Горещ масаж... с вулканични камъни

Преди около година фирма “Антоанет”, вносител на професионални козметични продукти и оборудване, представя на “Арена на красотата” т.нар. hot stone massage. Това е масаж с топли вулканични камъни, чиято цел е да осигурява хармония на тялото и духа.

Топлите вулканични камъни

Масажът с топли вулканични камъни е от SPA терапиите за тяло, естетичен метод, който съчетава енергийното въздействие на вулканичната магма, кристалотерапията, мануален (ръчен) масаж, релаксираща музика, ароматотерапия и козметични продукти с изцяло природен състав.


Основа на този метод са т.нар. енергийни терапии, които имат за цел да премахнат дисбаланса и да подпомогнат свободния поток на жизнена енергия през тялото. По своята същност масажът с топли камъни представлява магнитотерапия. Той стимулира умението за концентрация, подпомага позитивното мислене, премахва енергийния дисбаланс, улеснява кръвообръщението и лимфния ток и подобрява притока на кислород към клетките, обясняват от “Антоанет”. В резултат на този масаж от организма се изхвърлят токсините.

Целта е с горещите вулканични камъни да се елиминират промените в нивата на жизненост, които предразполагат към различни физически смущения, и да стимулират прилив на положителна енергия, добро здраве и душевна хармония.

Този специфичен вид масаж се прави с предварително затоплени гладки камъни. Това са живи вулканични камъни със сертификат за произход, които предават на тялото своята природна енергия, която помага за превъзмогване на умората и стреса. Именно вулканичният произход на тези камъни предоставя тяхната релаксираща и лечебна сила. Слънцето, луната и водата ги презареждат с енергия, която се предава на органите и възстановява баланса на тялото чрез активиране на движението на енергиите и оптималното им преразпределение.

Смята се, че природната топлина на лава камъните отпуска мускулите и подобрява гъвкавостта на ставите и че благодарение на този вид масаж тялото се освобождава от целулита и ненужните мазнини.

Масажът с топли лава камъни по света и у нас

В България масажът с топли вулканични камъни се прави по патентована методика. Методът е създаден в САЩ преди 4-5 години. В основата на използването на топлите камъни се преплитат елементи от ритуалите на индианските шамани (които са загрявали камъни) и от индийското учение за живота Аюрведа. В мануалната техника, използвана при масажа, се комбинират елементи от рефлексологията, ароматотерапията и шиатцуто. В момента този вид масаж е голям хит както в САЩ, така и в Европа. Всички четири- и петзвездни хотели по света вече предлагат тази услуга в своите SPA центрове. Цената му варира от 100 долара в САЩ до 100 английски лири във Великобритания. В България цената на този масаж е около 50 лева.

Масажът с топли лава камъни е представен за първи път в България от фирма “Антоанет”. Тя внася както апаратурата, необходима за правенето на масажа (специалната фурна за камъните плюс самите камъни), така и специалните козметични продукти, с които се прави масажът - етеричните природни масла. Освен това осигурява и обучението на козметици и масажисти, които искат да практикуват тази терапия. Към настоящия момент около 30 салона в България са закупили оборудването за hot stone massage, пет от които са на територията на София (два хотела и три козметични студиа). От фирмата подчертават, че обучават само масажисти и козметолози - хора с дългогодишен опит и предварителна подготвка в работата с лице и тяло, защото масажът с топли лава камъни не може да се прави от всеки.

Преди масажа

Преди началото на масажа енергията на чакрите (енергийни центрове, седем на брой) на клиента се измерва със специално кристално махало. С него се минава по седемте чакри. Целта е масажистът предварително да знае къде има натрупана отрицателна енергия и на кои места трябва да се отдели допълнително внимание.

Също преди да започне масажът, се прави и подготвка на камъните. Те трябва да бъдат заредени с енергия, като в същото време им се отнеме енергията от предишния клиент. За целта камъните се поставят в морска сол и вода и така престояват няколко часа. След това се изплакват с течаща вода, без да се използват никакви препарати. После камъните се поставят на слънчева или лунна светлина за около час, за да се заредят отново с положителна енергия.

Облите вулканични камъни, които са съвършено гладки, се затоплят предварително в специална фурна, пълна с вода. Камъните трябва да имат температура, малко по висока от тази на тялото. Температурата на камъните се следи постоянно по време на масажа и самите камъни периодично се подменят, за да имат необходимата топлина.

Масажът се прави на равно дървено легло. По него не трябва да има метал, за да не се отнема енергия. Също така леглото трябва да е по-широко - да може напълно да се отпусне тялото и ръцете да лежат свободни до него. Присъствието на метали и изкуствени материи около мястото за масаж трябва да е минимално.

Обстановката

Масаж с топли лава камъни не може да се прави навсякъде и при каквито и да е условия. Помещението, където се прави процедурата, е много важно. То изисква предварителна подготовка - трябва да е добре затоплено и уютно, с приглушена светлина. По време на масажа се пуска специално подбрана релаксираща музика. Палят се ароматни свещи (ароматотерапия). Ароматите се подбират според това в коя част на деня се прави масажът. Преди обед се използват аромати за енергия и еуфория, а следобед - за отпускане и релаксация. С изключение на музиката и от време на време потропването на камъните (които се удрят един в друг) в помещението трябва да е съвсем тихо. Масажистът и клиентът не разговарят помежду си. Помещението и цялата обстановка предразполагат към пълен покой. Самият масажист също трябва да е спокоен. Неговите движения са бавни, леки и плавни, а движенията - в такт с музиката.

Най-добре е масажът с топли лава камъни да се прави следобед или привечер, след края на работния ден и да не е на пълен стомах. Масажът продължава час, час и 15 минути.

Масажът

Клиентът ляга по гръб на леглото за масаж гол или по бельо и масажистът го завива хубаво. Ръцете са отпуснати встрани на тялото с дланите нагоре. Топлите камъни се вадят от фурната и се подсушават. Започва реденето им по седемте чакри - от корема (там се намира първата чакра) към главата (седмата чакра е на темето). Камъните се поставят с плавни движения върху кърпата, а не директно върху голото тяло. На първата чакра се поставя най-големият камък. След като се наредят, върху тях може да се постави още една кърпа, за да задържа топлината. По един камък се поставя и във всяка ръка. С подреждането на камъните върху седемте чакри и ръцете започва т.нар. енергийно зареждане на чакрите.

След нареждането на камъните започва самият масаж. Първо се прави ръчен масаж, а след това и масаж със самите камъни. Всяка част на тялото се обработва и с ръцете, и с камъните. Използват се етерични енергийни масла, които се поставят на лимфните възли. Тези масла действат успокояващо, едното от тях дори има антибактериален характер. Отделно цялото тяло се маже със специално масло за hot stone massage, което е напълно естествено по своя състав, без никакви химически съставки.

Този вид масаж се комбинира и с използването на естествени кристали (кристалотерапия) - седем кристала в седем различни цвята. Накрая тези кристали се поставят върху седемте чакри и остават върху тях около 10 минути. Кристалите се нареждат в съответствие с енергийните центрове (чакрите), като по-светлите кристали се поставят върху най-крайните чакри - на главата (планински кристал или александрин). Върху чакрата на сърцето се слага розов кварц, върху втората чакра (гениталии, лумбални прешлени) се поставя тигрово око. С нареждането на кристалите върху чакрите завършва всеки масаж. Целта е като краен ефект да се постигне баланс на енергиите и равновесие на организма.

Релаксиращ масаж

“Масажът с топли вулканични камъни е релаксиращ, а не лечебен масаж”, подчертава г-жа Венета Христова, една от основателките на “Антоанет”. “Стилът на метода не е лечебен, целта е балансиране на енергията в тялото. Нормализирането на енергията в ключови точки на тялото води до нормализиране на функциите на всички вътрешни органи. Това е релаксиращ, антистресов масаж. Този масаж не води до хипотония”, продължава госпожа Христова. “Клиентите се отпускат, но не заспиват. След това се чувстват бодри, позитивни, отнема се отрицателната им енергия.”

Масажът с топли вулканични камъни е подходящ за всеки човек. Не бива да се прави единствено на хора със силно изразени форми на диабет и епилепсия.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Илиана Дражева
    Илиана Дражева
    Рейтинг: Любопитно
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах