Награди " Черноризец Храбър"

Велислава Дърева от "Дума", Христо Христов от "Дневник", Ивайло Дичев, автор на в. "Сега", и фоторепортерът на "Нощен труд" Цветан Томчев са носителите на годишните награди за журналистика "Черноризец Храбър".

За втора поредна година учредените от Съюза на издателите на всекидневници в България призове бяха официално връчени на церемония в Народния театър "Иван Вазов". Победителите в четирите категории "Цялостно творчество", "Публицистика", "Разследване" и "Фотожурналистика" бяха излъчени няколко часа по-рано след тайно гласуване в Академията "Черноризец храбър" - жури, в което всяко издателство излъчи по един свой и двама независими членове. Имената на спечелилите журналисти бяха запазени в тайна дори от членовете на Академията и издателите до момента на обявяването им в залата.

Първа беше връчена наградата за фотожурналистика, за която измежду тримата номинирани от издателите репортери, журито излъчи Цветан Томчев от "Нощен труд" за поредицата снимки от Чечения и Ирак. В тази категория се бориха още колегата му от "Авто Труд" със снимката "Доктора излиза от взривената кола" и Надежда Чипева от "Дневник" с "Протестиращи земеделци раздават хляб" и "Паси слуша Ферхойген".


След равенство при първото гласуване и балотаж, Велислава Дърева изпревари Виолета Симеонова от "24 часа" в категорията "Публицистика" и получи статуетката за статиите "Убийството на Темида и раждането на петата власт" и "Сънят на будителите". Залата почти извика Дърева на бис, след емоционалното й изказване, в което дългогодишната журналистка посвети отличието си на читателите - единствените, които не могат да бъдат купени, а само спечелени.

Наградата за журналистическо разследване получи колегата ни от "Дневник" Христо Христов за публикациите, които редовните читатели може би помнят - "Прокурори спасили Самоковеца от затвор", "Не знаех, че Самоковеца има дело при нас" - интервю със софийския апелативен прокурор Иван Петров, и "В България няма мафия, има бизнесмени". Христов е носител още на наградата "Паница" за най-добро журналистическо разследване за 1999 г. и на асоциация "Разследващи журналисти" и фондация "Гардиън" за 2001 г.

Авторът на в. "Сега" Ивайло Дичев получи статуетката за цялостно творчество. Журито връчи специална награда в същата категория на Георги Тамбуев посмъртно.

По предложение на председателя си Тошо Тошев Съюзът на издателите обяви още една специална награда за поредицата на Мирела Веселинова и Христо Николов от вестник "Труд" - "Корона от имоти". Наградата обаче беше връчена от председателя на журито проф. Минчо Семов, което изненада останалите му членове.

След гласуването на наградите членовете на Академията взеха решение да подкрепят декларацията на издателите, в която се изразява загриженост от безпрецедентното решение на Съвета за електронни медии за отнемане лиценза на телевизия "Ден". Лидерът на ДПС Ахмед Доган, който дойде на официалната церемония в "Народния театър" не помръдна, докато писателят Антон Дончев, член на академията, прочете частта от декларацията: "силно безпокойство предизвиква и добилата публичност тези, че решението на СЕМ е взето под политически натиск на управляващото мнозинство или на част от него". Приемам ръкоплясканията като знак за решението на Академията, каза Дончев след бурната одобрителна реакция на залата.

На церемонията освен представители на медиите присъстваха председателят на парламента Огнян Герджиков, вицепремиерът Лидия Шулева и други политици. Президентът Георги Първанов поздрави журналистите с кратко слово преди обявяването на наградите.

-----------------------------------------

Членове на Академията Черноризец Храбър:

всички

Академиците Светлин Русев и Антон Дончев, професорите Вера Мутафчиева, Петър-Емил Митев, Марко Семов, Минчо Семов, доцент Георги Лозанов, Милен Цветков, Слави Трифонов, Галя Прокопиева, Таня Джоева, Стефан Неделчев, Валерия Велева, Мира Баджева, Васил Василев

Още от Дневник +

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK