Българската база в Антарктида става туристическа атракция за VIP гости

Българската база в Антарктида очаква поне три-четири кораба със стотина туристи. Това съобщи доц. Христо Пимпирев, директор на Балканския антарктически институт и ръководител на научните експедиции на Южния полюс. Тази седмица институтът ще чества официално 10 години от създаването си. Сред най-известните туристи, които българските учени ще посрещнат, са министрите на околната среда Долорес Арсенова и на външните работи Соломон Паси, както и кралят на Испания Хуан Карлос Първи, съобщи още Пимпирев.

Предстои в базата да бъдат построени пречиствателна станция за отпадни води и инсталация за изгаряне на отпадъци. Средствата - 300 хил. лв., са осигурени с личното застъпничество на екоминистъра, каза доц. Пимпирев. Според него с изграждането на двете съоръжения българската база вече ще отговаря на всички изисквания по антарктическия протокол за опазване на околната среда. Ученият припомни, че държавата вече отпусна помощ от 150 хил. лв., с които са купени канадски постройки. В тях ще има научна лаборатория, две спални помещения и лекарски кабинет.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK