Курсове сред природата развиват лидерските качества

Училищата за приключения са една от сравнително новите, но вече много търсени форми за възпитание на децата и оползотворяване на свободното им време. Те предлагат курсове сред природата, които са насочени към развиване на личностния характер на децата, изграждането на чувството на отговорност и умение за справяне в непредвидени ситуации. Планински преходи и изкачване на върхове, пребиваване на палатки и самостоятелно приготвяне на храна, “въжени градини”, скално катерене, преходи със снегоходки, плуване, ориентиране и първа долекарска помощ са сред преживяванията на открито, насочени към придобиване на знания и умения приложими в живота. В крайна сметка игрите сред природата се оказват и един много забавен начин за прекарване на ваканциите и уикендите. Някои училища предлагат организирани курсове за цели класове и в учебно време.

Според Димитър Грозданов, създател и инструктор в училище за приключения “Реверсо”, за родителите е добре да осъзнаят колко полезно за децата им би било участието в такива курсове, тъй като подобни образователни форми в градовете и училищата са непознати. “Всеки притежава неподозирани и уникални качества, просто трябва да ги открие и оцени. Дейността ни е насочена към подкрепата и развитието на потенциалът на младите хора, даваме възможност на участниците да се докоснат до неподозираните си възможности, чрез предизвикателствата, където те се научават да дават и получават доверие и подкрепа. Така децата разбират и разкриват себе си и околните”, твърди Димитър Грозданов.

Самото училище “Реверсо” стартира с един малко нестандартен проект. Проектът е финансиран от екологично сдружение “За Земята”, а целта му е да популяризира значението на запазваното на редките животински и растителни видове от Кресненското дефиле сред децата от град Кресна. За целта с децата бяха проведени няколко обучителни срещи, които завършиха с конкурс на тема “Дефилето около нас”. Авторите на най-добрите есета, фотографии и рисунки спечелиха курс на Мальовица, организиран от училище “Реверсо”.


Една от целите на Училище за приключение “Реверсо” е да продължи да работи по курсове, финансирани от такива социални проекти. В тази област училището има намерение да организира т.нар. “социални курсове” за деца, които или нямат родители или просто не могат да си позволят заплащането на такъв тип приключения. Разноските при този тип курсове се поемат от спонсориращи фондации и организации.

Другата основна линия на работа в училището е организирането на “отворени” курсове, за деца от всякакви училища в които родителите свободно да записват децата си през ваканциите и уикендите. Училище “Реверсо”, както и повечето подобни организации в България използват канадската методика за деца за активно обучение чрез преживяване.

Най-общи са курсовете от типа “приключение”. Това е предварително сценарирано и подготвено “приключение”, което се осъществява чрез непрекъснати срещи с динамични физически и умствени предизвикателства, свързани с “оцеляването” на групата.

Съществуват и курсове, които са насочени към изграждане на способността за работа в екип. При този тип курсове “оцеляването” на групата зависи от създаването на функциониращ и побеждаващ екип.

По-специализирани са т.нар. “комуникационни курсове”, в които приключенията и преживяванията са насочени към развитието на комуникационни умения в участниците.

“Водачи и лидери” са курсове, които са насочени да развият лидерските качества, които се крият у всяко дете, да се помогне на децата да развият вяра в собствените си възможности.

Всички курсове наблягат обаче на досега с природата и се провеждат в планината. Курсовете включват катерене, ориентиране, походи, водни курсове с яхти и най различни забавни и творчески игри “приключения” и др. Димитър Грозданов твърди, че безопасността на децата по време на всички тези преживявания сред природата е “поставена на пиадестал”.

“По принцип физическите изпитания в курсовете на училищата за приключения са на ниво, с което може да се справи всеки”, обяснява Шенгюл Алиманова, инструктор и администратор в Международна школа Едюко България - Училище за приключения. Не е необходима и специална екипировка от страна на участниците, те получават предварително списък с личните вещи, които трябва да носят, а специализираната екипировка се предоставя от самото училище.

Интересът към курсовете за деца сред природата нараства все повече сред българските родители. Според инструкторката на Едюко всички летни курсове за деца са попълнени много преди да започне ваканцията. Повече от курсовете, които организира самото училище Едюко са сред планината и това дава допълнителни знания на децата да се оправят в планински условия и “да се научат да взимат решение на база натрупан опит”, твърди инструкторката от Едюко. “Курсовете са особено ценни, защото спомагат за изграждане на творчески и самостоятелни личности, обогатяване на ценностната система и стимулиране на инициативността”, твърди Шенгюл Алиманова. Според нея, едно от основните предизвикателства по време на курсовете, е срещата със страха и придобиване на умения да го контролираш: “да знаеш, че има какво да направиш, че нещата зависят от теб”.

Едюко България също има курсове със социална насоченост по програма “Деца в риск”. Те са предназначени за деца и младежи с хронични заболявания, в неравностойно социално положение, живеещи в институции или с емоционални и поведенчески проблеми. За провеждането на тези курсове Едюко България разчита единствено на спонсорства, дарения и проекти към финансови донори.

Както Димитър, така и Шенгюл споделят, че от курсовете с деца не се печели, но за сметка на това удоволствието и удовлетворението са огромни. “Това е работа, в която човек влага много енергия, но за сметка на това те прави щастлив, защото виждаш как детето се променя и развива”, смята Димитър Грозданов. Това е една от причините, според него, “Реверсо” да се ориентира предимно към работата с деца.

Някои училища за приключения в България, като Едюко, предлагат и курсове, организирани по заявка на компании. Това е т.нар. “тим тренинг”, в който целите предварително се поставят от отговорника по човешки ресурси. Тим тренингът сред природата е сред най-успешните средства за създаване на екипност в колектива на една компания и подобряването на комуникацията между служителите и. Тренингът се организира и провежда съобразно предварително поставени цели като подобряване на взаимоотношенията, усъвършенстване на положителната комуникация и уменията за общуване, решаване на конфликти, поемане на лична отговорност, ефективно ръководство и работа в екип.

Едно от най-старите имена в областта на тренинга за работа в екип сред природата е Outward Bound Bulgaria. Организацията предлага корпоративни курсове за български и международни компании от 1993 година. Курсовете се базират на интерактивни методи, използващи примерни ситуации за разрешаване на проблеми, ролеви игри, физически дейности сред природата, последвани от дискусии и анализи. Целта и тук си остава натрупване на опит и знания за развитие на личностния потенциал и екипност сред служителите.

В България засега от курсовете за работа в екип сред природата се интересуват предимно представителства на международни компании, в които инвестицията в хората се възприема положително. За повечето български предприемачи, идеята, че между ходенето на поход и развитието на бизнеса им може да има някаква връзка, все още си остава екзотична идея.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK