Мъжът на прехода - между Део и Слави Трифонов

Жените днес стават все по-активни, изземват всички функции, грижат се за всичко, а мъжете стават все по-пасивни и се "возят" на тази ситуация. Така с едно изречение поетесата и психотерапевт Вергиния Захариева определи какво се случва със социалната роля на мъжа в години на преход.

Дебатът "Мъжът в преход", който разгорещи доста страсти в понеделник вечер в "Гьоте Институт", беше организиран от Центъра за култура и дебат "Червената къща". Дискусията точно на 8 март имаше за цел да очертае как мъжът преживява загубата на статус, психологическия натиск и изравняването на мъжката и женската роля. Участваха още социалният антрополог Илия Илиев, психиатърът д-р Давид Йерохам и художникът Венцислав Занков. Миглена Николчина обяви, че ще бъде безпристрастна и "безполова" в ролята си на модератор.

Стигна се до единодушно заключение, че на мъжа днес никак не му е лесно. "Ние излизаме от диктата на тоталитарната система, която навлизаше дори в сферата на интимността. Представяте ли си как се е чувствал мъжът, когато знае, че абортите са забранени, а израстването в службата зависи от това дали е многодетен баща, защото това дава повече привилегии", каза д-р Йерохам.


Според него промяната на системата е съпроводена с промяна на нагласи, а това създава неврози, депресии и параноя у мъжа.

"Мъжът на тоталитаризма се разпадна на различни мъжествености - на мутрите например, на Слави Трифонов или на Део", посочи литературният критик Митко Новков.

"В началото на 2003 г. от Световната банка получихме предложение да направим изследване за равнопоставеността на половете, но ние не бяхме особено ентусиазирани и казахме, че нямаме подобен проблем. Обаче от тяхна гледна точка нещата седят така - българските мачовци казват "няма проблем", но щом и потиснатите български жени кажат "няма проблем", значи проблемът е много дълбок", разказа социалният антрополог Илия Илиев. Изследването накрая стигнало до резултати, че повече са безработните мъже, а жените получавали по-ниски заплати, но пък в същото време жените заемали по-хубави работни места - в администрацията например.

Дискутиращите се обединиха около мнението, че днес са променени пропорциите на властта и жените по-често работят и се развиват, а мъжете по-често си седят вкъщи. Според д-р Давид Йерохам днес бащата не е силен, той е мълчащ и много напомня на библейския Йосиф - бащата на Христос. "Никой не иска да се идентифицира с този баща, защото той е слаб. Но в това е смисълът - мъжът на прехода се обръща към своята нежност, за да отгледа по-добре синовете си, да ги предпази от насилие", обяви психиатърът.

Според Виргиния Захариева проблемът е в това, че жените са твърде отговорни какви мъже създават. "До тригодишната възраст на детето майката създава стените и прозорците. След това се появява мъжът и слага покривът", обобщи тя.

Според нея с изравняването на мъжа и жената, с поемането на еднакви отговорности, с обличането в еднакви дрехи настъпва скука, защото намалява еротиката.

Накрая участниците стигнаха до извода, че много трудно може да се намери обективна гледна точка към този въпрос. "За някого може да бъде проблем, че на банкнотите има само мъжки лица например", посочи Илия Илиев. Според д-р Йерохам обаче е факт, че у нас няма нито една фондация и нито един закон, който да се занимава с правата на мъжете.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK