор Петър Горновски ще се кандидатира за втори двегодишен мандат, но не се изключва възможността на събранието да бъдат издигнати и други кандидатури. 48-годишният бизнесмен, бивш управител на "Астера Трейд", беше избран на този пост на 23 март 2001 г., когато замени стария Велик майстор Иван Ставрев.


Масоните в България се разделиха на две през ноември 2000 г., когато за Велик майстор беше избран Борислав Сарандев. Част от братството около Иван Ставрев обаче не призна този избор. Великата ложа на старите свободни и приети зидари в България с Велик майстор Борислав Сарандев е последовател на регулярното масонство. През май 2001 г. неговата ложа се обедини с Великата ложа на България на Янко Бонев, но Велик майстор остана Сарандев. Обединението на регулярното българско масонство получи международно признание в лицето на Алфред Коска, Велик майстор на Обединените велики ложи на Германия, и Жан Жак Суние, който е Велик майстор на Великата швейцарска ложа "Алпина".

След убийството на Илия Павлов, който беше посветен в най-високата, 33-та степен от Робърт Удуърд, наместник на ложата на Изтока, отговаряща за масоните военнослужещи във военните бази на САЩ в Западна Европа, сред братството в страната се заговори за възможно обединение на двете ложи.

"Няма друг лагер и не става въпрос за противопоставяне, а за различни общности", заяви по този повод Борислав Сарандев. "Ние се познаваме и много от тези парамасонски организации са минавали към нас и продължават да подават документи, както има хора, които са били при нас, но са преминали към други организации. В това няма нищо лошо", допълни той.

Междувременно от Русе дойде новината, че костите на първия български масон Иван Ведър ще бъдат преместени в Пантеона на възрожденците в Русе.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK