Михаил Миков: Идеята за Велико народно събрание е хватка на правителството

Преди няколко седмици Даниел Вълчев от НДСВ пусна в обръщение идеята на следващите избори да се свика Велико народно събрание. От левицата се обявиха против предложението и съзряха в него начин сегашното правителство да се задържи по-дълго на власт. Според Михаил Миков това Народно събрание може да направи необходимите промени в конституцията.

- - - -

В: Защо реагирахте толкова остро на идеята следващите парламентарни избори да бъдат за Велико народно събрание (ВНС)?


- Защото се лансира една атрактивна идея, без някой да може да обоснове ясно кое налага свикването на Велико народно събрание. Хвърлят се в публичното пространство десетки, да не кажа стотици идеи. Голяма част от тях са твърде противоречиви, което показва, че те никога няма да съберат необходимото мнозинство. В същото време в този парламент наблюдаваме постоянен процес на фрагментация. При очевидната липса на необходимата консолидация става съвсем ясно, че едно ВНС може да бъде използвано като процедурна хватка за удължаване живота на правителството от тип канцлерско управление без парламентарен контрол. Ще бъде орязано и правото на президентско вето.

В: Как ще бъде удължено сегашното управление, щом като ВНС излъчва правителство както след всички парламентарни избори - според резултатите от вота?

- Това никъде не е казано. Когато се разпусне обикновеното Народно събрание, остава да управлява това правителство. А когато се събере ВНС, то решава само задачите, които ще му бъдат възложени от това Народно събрание. Единствено ако възникне неотложна нужда, ВНС може да се произнася по въпроси извън мандата, който му е даден от предшестващия го парламент.

В: Защо изключвате възможността за консенсус какво да се предприеме, нали той зависи от волята на политиците, включително и от вас лично?

- За какъв консенсус да говорим, като се наблюдава все по-голямо роене в парламента. Консенсусът зависи и от състоянието на политическите сили. Виждате, че СДС се разпадна, аналогични процеси протичат в НДСВ. Но най-важното е, че консенсусът се постига върху идеи. Как да се постигне съгласие по взаимноотричащи се тези?

В: Каква теза бихте представили вие?

- Смятам, че спокойно могат да бъдат извършени промените, свързани с европейската интеграция на страната, и в рамките на това обикновено Народно събрание, казал го е и Конституционният съд (КС). Ако това не е възможно, защо се създаде конституционната комисия, която заседава вече месеци дълго и протяжно? Всяка парламентарна комисия, включително и тази, работи, за да роди някакъв проект, който Народното събрание да приеме, а не само да дискутира идеи. Ако на това равнище ние не можем да се спрем на законопроект, не бива да прехвърляме дейността в един бъдещ орган, чиято конфигурация е доста неясна. Може ли да се постигне конституционно мнозинство във ВНС, когато има толкова взаимноизключващи се тези? И как ще оправдае то обществените очаквания? В случая тезата за Велико народно събрание се използва с друга - политическа, а не юридическа цел. И след като промените за членството в ЕС са възможни и в този парламент, може би става въпрос за прекрояване на държавното и конституционното устройство, което никой още не е очертал ясно.

В: Откъде все пак идва опасението ви, че идеята за ВНС е хватка за удължаване живота на това правителство?

- От сегашната ни конституция и поведението на НДСВ. Най-сетне трябва да кажат ясно какви са техните намерения.

В: Но в конституцията не е казано такова нещо...

- Не е казано и че правителството, излъчено от обикновено Народно събрание, непременно трябва да подаде оставка пред ВНС. А има и друг вариант - евентуално ВНС да избере едно правителство тип "Димитър Попов". Нима сега сме 1990 г., за да избираме такъв тип правителства? Това би означавало, че за около година време политическият процес ще бъде замразен, няма да има ясна политическа отговорност за управлението на страната и редица закони заедно с работата, която трябва да се върши, ще останат на по-заден план в битката на идеи за прекрояване на конституционната уредба и мястото на институциите.

В: Вас удовлетворява ли ви ефективността на сегашната конституционна уредба с нейния баланс на властите? Достатъчно ли са правомощията на пряко избирания президент?

- Подобни са правомощията и на пряко избирания полски президент. Иначе палитрата на възможните идеи тръгва от абсолютната монархия и стига до развитото парламентарно управление. В тази широка гама всеки има идеи: вероятно в НДСВ могат да се чуят монархически тежнения, чуват се и гласове за президентска, а ние сме парламентарна република. Тази палитра от идеи е експонирана и в обществото. И единствено от персоналния субстрат и политическия състав на едно бъдещо ВНС ще зависи да бъдат реализирани онези идеи, които са реални и съответстват на обществената нагласа. Всичко друго са лабораторни упражнения на отделни политици без обществена консолидация около тях. ВНС не може да бъде цел, то е средство.

В: Дори да е така, кое пречи едно бъдещо ВНС съобразно неговия политически състав да извърши промени, съответстващи на обществените нагласи? Или смятате, че не се нужни никакви промени?

- Определено смятам, че сега, когато влизаме в НАТО и се готвим за членство в Европейския съюз, това би било твърде лош знак за стабилността в България. Нали разбирате, че едно Велико народно събрание би могло да тръгне да преразглежда включително и въпроси, които сега изглеждат безспорни. Чуват се всякакви идеи, като се започне от институционалната рамка: права на президента, еднокамарен или двукамарен парламент, в средите на управляващите се подхвърля дори намерение за премахване на Конституционния съд и превръщането му в Конституционен съвет...

Не сме застраховани от екстравагантности и по въпроси, свързани с преговорите с ЕС и членството в НАТО. Всичко това може да генерира нестабилност, дори само заради това, че вместо да напредва със законодателството, в което и без това закъсняваме, парламентът ще се занимава с прекрояване на държавното устройство.

Но основният ми аргумент е: това Народно събрание може да направи необходимите промени. И не бива липсата на воля за това да се подменя с идеи за ВНС.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK