Маджо и Христо Ковачки са първите дарители на храма "Св. София"

Един от босовете на бившата групировка СИК Младен Михалев-Маджо и Христо Ковачки, който неотдавна купи "Атоменергоремонт", са първите дарители за разкопките под храма "Св. София", където в момента се осъществява проектът "Подземията на града". Имената на всички дарители, които засега са около петнайсетина, са изписани на специално табло в църквата. Идеята е всички, които дарят пари за проекта, да бъдат изписани на специален камък в храма, каза инж. Петър Митанов, директор на общинското предприятие "Стара София".

Досега в археологическите разкопки са вложени около един милион евро. По-голямата част от средствата са били отпуснати от общинския приватизационен фонд. От дарители са набрани 50 хиляди евро. Занапред обаче средствата ще се набират само от донори, каза инж. Митанов.

"Сърцето на града" е другият проект, по който работи Столичната община. Той е на стойност 5 млн. евро и средствата за него са осигурени от банки и по европейски програми. "Сърцето на града" предвижда свързването на западната порта на София, която се е намирала при Булбанк, с източната порта, която е в подлеза при президенството.


Отсечката ще бъде превърната в пешеходна зона под земята. Археологическите разкопки, които сега са скрити и се намират под зеленото порстранство с петолъчката на НАТО и знамената на страните, членки на алианса, ще се виждат.

Там ще се разположат и художниците, които до неотдавна показваха платната си в градинката пред Централната минерална баня, обясни кметът Софиянски. Работата по проекта ще започне през 2005 г. и ще приключи с пускането на метрото.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK