Скрито съкровище

Добрите ресторанти в София се броят на пръсти, но вероятно сте пропуснали да отметнете един на столичната кулинарна карта. След като излезете от “Хан Аспарух” - под номер 3 на едноименната улица, сигурно ще се запитате, как не сте го открили досега. Причината е, че мястото е “скатано” в преките на бул. “Христо Ботев” - район, в който класните заведения са по-скоро изключение. Тези, които са познавали предишния ресторант “Хан Аспарух” на същото място, едва ли биха го посетили отново. Затова на новия собственик Мустафа Карасали се налага да печели отново клиентите един по един. Задачата му е още по-трудна, тъй като е рискувал да остави старото име, което вероятно ще ви пропъди с асоциация за “битово меню” и обзавеждане, наивно стилизиращо славното минало.

Името няма да ви излъже за интериора, който доста се отклонява от духа на предлаганата храна. В него преобладават форми, наподобяващи бойното снаряжение на старобългарските воини в смесица от метал, стъкло и дърво.

Името подвежда обаче за кухнята - мястото е истинска находка за ценителите на добрата храна в духа на френската кулинарна традиция, избрана и приготвена със стил и вкус. Гаранция за това е и стикерът на “Бакхус” - за 2003 заведението беше сред номинираните за ресторант на годината. Има и още една важна подробност - собственикът е и главен готвач, което гарантира, че в кухнята се работи без компромис заради личната заинтересуваност от резултатите. И един интересен факт - Мустафа Карасали е рицар на гастрономическия орден на ротесьорите - организация, създадена през 1248 г. и известна като масонството в готвенето. Титлата се дава само по препоръка от друг член на ордена и означава , че готвачът е посветен в най-висшите тайни на професията.

Менюто е кратко, но съдържателно, без пълнеж от скари и панета. Предложенията са малко, защото по мнение на Мустафа големите менюта изискват презапасяване с продукти и грижа повече за доставките отколкото за готвенето. Идеята е да се предлага здравословна храна, която събира най-доброто от европейската кухня с акцент върху френските блюда. Един от принципите е порциите да не се украсяват, защото според главния готвач “слънце от гъбка” е излишна кулинарна гимнастика в стил "Балкантурисит". Почит към името на ресторанта е отдадена с две ястия - “Агнешко по старобългрски” и “Свинско по старобългарски”. Оттук нататък връзката със свещеното минало е прекъсната. От салатите опитайте възможно най-изтърканото предложение - “Цезар” (3.30 лв.) , за да се убедите, че тази класика на ресторантските фалшификати може да има и добро издание. Тук салатата е приготвена по оригинална рецепта с истинския дресинг от фино блиндирано филе от аншоа, а не от майонеза. От предястията не пропускайте мус от пачи дроб (4.10 лв) и ризото с манатарки (6.10 лв.). Има и супи, като заслужава да опитате крем-супата от финокио (3.50) - луковицата от копъра, която има аромат на анасон. От основните ястия Мустафа препоръчва агнешко със сос от прясна мента (9.30). Сред десертите също има приятни изненади като например истински крем брюле (3.10), който тук е по оригинална рецепта - с твърда плочка карамел отгоре, която се получава само по специална технология на изпичане. Опитайте и швейцарската шоколадова торта без брашно (3.60) с карамелов или ванилов сос. Винената листа ще ви предложи най-актуалното от последните две години от наши и чужди изби на цени от 12 до 59 лв. за бутилка.

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK