И Петьо Блъсков се кандидатира за кмет на София

Главният редактор на вестник "Монитор" Петьо Блъсков е най-новият участник в надпреварата за кметския стол на София. Кандидатурата му, която е издигната от Алианс за социално-либерален прогрес (АСП), беше обявена в четвъртък. Блъсков бил избран след допитване, в което са се включили 42 хиляди столичани. 78.2 % от тях посочили, че искат друг кмет извън обявените досега номинации, а 22% са посочили различни имена, сред които било и това на Блъсков. След среща с голяма част от номинираните в АСП взели решение да издигнат Петьо Блъсков.

В челните места на листата за общински съветници са намерили място водещите от Нова телевизия Светослава Тадъръкова и от "Скат" Цветан Начев, бивш изпълнителен директор на Международна ортодоксална банка "Свети Никола", сега Нефтинвестбанк. Там е и бившата директорка на ДСК от времето на Виденов Бистра Димитрова, свързвана тогава с "Мултигруп", както и друга традиционна защитничка на интересите на корпорацията в туризма - председателката на БАТА Донка Соколова.

"Аз съм роден в София, на гарата. 53 години живея в този прекрасен град - той ме е отгледал, той ме е прибирал по ранни зори и тъмни нощи, пазил ме е и ме е учил на много неща. Много го обичам и ми е тъжно, като гледам как животът в него става все по-лош", сподели в четвъртък Блъсков мотивите си да участва в местните избори. "Имам една- единствена цел - да спечеля. Мисля, че имам достатъчно качества и съм убеден в това, което правя. Другото, което ме накара да вляза в тази игра, е, че в досега излъчените кандидати е заложен странен за мен трагизъм. Те или спасяват партия, или някоя неизвестна игра. Те не играят за града, а за спасение от този трагизъм. Нищо добро няма да донесе на София партийната кандидатура на когото и да било. Не искам да казвам, че съм месия, но зная какво и как трябва да се направи", заяви уверено Блъсков.


Той поясни, че за да няма напрежение в сегашните му издания, от понеделник излиза в неплатен отпуск. През това време функциите му ще поеме синът му, който също се казва Петьо Блъсков и е завършил журналистика в Англия. "Предполагам, че той ще се справи, защото с оглед на годините ми, а и с бъдещите ми кметски ангажименти ще ми е трудно да продължа да се занимавам с всичко", каза Блъсков-старши. На въпрос дали изданията му ще работят в кампанията за него той отговори: "Надявам се да не са срещу мен, но лесно ще постигна това."

За финансирането на кампанията си той посочи, че в България, каквото и да се каже по този въпрос, не трябва да му се вярва. "Ние предпочитаме да похарчим идеи, а не пари", обобщи Петьо Блъсков.

Блъсков започва журналистическата си кариера във вестник "Отечествен фронт". След 1989 г. е сред основателите на пресгрупата "168 часа", която издаваше и "24 часа". Часовият вестник се озова в "кметски скандал" по време на кампанията през 1995 г. Тогава кандидат за кмет на БСП в София беше Венцислав Йосифов - шеф на свързваната с пресгрупата Първа частна банка. В разгара на кампанията в. "24 часа" публикува на първата си страница фалшификат на "партийната книжка" на кандидата на СДС Стефан Софиянски, което предизвика сериозен скандал. По-късно тогавашният главен редактор на вестника Валери Найденов се извини за случая.

След като пресгрупата беше продадена на немската медийна група ВАЦ, през 1998 г. Блъсков създаде всекидневника "Монитор", а в края на 2002 година и вестник "Виж".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK