Парламентът избра своите представители за КС

Народното събрание избра Емилия Друмева и Мария Павлова за съдии от Конституционния съд от квотата на парламента. Проектът за решение беше на ПГ на НДСВ. За Мария Павлова гласуваха 115 депутати, 25 бяха "против", 65 се въздържаха. Кандидатурата на Емилия Друмева подкрепиха 196 депутати, един беше против, а 5 се въздържаха.

Предложението на Коалиция за България за конституционен съдия да бъде избрана доц. Снежана Начева не беше подложено на гласуване, след като бяха избрани вече двамата съдии, каквато е парламентарната квота.

Избирането на нови съдии се налага, защото в началото на октомври изтече мандатът на четирима от 12-те членове на КС. Той се формира от три квоти - парламентарна, съдебна и президентска. Съдебната власт вече избра своя представител - Владислав Славов, президентът посочи Евгени Танчев.


------

Проф.д-р Мария Павлова е председател на Централната избирателна комисия за местните избори. Тя работи и като

преподавател в юридическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски".

Проф.д-р Емилия Друмева е директор на правната дирекция в Народно събрание от 1990 г. досега. В 39-ия парламент дирекцията се нарича "Законодателна дейност и европейско право". Друмева е била научен сътрудник по конституционно право към БАН, има научно звание "старши научен сътрудник втора степен" по конституционно право, била е член на ЦИК за избиране на Велико Народно събрание през 1999 г., а след това и експерт към комисията по изработване на Конституцията в 7-мото Велико Народно събрание.

Ключови думи към статията:

Още от Дневник +

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK