Три ложи напускат Великия майстор Румен Ралчев

Три съюзни ложи начело със стария Велик Майстор Петър Горновски са взели решение за напускане на Велика ложа на старите свободни и приети зидари с Велик Майстор Румен Ралчев, научи "Дневник". Те са пожелали да се присъединят към другата Велика ложа на старите свободни и приети зидари, която действа в България и се ръководи от Борислав Сарандев. Очаква се ръководството й днес да потвърди приобщаването на членовете на трите съюзни ложи - софийската "Светлина" на Петър Горновски, "Кабиле" в Ямбол и "Македонска зора" в Благоевград.

Отделянето им става точно месец след като Румен Ралчев беше избран за лидер на общо събрание в конкуренция с Петър Горновски, който дотогава ръководеше Великата ложа, но не беше подкрепен за втори мандат. Според различни източници именно последният избор е предопределил оттеглянето на хората, групирани около Горновски. С него си тръгват и други влиятелни масони, които имат силни позиции със заеманите от тях обществени постове в различни сфери.

"До този момент няма направено искане за напускане и аз не знам за него, от вас научавам", заяви Румен Ралчев, очевидно изненадан от новината. Собственикът на охранителната фирма "Болкан секюрити" обясни, че не може да предполага какви са причините за това. Говорителят на Великата ложа Димитър Недков (говорител и на "MG корпорация") също каза, че няма информация за оттеглянето на въпросните съюзни ложи.


Великата ложа на Румен Ралчев, към която приживе принадлежеше и президентът на MG Илия Павлов, изповядва масонските ценности на Стария и приет Шотландски ритуал. Освен трите основни степени - чирак, калфа и майстор - ритуалът въвежда допълнителни 33 степени, но те се схващат само като отделни стъпала за усъвършенстване. При сливането си със зидарите на Борислав Сарандев тези масони ще трябва да се откажат от допълнителните степени, в които са посветени, тъй като тази Велика ложа не работи по тях и признава само първите три основни степени.

Борислав Сарандев не пожела да коментира протичащите в българското масонство процеси. Според източници на "Дневник" почти сигурно обаче е, че трите съюзни ложи ще бъдат приети, тъй като тази инициатива е била предварително съгласувана и одобрена от Великата масонска ложа на Германия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK