Одиторите искат български вариант на международните стандарти

Международните счетоводни стандарти вероятно няма да станат рамка, въз основа на която да се изготвят финансовите отчети на всички предприятия в страната ни след 2005 г. Това стана ясно на провелата се в края на изтеклата седмица във Варна международна конференция "Предизвикателствата пред счетоводството и одита в началото на ХХІ век". Ръководството на Институтът на дипломираните експерт-счетоводители и представителите на големите одиторски компании предложиха на Велин Филипов, който представляваше Министерството на финансите на форума, да бъде сформирана работна група, която да разработи български вариант на стандарти за малки и средни предприятия.

Такива стандарти разработва и бордът за Международни стандарти за финансови отчети (МСФО). Идеята на представителите на счетоводната гилдия у нас е страната да има готовност със своя правна рамка за стандартизиране на отчетността в малките и средните предприятия, която да влезе в сила, в случай че бордът не успее да изготви свой вариант до 2005 г., когато МСФО ще бъдат въведени в Европа. Велин Филипов пое ангажимент да лобира пред заместник-министъра на финансите Гати ал Джебури за сформиране на работната група, която да материализира идеята. Противоположно становище на българските одитори изказа президентът на Асоциацията на счетоводителите от Югоизточна Европа (SEEPAD) Перо Скобич.

Според него, за да не се разводнява нормативната база и за да бъдат поставени всички компании при равни условия, трябва да има едни правила, които да се спазват от всички. По този начин ще се избегнат и възможностите за манипулации посредством информацията във финансовите отчети, каза още Скобич. Той посочи като пример за добра практика Хърватия, където МСФО се прилагат за всички предприятия и това не поражда никакви проблеми. Скобич отбеляза, че България е една от страните, които са най-напреднали в прилагането на МСФО.

Председателят на управителния съвет на ИДЕС Симеон Милев изрази становището си, че е време счетоводната политика на страната да се определя от професионално тяло ИДЕС, а не от Министерство на финансите. Велин Филипов от своя страна каза, че това няма да стане скоро. Като аргумент в подкрепа на тезата си Филипов посочи проект за доклад на Световната банка, в който се казва, че цялостното саморегулиране на счетоводния бранш не е познато в световен мащаб. Един от докладите, който привлече вниманието на присъстващите, беше на Антон Свраков, който каза, че финансовите отчети, изготвяни от публичните дружества, нямат нищо общо с МСФО, на които трябва да се базират. Свраков смята, че причината за това е, че Комисията по финансов надзор не разполага с експерти, познаващи МСФО, които да изискват спазването им от публичните дружества.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK