Перперикон се нуждае от 10 000 лева за реставрация

Около 10 хиляди лева са необходими, за да се спаси крепостта Перперикон от разрушаване.Това каза на пресконференция проф.Николай Овчаровов. Той е ръководител на разкопките при крепостта.

Парите трябва да се отпуснат от държавата за изграждането на алеи, поставянето на табели и маркировка и назначаването на поне двама пазачи на мястото, уточни Овчаров.

Ръководителят на разкопките уточни, че комплексът е застрашен заради многото туристи, които го посещават. Само за април и май крепостта е посетена от повече от 10 хиляди души, уточни Овчаров.


В единия от дните на миналите празници е регистрирано, че около 100 коли са били в подножието и около 300-500 туристи на върха на Перперикон.

Част от крепостната стена на двореца, открита през 2001година вече е разрушена,каза Овчаров.

Цялата реставрация на крепостта ще струва милиони евро,според археолозите,участвали в разкопките.

Дворецът в Перперикон е дворец от типа лабиринт-той е полувкопан, насечен в скалите, със сложни дървени конструкции, каза Николай Овчаров. По думите му дворецът напълно отговаря на класическата формулировка за този тип дворци- полувкопани конструкции с изключително сложна планировка.

Твърденията за архитектурата са подкрепени от комплекс от къснобронзова керамика, която датира от 19-18 в.пр.н.е., добави Овчаров.

Съд от този комплекс с възстановена изцяло митологична сцена с 6 древни божества, които са в неясна композиция,според изследователите издава освен добре развита митологична система, и признаци затова, че вече е имало търговия.

Митологичната система е внос от Егейските острови и крайбрежието на Мала Азия и свидетелства, че Перперикон, освен с тракийската култура, е свързан и с други цивилизации на Средиземноморието, каза Овчаров.

Фонетично е разчетен и надпис върху каменно блокче, разказа Овчаров.Надписът на езика на критската цивилизация е над 3 500 години и представлява линеарно писмо от 15-14 век преди Христа.Точно какво означават сричките специалистите не могат да кажат, защото езикът на критската цивилизация е мъртъв и още никой не го е разгадал, допълни Овчаров.

Каменният блок е открит през 1982 г. от археолога Иван Балкански при разкопки на Перперикон. Повече от 20 г. е бил в хранилището на музея в Кърджали.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK