Созопол - смокини и плажове

---------------------

Созопол е класика в жанра. За Созопол се говори винаги със суперлативи. Градът има или верни привърженици, които непрекъснато го възхваляват, или неприятели, които казват: "Не ми говори за Созопол..." Ако се съди по пълните заведения и тесните улички, по които човек понякога не може да се размине, градът има твърда агитка, която поне веднъж годишно се отбива тук, за да види какво става по созополските плажове. Дори в началото на лятото, когато смокините все още не са узрели.

---------------------


С население около 5000 души, той е най-старият град по българското крайбрежие. Намира се на 34 километра южно от Бургас, върху два скалисти полуострова и три острова. През 610 год. пр. Хр. милетски гърци основават, колонията Аполония, процъфтяла като град, посредник между гръцкия и тракийския свят. По-късно е наречен Созопол (Спасител) и е обитаван без прекъсване вече над 2600 години.

Сега градът прилича на панаир

Първото, което се вижда отдалеч от Созопол, са люлките-лодки, виенското колело, въртележките, кончетата и детските колички. С приближаването към града започват да се очертават и силуети - виждат се надписите на руски и английски, сергиите с дрехи, продавачите на захарен памук, после павилионите, които предлагат палачинки с шоколад и със сладко от смокини.

След като се пробие тази плътна бариера, се вижда и морето.

След това идват и ароматите

Созопол е град, който има много миризми. Мирише на море и водорасли. Понякога мирише на узрели смокини, които се провесват над улицата. Друг път - на пуканки с карамел. Мирише на жега, на нагорещен пясък. Мирише още на риба и на подправки. Друг път около продавачите на локум на главната улица се носи някакъв лепкав и сладък аромат.

Днес никой не отрича, че Созопол е голям туристически център. Когато чужденците искат да видят нещо повече, обикновено им препоръчват Созопол. "Градът е известен със своето гостоприемство, с уникалните тесни улички с каменни и дървени къщи от деветнадесети век и със златистите плажове", казват туроператорите. По крайбрежните улици са наредени малки ресторантчета и кафенета. Предлагат се приготвени по най-различен начин ястия от местни миди, риби и деликатеси. Два от плажовете на Созопол са в чертите на града, на 5-10 минути пеша.

И всичко това е вярно. Туристът просто трябва да затвори очи и да скочи в панаира.

Иначе, извън туристическия сезон

Созопол е тихо и романтично рибарско селище

Все още седят надписите по магазините за летни промоции, но местните казват, че тогава тук идват хора с артистичен дух. Изчезва виенското колело, катапултът, въртележките спират, кончетата се покриват с платнища. Познавачи казват, че това е истнският Созопол. Една разходка из романтичните улички може да разкаже цяла епоха от българското Възраждане.

В града има какво да се види

Созопол е град с много забележителности. Църквата "Света Богородица", която се намира в старата част на града, е от седемнадесети век и е под закрилата на ЮНЕСКО като световно културно наследство. В града има сравнително добре уреден археологически музей с богата колекция от амфори, каменни котви и модели на кораби от времето на финикийци, гърци и други антични народи, населявали града.

Богато е и наследството от култови сгради - черкви, манастири, параклиси: черквата "Св. Георги" (1867 г.), черквата на нос Атия, черквата "Св. Илия" в с. Индже войвода, черквата "Св. Богородица" в с. Вършило и много други.

Неприятната част

Неприятностите започват, когато човек мине пътем през Созопол и просто така - реши да остане. Задачата наистина е с повишена трудност. В разгара на сазона квартири се откриват по-трудно, а и повечето от хазяите работят с постоянен кръг гости, които всяка година идват през август, например от тази до тази дата. След умората от обикалянето идва и разочарованието. Хазяите понякога приемат като лична обида факта, че туристите не са чужденци. Освен това трудно се открива квартира само за два или три дни. Цените обикновено са доста по-високи от тези в Бургас или Поморие. Обикновено през юли и август най-евтината нощувка е 12-14 лв. Стая за двама в хотел или квартира с телевизор, тоалетна, мини-бар, тераса и климатик може да се наеме в разгара на сезона между 45 и 70 лв. Цената на апартаментите с кухненски бокс е около 100-120 лв. Курортната такса на ден през юли и август месец е 1.20 лв., а през юни и септември по 0.60 лв.

За да се ориентира човек, все пак най-доброто решение си остава да се ползват услугите на туристически агенции и предварително да се правят резервации.

Ако не могат да се открият свободни места, близо до Созопол се намират в къмпингите - "Черноморец", "Градина", "Златна рибка", "Каваци", "Смокина", "Веселие" и "Аркутино". Там обаче обществото е къмпингарско и ако не сте част от тази емоция, ще се приспособите трудно.

В района на Созопол са едни от най-хубавите къмпинги

по българското крайбрежие.Основната им прелест е, че са на самия плаж, непосредствено до морето в по правило най-красивите заливи. При повечето от тях веднага след плажната ивица започват горички.

Ако тази част от програмата - с настаняването, се предолее успешно - всичко останало ще бъде наред.

Тогава идва ред на музиката, театралните представления, изложбите, водните атракции на брега на морето, возенето на джет, качването на сърф и т.н.

Хубавото е, че транспортната връзка със Созопол се осъществява с маршрутки до Бургас и редовни автобусни линии от цялата страна, като най-много са от София. Въпреки че в Созопол човек бързо идва, трудно си тръгва. И то точно когато смокините са започнали да зреят...

Време е.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK