Чужденците стъпват на българския правен пазар

"Още откакто са се появили първите адвокати, съществуват и безброй шеги за тях. Дори единственият адвокат, провъзгласен за светец - сър Томас Мор - не е могъл да устои да се подиграе със собствената си професия. В съвършената му държава Утопия няма адвокати, според него те са излишни. Ние може да сме излишни, но фактите говорят, че правото е важна индустрия във Великобритания и важен източник на чуждестранни инвестиции за държавата. Приносът ни към държавната хазна възлиза на милиарди, които идват главно от британски адвокати, работещи в чужбина, или чуждестранни клиенти, пристигащи тук, за да се възползват от нашите правни услуги."

Така започва докладът на Джонатан Хърст, старши пледиращ адвокат от International work of Barristers, който беше изнесен пред търговските аташета на Великобритания на семинар в Лондон в края на миналия месец. Представители на Обединеното кралство в 20 държави, между които и България, присъстваха на петдневния курс, където видни юристи ги обучаваха да откриват възможности за износ на правни услуги. Целта беше подготвяне на почвата за разпространение на британските правни услуги в други страни. На семинара беше Таня Койчева-Кирякова, старши съветник по търговско-икономическите въпроси към Британското посолство в София.

"В международната сфера сме насочени главно към търговското право и правото на интелектуалната собственост. Международното криминално право също е привлекателно за нашите адвокати", обяснява Джонатан Хърст. Според него успехът на британското право се крие в неговата гъвкавост и способност да се адаптира към нови ситуации и бизнес практики. Друг коз на британците били "Наполеоновият морален кодекс, пословичната честност, професионализъм и качеството на адвокатските услуги".


"Клиентите искат кралско обслужване, но не и кралска цена"

Зад този афоризъм, произнесен от Хърст, се крият впечатляващи факти. По информация на Дейвид Лами, министър по конституционните въпроси, британският износ на правни услуги е скочил със 111%, или със 767 млн. паунда между 1996 и 2001 г. Според него ангажирането на търговските представители в чужбина е "важна стъпка към развитието на нови безпрецедентни възможности в тази сфера".

Британският правен сектор е оценен на 12 млрд. паунда, или 1.26 от брутния вътрешен продукт на страната. Износът на правни услуги от Великобритания за 2001 г. е донесъл приходи от 1.624 млрд. паунда. По тази причина британският конституционен департамент лобира пред Световната търговска организация и Европейския съюз за намаляване на международните бариери в този бизнес. Британците вече имат утвърдени позиции на пазара на правни услуги в Япония. Европа обаче е доста по-близо.

Всичко това може би изглежда като чиста форма на печалбарство, коментира вестник Financial Times. Но според Алисън Хуук, ръководител на международния отдел в Британското общество на юристите, печелят всички: търговията и инвестициите могат да процъфтят само в страна със стабилна правна система. "Правото е маслото, което смазва търговската машина", казва тя.

Как реагират на тази тенденция в България

Адвокат Сергей Пенев, управляващ съдружник на юридическа кантора “Сеплекс” - водеща в областта на чуждестранните инвестиции и обслужваща едни от най-големите инвестиционни проекти в страната, счита, че към настоящия момент е практика големите юридически кантори да използват местни кантори като подизпълнители, като често и съвместно с тях обслужват своите клиенти. “Нашата кантора има отлични връзки с повечето водещи световни кантори, работещи на нашия пазар. С оглед на натрупания опит при работата с тях, а както и при работата с крайните клиенти мнението ми е, че не съществува “заплаха” за местните професионалисти в бранша от навлизането на чуждестранни юридически фирми на пазара, предвид факта, че същият е малък и обемът на правната работа не оправдава разходите, свързани с откриване и поддържане на директни офиси в страната. В бизнес план по-изгодно за големите кантори и към настоящия момент продължава да бъде работата с местни партньори. Дори и в бъдеще някои от тях да открият представителства в страната, считам, че това ще е полезно за качеството на работа в бранша предизвикателство. Нашата кантора гледа на това навлизане не като на конфронтация, а като на възможност за бъдещо сътрудничество, тъй като считаме, че навлизането им най-вероятно ще е чрез или съвместно с местни юридически фирми”, заяви адвокат Пенев.

"В България пазарът е изключително тесен, а конкуренцията е много голяма. В момента има хиляди адвокати, които едва свързват двата края. Затова експанзия на английски адвокати никак няма да спомогне за добруването на българските", е мнението на Светлин Адриянов от юридическия офис "Лега интерконсулт - Пенков, Марков & партньори". И допълва: "Все още в България нагласата на бизнеса е, че е "много печен" и може с всичко да се справи сам. Лошата практика е да се търси правна помощ, когато белята вече е станала - възникне спор или не е изпълнен договор. Но много често тогава е или безсмислено или много по-сложно. Ако имаме правилен подход към правната помощ, пазарът ще е по-добър."

В България никой не може да се ангажира да даде статистика за сравнение. Всички юристи на свободна практика обаче се съгласяват, че тенденцията е по-скоро към свиване на пазара. Българските юристи като че ли не са подготвени за чужда инвазия, може би защото масовото навлизане на големи международни кантори все още изглежда нереално. Най-големите клиенти в момента са чуждестранните инвеститори. Те си избират правно обслужване чрез посолството, по препоръка от друг бизнесмен или в краен случай от световно признати справочници за правни организации.

"Пазарът и на нас ни е малък. Ако влезем в ЕС, ако се увеличат инвестициите, ако внезапно чудодейно нарасне пазарът на правни услуги в България - защото адвокати много, но няма работа - ще бъдем много щастливи да имаме всякакви чуждестранни колеги тук", казват адвокати.

Чужденците в правния бизнес вече са факт

Чуждестранните лидери на българския пазар на юридически услуги са известни като "Голямата четворка". След като "Артър Андерсън" излезе от "Голямата петица", останаха "Ърнст енд Янг", KPMG, "ПрайсуотърхаусКупърс" (от 26 юни 2002 г. вече "Ландуел България") и "Делойт и Туш". Те са по-известни като одитори, но при тях правните услуги засега не са разделени от одиторската дейност. Миналата седмица осем адвокати напуснаха "ПрайсуотърхаусКупърс" и вече няма да има юридически отдел. Причината за отделянето е, че след фалита на "Енрон" американското законодателство забрани на одиторските компании да предоставят правни услуги, а тази практика се пренесе и в Европа. По неофициална информация от дружеството приходите, реализирани от правни услуги, са били 25-30% от общите.

Италианците също са тук. Вече почти година на столичната ул. "Любен Каравелов" се намира кантората "Сутти". Информацията в сайта й в интернет е, че адвокатското бюро се е обединило през 1993 г. с Monti & Partners - правни консултанти от 1927 г. Дружеството настъпва на изток с канторите си в София и Белград.

От декември в София отвори офис и компанията "Итал - Лоу енд консултинг". Тя се управлява от Фернандо Крастола - преподавател по наказателно-икономическо право в Рим и синовете му Данило и Гуидо. Предметът им на дейност са юридически консултации в областта на търговското и банковото право, правото на ЕС, съдействие при финансиране на италиански предприятия, инвестиращи в България, консултиране при участие в приватизацията на държавни предприятия и при търсене на търговски партньори, съдействие в отношенията с органите на държавната администрация. Гуидо Крастола е президент на италианския консорциум "Ко-експорт", в който членуват 26 000 италиански фирми. Данило Крастола е член на областния парламент на област Пулия от управляващата партия "Форца Италия". Дни преди да бъде открит офисът, той обясни: "Ще бъдем като антена, която ще помага на италианските фирми, желаещи да инвестират в България, да се ориентират по-добре. Имаме намерение да станем връзка между всички търговски институции, консултантски фирми и български частни фирми, които искат да се занимават с предприемаческа дейност в Италия. Мисля, че най-голям ще е интересът към сектора на технологиите, и затова може много да се направи в насока на споразумения за обмен на ноу-хау."

Отговор на конкуренцията

Висшият адвокатски съвет отдавна усети задаващата се конкуренция отвън и в законопроекта си за адвокатурата предвиди възможност за чужденците да практикуват тук само на принципа на вазимност. В новия проект, внесен в петък от Камелия Касабова и група депутати от НДСВ, има отделна глава "Чуждестранни адвокати", която въвежда диференциран подход спрямо адвокати в държави от европейската общност. Бъдещето ни приемане в ЕС включва изискване на допуснем адвокати от страните членки да практикуват тук, както и нашите да имат достъп до пазарите на общността. Второто обаче ще стане след засега неуточнен преходен период, през който чужденците обаче вече ще са в България. Тогава на Запад ще излязат само оцелелите. Колко ще са, никой не може да каже отсега.

------------------------------

Таня Койчева-Кирякова, старши съветник по търговско-икономическите въпроси към британското посолство в София:

Медиацията при спорове би могла да се върши от британски адвокати

Секторът правни услуги носи към 12 млрд. лири на британския бюджет годишно. Важно е да се отбележат статутът и доверието, което имат съдиите и адвокатите във Великобритания. Корупцията е сведена до минимум. По отношение на търговското право британците са вече в следващото десетилетие. Там се прилага все още новата за нас медиация при възникнали спорове. Тя би могла да се върши от британски юристи в България. На Запад много залагат на медиацията, защото явяването в съда е изключително скъпо. В Англия един пледиращ адвокат получава първоначална такса за услугата си, а след това за всеки ден в съда минималната тарифа е 4000 лири. При тези суми клиентите предпочитат да се явяват на медиация, където само за ден може да се стигне до решение. В тези аспекти англичаните са се усъвършенствали невероятно и са международно предпочитани като крайна институция за решаване на търговски спорове.

Вече е обичайно явление за български фирми, сключвайки договор с английски партньор, да впишат в него клауза арбитраж според английския закон. Британското право е още по-приложимо поради навлизането на европейските инфраструктурни фондове у нас. Ние съветваме всички британски фирми, които идват у нас, да се обезпечат с при договорите с арбитражни клаузи според английското законодателство.

Правните услуги са много тясно свързани с финансовите и имаме идея да организираме семинар за публично-частното партньорство, в което англичаните имат ноу-хау. Това са проекти между общини и частни фирми за предоставяне на социално значими услуги като "Софийска вода". По отношение на оформянето на едно такова партньорство юристите имат голяма роля. Освен това има създадено Българско-британско общество на юристите. Иска ми се да подпомогнем сътрудничеството между двете професионални организации. Подпомагането на вноса на британски правни услуги в България е важна дейност за нас, но трябва да се разглежда в по-широкия контекст на финансовите и консултантските услуги. Нуждата от британски правни услуги за момента не е съвсем ясно изразена у нас. Но контакти ще има и навлизането на западни правни услуги е неизбежно със задълбочаването на отношенията с ЕС. Европейските юристи рано или късно ще дойдат тук да практикуват.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK