Пътуване на изток

Според Newsweek пътуването на изток никога не е било толкова атрактивно, колкото сега. Разбира се, след 1 май тази година интересът към страните от бившия съветски блок ще се увеличи още повече. За улеснение на туристите от списанието дори предлагат легенда. С 1 се отбелязва градът, който си струва да се посети веднага, 2 означава изчакайте година, 3 - изчакайте малко повече, 4 - нужно е да мине двойно повече време, за да отидете там.

- - -

И все пак...


Талин - очарованието на Прибалтика

Бързото икономическо развитие, изгодните инвестиционни условия и благоприятното географско положение превръщат Естония в сърцето на Балтийския регион. Бившата съветска република, обявена през 1990 г. за независима държава, се радва на интерес от западните туристи. Е, интересът е доста по специфичен. Почти всеки ден 10 000 финландци преминават с ферибота в Талин, за да пазаруват или просто да постоят час-два в хубавите и не особено скъпи рибарски ресторанчета по крайбрежието.

Старият град е в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО и в това няма нищо учудващо - градът съществува от XIII век и е бил притежание ту на шведи, ту на датчани, руснаци или немци. Запазени са средновековни църкви, готически катедрали, манастири, замъци. Северното лято е по-късо, затова естонците ценят слънцето. На почит е модерното строителство, свободното пространство, големите прозорци и светлината.

Иначе лятото е сезонът, когато организираните туристи заливат Талин. Затова точно тогава забавленията в столицата са в разгара си - през юли се провежда Балтийският фолк фестивал - седмицата на балтийските песни, танци и празненства. На всеки пет години хор от 30 000 души изпълнява традиционни естонски песни на открита сцена в рамките на Фестивала на Естонската песен. Пролетта в Талин е подходяща за по-романтично настроените туристи.

Символът на националната кухня на Естония е пастетът от пушена херинга, който се приготвя от херингово филе, яйца и масло. Най-популярната естонска напитка е ликьорът "Вана Талин" - сладък и много силен. Обикновено се сервира в мляко, кафе или шампанско.

Newsweek: за Талин - 1, отидете веднага. Отседнете в хотел "Трите сестри" ( $295 единична стая; threesistershotel.com), отдайте се на истинско гастрономично пиршество и поздравявайте старите дами с вдигане на шапка.

Рига - северният град

Рига е най-големият град в Латвия (840 хил. жители) и въобще в Прибалтика. Основан е в началото на ХІІІ в., скоро след това става член на Ханза съюза, заема важно място в европейската търговия. В Стария град са запазени красиви готически и барокови църкви, замъци, средновековни жилищни и търговски сгради, както и архитектурни паметници от края на миналия век. Догодина градът ще празнува своята 800 годишнина.

За това време Рига е преживяла доста бедствия - войни, пожари, чумни епидемии. По-важното е, че силуетът на града изглежда така, както е бил преди 4-6 столетия. Часовникови кули, готически катедрали, отбранителни стени, нещо от урбанистичната атмосфера на Дания и Холандия...

Градът представлява един огромен архитектурен музей под открито небе, където са представени почти всички стилове - романски, готически, маниеризъм, барок, класицизъм. Според специалистите Ренесансът е по-слабо застъпен, тъй като в епохата на Възраждането върху територията на Латвия са бушували продължителни войни.

Сега в Рига са концентрирани всички важни финансови и бизнес центрове в страната. Градът може и да не е много романтичен, но пък за сметка на това е делови. В последно време това е качество, на което се държи повече.

Newsweek: 3, т.е. изчакайте повече от година, преди да тръгнете за Рига. Отседнете в хотел Bergs (за $95 за нощувка; hotelbergs.com), изследвайте арт района, пазарувайте, питайте за онзи кремав шоколад на 16 Smilsu Street.

Вилнюс

Литва е най-голяма по площ от трите бивши съветски прибалтийски републики. По територия е сравнима с Белгия, Холандия, или Швейцария.

Най-големият град в Литва е разположен на двата бряга на река Нерис, ограден от гори. Основана през ХIV в., столицата е разрушавана е многократно от пожари, бомбардировки, чужда окупация, но и днес е запазила уникалния си характер на кръстопът между римския и византийския свят. Сред най-известните готически шедьоври са църквата "Св. Анна" и група замъци, строени между ХIV и ХVI в. Във Вилнюс се намира едно от най-старите висши учебни заведения в цяла Европа - Вилнюският университет, основан през 1579 г.

През последните години градът се развива бързо в сферата на комуникациите, финансите и услугите. Всичко това е благодарение на откритостта си към Европа и активното влияние на световната литовска диаспора (Близо 3 милиона литовци живеят зад граница - главно в САЩ, Канада, Русия, Бразилия).

Newsweek: Оценка за Вилнюс, Литва - 1 - т.е. отидете веднага. Там кипи енергичен студентски живот, проверете в хотел Stikliai (за $195 за нощувка; stikliaihotel.lt) и задължително играйте баскетбол.

Варшава

Във Варшава днес кипи трескаво строителство. Този факт нарежда полската столица на второ място по строителна площ в Европа след Берлин. Сега населението на Варшава надхвърля 2 млн. души.

Във Варшава се намира и един от най-живописните паркове в Европа - Кралският парк, построен през ХVIII в. Тук от пролетта до есента край паметника на великия полски композитор Фредерик Шопен, се провеждат открити концерти, а през лятото в родната къща музей на музиканта най-големите виртуози изпълняват рецитали на пиано.

Най-голяма съвкупност от забележителности във Варшава представлява Старе место или Старувка, която заедно със стария пазар са били главна част на столицата.

Newsweek: Изчакайте една година и веднага хуквайте към Варшава. Оценката съответно е 2. Посетете старото еврейско гето и се спрете пред историческия музей. Отседнете в арт деко Hotel Rialto (за $210 на нощ; hotelrialto.com.pl).

Следва продължение

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK