Консерваторията спешно си търси ректор

Държавната музикална академия "Панчо Владигеров" спешно се нуждае от нов ректор. Настоящият ректор проф. Георги Костов е на този пост вече четвърти мандат, но това противоречи на Закона за висшето образование. В него е записано, че ректорът може да бъде преизбиран и да заема поста само в два последователни мандата.

В писмо до редакцията на "Дневник" гражданинът Стоян Павлов настоя за отговор защо ръководството на академията нарушава закона, като преизбира ректора за четвърти път. Според него при последния вот през януари тази година Костов е избран с пълно мнозинство и това било съмнително. В отговор на тези обвинения проф. Костов каза, че след гласуване на общото събрание на академията е бил назначен, а не преизбран за ректор. "Имаше срок за подаване на кандидатури, но никой не се отзова", обясни Костов. Общото събрание единодушно е гласувало той да продължи да заема поста. В същото положение са и някои от деканите на академията.

"Академията не можеше да остане без ректор, затова се съгласих да остана още, докато се намери нов кандидат", обясни проф. Костов. Той не уточни докога ще остане на поста, но прогнозира, че това ще е най-вероятно до края на учебната година. Ректорът допълни, че с радост ще преотстъпи позицията си и ще се отдаде на това, с което се е занимавал цял живот - композиторската дейност. Той е композитор и музикант второ поколение. Досега е преминал през всички стъпала в университетската структура. На ректорския пост е от 1989 г. От януари 1995 до юни 1996 г. е бил и министър на културата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK