Срокът за стипендиите "Фулбрайт" е 15 октомври

Българо-американската комисия "Фулбрайт" обяви конкурса за стипендиите, които ще отпусне за академичната 2004/2005 г. Стипендиите за преподавателска и изследователска дейност (Fulbright senior scholar grants) са с продължителност между 5 и 9 месеца, за магистърски и докторски програми (Fulbright graduate study grants) продължават 10 месеца, а за професионално развитие на университетски професори, изследователи и работещи специалисти (Hubert H. Humphrey) - една година.

Изискванията са българско гражданство, завършено висше образование, отлично владеене на английски език. Кандидатите за стипендия за преподавателска и изследователска работа трябва да имат защитена докторска степен, а желаещите да спечелят стипендия за магистърски и докторски програми трябва да са на възраст до 40 години и да имат диплома за бакалавър. Кандидатите трябва да представят предложение за проект и препоръки. Стипендиите се отпускат за специалности като американистика в български университети и българистика в американски висши училища, обществените и хуманитарните науки, икономически специалности и изкуствата.

При подбора няма да се разглеждат расата, религията или пола на кандидатите, уточняват изрично от комисията. Крайният срок за подаване на документи е 15 октомври 2003 г. Те трябва да се изпратят в три копия на адрес: Българо-американска комисия за образователен обмен "Фулбрайт", п.к. 288, София 1000. Повече подробности има на сайта www.fulbright-bg.org. Стипендиантите се класират от комисия от български и американски представители.


За учебната 2004/2005 г. са предвидени между 6 и 8 места за студенти, около 5-6 за преподаватели и 3 за учители от средните училища. Годишната издръжка на студент в САЩ е от 27 до 30 хиляди долара, а на преподавател - между 30 и 35 хиляди долара. За десетте години от своето съществуване комисията е вложила 10.4 млн. долара в образователен обмен между София и Вашингтон, а ежегодната субсидия от американската страна е между 800 хил. и 1 млн. долара. България е една от 140-те страни, участващи в програмата за образователен и културен обмен "Фулбрайт". В световен мащаб средствата, отпускани от Американския конгрес за развитието на "Фулбрайт", възлизат на 120 млн. долара. Освен от Конгреса обменът се спонсорира и от частния бизнес. Броят на българските фулбрайтови стипендианти е около 300 души.

--------------

Американската агенция за международно развитие (USAID) и Американският университет в България (АУБ) ще подпишат споразумение за промяна на дарението от американското правителство, с което на висшето училище ще бъдат предоставени допълнително 4.5 милиона евро. "Преди 12 години правителството на САЩ подкрепи създаването на АУБ - единственото учебно заведение, което предлага образование според американската традиция liberal arts на Балканите. АУБ се превърна в престижна и уважавана институция, чието образование е признато в САЩ и България. За високото качество на обучението може да се съди по новите 1300 възпитаници от повече от 20 страни. Чрез продължаващата подкрепа за университета американското правителство прави дългосрочна инвестиция в бъдещето на Югоизточна Европа", пише в съобщението от посолството.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK