Наградите "Паница" бяха връчени за девети път

Журналистката Елена Друмева от списание "Едно" и политологът Иван Кръcтев са лауреатите в тазгодишния девети поред конкурс за журналистика "Паница". По традиция победителите се обявяват в навечерието на 24 май, а церемонията се състоя в четвъртък във Военния клуб в столицата. Друмева спечели в раздела "репортаж" с "Да обличаш на инат", публикуван в "Едно" и разказващ за всекидневието на жените, работещи в гръцки шивашки цех в с. Горно Дряново , а Кръстев - в "публицистичен коментар или анализ", с текста си "Чорни си търси родина" във в. "Труд". Награда в раздела "разследване" тази година не беше присъдена. Поощрителни награди получиха двама журналисти от вестник "Сега" - Божидар Божков за репортажа си "Бойко Борисов се окъпа в детска обич в Слънчев бряг", и Веселин Стойнев - за анализа си "Накъде след царя". Журито, което класира материалите, беше съставено от проф. Богдан Богданов, проф. Веселин Димитров, Антон Баев, Димитрана Александрова, Маргарита Трифонова, Бойко Василев, Лили Маринкова, Румяна Червенкова, Антони Георгиев, Анелия Димитрова, Панайот Денев. Сред присъстващите в залата журналисти, социолози, представители на неправителствени организации и политици бяха и бившият президент Желю Желев, както и председателката на медийната парламентарна комисия Милена Милотинова.

В конкурса участваха 107 автори със 165 материала в трите раздела, поместени на страниците на българския периодичен печат през 2002 г. Освен левовата равностойност на 2000 щатски долара лауреатите на журналистическите награди "Паница" получават и плакет, изработен от проф. Георги Чапкънов. Според устава на конкурса всеки, който желае, може да изпрати харесана от него публикация. Иван Кръстев, чиято статия е била включена без негово знание, беше видимо изненадан от избора на журито, тъй като по думите му "политолозите са хора, които нямат амбициите да станат политици, но нямат и характера да станат журналисти".

Наградите са лично дарение на Джон Дими Паница чрез фондацията му "Свободна и демократична България". Той подчерта задоволството си от превръщането на наградите "Паница" в добра и успешна традиция, провокирала създаването и на други журналистически конкурси, на които пожела успех. Самият Дими Паница наруши досегашната традиция, като даде думата за откриване на събитието на писателя Георги Данаилов, член на изпълнителния съвет на конкурса."Изпълнителният съвет на наградите прецени, че сред представените разследвания няма материал, който отговаря на записаните в статута критерии - ще припомня точния текст: "Награждават се журналистически разследвания върху важни обществени проблеми, които са добре обосновани и документирани и са предизвикали публичен отзвук", каза патронът на конкурса Дими Паница.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK