Кьолн - градът на Рейн

"В Бон се спи, в Дюселдорф се пазарува, а в Кьолн се живее", казват германците. Иначе когато стане дума за Кьолн, обикновено човек първо се сеща за катедралата и че е хубаво да се живее в град, който предлага подобни гледки от прозорците. Ами да, катедралата е втората по височина в Европа и двете й кули се виждат отдалеч. Едва по-късно, когато човек се замисли, постепенно започват да изникват и други гледки от града - музеи, улички, кафенета край Рейн... Номер едно обаче си остава храмът. И Гьоте възпява Кьолнската катедрала, и сега на туристите се пускат филмчета за историята на катедралата и след това екскурзоводът ги подхваща с истории. Кьолнската катедрала е най-известната сграда в Германия. Но и историите си заслужават.

- - -

С 6 милиона посетители през миналата година катедралата е абсолютен фаворит сред всички паметници на културата в Германия. На фона на прочутата църква са се щракали любопитни туристи и гости на града, архитекти, дошли да видят с очите си какво е това чудо... Интересното е, че повечето хора са предпочели да видят храма, а Октомврийските увеселения в Мюнхен, включително и биреният празник, са били посетени от около сто хиляди души по-малко. Странното е, че повече хора са били изкушени от историята, отколкото от бирата.


Строителството на катедралата прилича на библейска легенда

Храмът е строен в продължение на шест века. (И сега периодично текат възстановителни работи и често върху фигурите на светците се намятат строителни платнища... За катедралата се казва, че едва ли някога ще бъде окончателно завършена. Славният храм на готическата архитектура всяка година се достроява и ремонтира. В началото на миналия век рухва една от декоративните му кули. След това постройката пострада през Втората световна война. Но това не се брои, все пак...)

Иначе при самия строеж на храма има нещо, което кара хората да правят сравнения с градежа на Вавилонската кула.

Началото на тази история е през 1248 г., но всъщност идеята се ражда още през 1164 г. Тогава Роналд фон Дасел, канцлер на Фридрих Барбароса, донася от Милано библейските останки на трите влъхви.

И за тази реликва на християнството е трябвало да бъде построен подходящ храм. Тази задача очевидно се е оказала доста тежка, защото основната част на катедралата е завършена едва през 1880 г. През 1815 г. самият Гьоте издига глас в защита на рушащата се достолепна постройка.

Всичко започва със съперничество

Гражданите на средновековния Кьолн решили, че не е редно да останат по-назад от Франция, и започнали строежа на величествен и недостижим храм. Строителните работи започват през 1248 г. от архиепископ Конрад фон Хохщаден. Въпреки че строителите не са разполагали с кой знае каква техника, амбициите им са били достатъчно големи. Сега двете основни кули на катедралата са високи по 157 м.

Местните хора обикновено зле приемат критиките към града си - че е разположен в полето и че около него няма планини и гори. "Вярно, че нямаме високи върхове, но вижте каква катедрала имаме", казват те. И определено смятат, че едното може да компенсира другото.

В града има достатъчно други забележителности

които да накарат туристите да извадят фотоапаратите. Кьолн е пълен и с достатъчно туристически атракции. Поне 41 националности населяват града, сред тях е и голямата турска общност. В Кьолн живеят над 1 млн. души върху площ 40 хектара и определено е доста пренаселено и затова доста по-скъпо. Около 20% от жителите са емигранти, а по улиците непрекъснато гастролират чужди улични музиканти. Една седмица на почит са латиноритмите, следващата се преминава на джаз импровизации, а на третата - балкански фолклор. Хората-статуи са част от постоянното присъствие, но вече не будят същите възторзи, както преди години. Децата обаче все още им се радват, а статуите са все така безкомпромисни. По стар обичай, когато в шапката им оставят някоя прекалено дребна монета, те я мятат в Рейн и после пак стават безизразни.

Любимият кьолнски виц е: "Какво започва на изток от Рейн?" И отговорът тук е: "Сибир." Подобни локални шеги има и в други немски градове, като отговорите варират и понякога Балканите, Турция, Африка сменят Сибир.

Всъщност Кьолн е много отворен немски град и причините за това са университетът и медийните центрове в него. Хората са толерантни и единственото изключение е, когато въпросът опре за определяне на бирените предпочитания. Тук просто не признават друга бира, обичат да пият местната Koelsch и това е. Други бирени вкусове не се толерират.

Иначе на почит са мексиканските, китайските и дори турските ресторанти. Заведенията край Рейн пък обикновено са пълни със студенти по всяко време на деня. "Задълбочили са се в науките", шегуват се местните хора и обикновено казват, че студентите си падат по здравословния начин на живот и затова обичат да си пият кафето и да слушат лекциите на чист въздух. А през това време по Рейн минават плаващи ресторанти и малки корабчета.

Панаири и фестивали

Понеже Кьолн е голям град, има необходимост и нещо да се случва. Затова тук панаирите са ежедневие. Всяка седмица има нещо. Изложението на мебели се сменява с панаир на сладкарската промишленост. След това идва изложение на пощенските марки, след него е панаирът на строителните компании, след това - на производителите на млечни продукти, после - на винопроизводителите. Накрая - всичко се повтаря, може и в обратен ред....

През ноември започва и Кьолнският карнавал и завършва през февруари. А местните хора казват, че това е събитието, заради което си струва да бъде посетен градът - за около четири месеца... Тук се провежда и международен танцов фестивал, и световното изложение за изкуство - Art Cologne. Отделно Кьолн има славата на световен музикален град. През лятото почти два месеца продължават фестивалните прояви. Концерти на Дебюси и Равел се редуват с електронна музика, джаз, фолклор. И всичко това е случва не само в концертните зали, но и по площади, градини и всякакви исторически руини. И най-вече под открито небе.

Ключови думи към статията:

Още от Дневник +

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK