Мед и медитация

Тук съществува един специфичен микроклимат, казват жителите на град Банкя. Повечето от тях имат предвид, че въздухът е чист и имат минерални извори. В центъра за съвършен ритъм на живот пък се възползват и от други обективни дадености. Само на пет минути път от сградата на хотела има тенис кортовете. На половин час ходене пеша пък са първите склонове на Люлин планина, които могат всеки ден профилактично да бъдат покорявани.

Медът е допълнителна екстра в програмата.

- - -


"Една пълна програма продължава минимум 10 дни. Само така хората могат да влязат в ритъм и да усетят разликите. Иначе чисто физиологически мазнините започват да се топят след 14-ия ден. По-важното обаче е хората, след като си тръгнат оттук да имат желание да запазят резултатите", казва мениджъра на центъра Нина Хаджийска.

Центърът в град Банкя е едно от малкото места у нас, където се предлага антистрес програма и възможност за енергийно прочистване и обновяване на тялото. А Нина Хаджийска обяснява, че

наричат хората, които ги посещават гости, а не пациенти

Предлагат им перлени вани, разходки сред природата, мед, сауна, джакузи, масаж и физиотерапия. В програмата влизат още медитация, тенис, всякакви плодове и минерална вода от Банкя. "Избираме само български плодове, дори имаме уговорка с прозводителите от околността да ни доставят част от продукцията си", казва Нина.

При постъпването на всеки гост се правят пълни медицински изследвания и се определя здравословното му състояние. След това му се предлага здравословен разтоварващ режим. Без лишения, разбира се.

Глезим и ухажваме гостите си, казва Нина

Според негласно правило всичко, което се предлага на хората, не трябва да бъде свързано с ограничения или големи лишения. Според екипа в центъра комбинацията от активна дейност, здравословна храна и добро самочувствие дава резултати.

Освен това основен принцип е, че хората, които се отбиват в Центъра, са клинично здрави. "Повечето от тях са адвокати и предприемачи, които водят доста напрегнат живот. Освен това всеки има някакви дребни болежки, които трябва да се излекуват."

В нашия център са събрани всички източни древни методи на лечение

казва другият мениджър на центъра Меги Колева. "Желанието ни е, след като хората си тръгнат оттук, да променят и начина си на живот. Ние не сме ги събрали просто да отслабнат или да си почиват, а да разберат какво предимство е здравото тяло", обяснява Меги Колева. Затова в програмата има време, отделено за медитация, йога и релаксация. Идеята е, когато гостите дойдат тук, за десетина дни да получават и първоначално познание за древните мъдрости, който трудно биха могли да открият другаде.

Иначе центърът в град Банкя е още съвсем нов. Официалното му откриване беше преди по-малко от месец. За това време обаче първите групи вече са почувствали резултатите. Дори е започнало създаването на нещо като местен фолклор, което първите посветени завещават на следващите.

Колко филийки имаме днес, питат гостите

Това е таен код, който цели да обърка непросветените. Филийките всъщност са резенчетата лимон, които всеки добавят към билковия си чай. Хлябът, разбира се, е ограничен, но според пациентите това много-много не се усеща, защото храната е достатъчно.Успелите на тръгване задължително подсказват на новопристигналите, че и те трябва да си поискат вечер на свещи край минералния басейн. И да не забравят да се поглезят с допълнително физиотерапия, парафинолечение и тангентор.

Понеже все пак става въпрос за вид оздравителен център, а не за болница, режимът е доста разнообразен. Предвидени са всеки ден разходки от час-два из планината, упражнения в басейна, сауна, водни процедури. Вечерта програмата задължително се закрива с танци на свещи. "Всеки път програмата е различна. Вече минаха хората и ръчениците. Днес е ред на рокендролът и туистът", пресмята Нина. Гостите пък казват, че програмата обикновено свършва към 22.30 - 23.00 ч с един "бързи карти". Неофициално.

Освен това не се приемат извинения, че някой

няма желание за танци или пък не знае стъпките

"Онзи ден бяхме толкова шумни, че инсултно болните от третия етаж ни попитаха дали и те могат да се включат", разказва Нина. В Центъра за съвършен ритъм на живот в гр. Банкя налагат парични глоби на този, който си позволи да говори за работа, докато траят процедурите. Просто повечето не искат да ги разсейват, докато им правят масаж или се отпускат в минералния басейн.

- - -

Центърът за съвършен ритъм на живот е разположен на територията на "Специализиран център за рехабилитация - Ясен" в град Банкя. Базата разполага със собствен парк от 50 дка широколистна и иглолистна гора. За гостите се грижат кенезетерапевти и медицински сестри. "Предпочитаме групите да са по-малки, за да можем да обърнем внимание на всичките си гости", казва Нина Хаджийска, която е спортен педагог с над 15 години стаж.

Програмата на центъра е изготвена с цел профилактика и лечение на затлъстяване, имунен дефицит и трудно лечими хронични заболявания. Лечението се провежда главно чрез хранителен режим с чай, мед, плодове и сурови зеленчуци. В менюто обаче месото не е изключено.

Гостите са настанени в луксозни стаи. Еднодневният престой с нощувка за един човек в стая с две легла струва 35 лв. Цената на нощувката в самостоятелна стая е 42 лв. Предвиждат се и различни отстъпки за посещения на групи.

Освен ежедневен лекарски контрол, изследване на кръвна картина и беседи с психотерапевт са предвидени и теоретични занимания на тема хранене, здраве и начин на живот. "На тези беседи се учим как отново да се върнем към простите радости от живота", казва Меги Колева, която води лекциите.

Адрес: гр. Банкя, ул. "Шейново" 8

База "Ясен"

Телефони за резервация - 02/ 99 77 265 вътр. 609,

02 843 58 43 и 088 626 040

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK