Валя Ахчиева е новият програмен директор на БНТ

Водещата на "Открито" Валя Ахчиева в потеделник  беше избрана от управителния съвет на БНТ за програмен директор на медията. След като стана генерален директор, Емил Владков я назначи за главен редактор на "Актуални предавания", говореше се, че може да стане и шеф на новините. Журналистката с 12-годишен стаж в медията ще продължи да прави и авторското си предаване "Открито". Тя каза за "Дневник", че като програмен директор си поставя две основни задачи - да подобри съдържанието на програмите и качеството на картината. Ахчиева обеща, че няма да взима еднолични решения, и заяви, че вече има много идеи, които ще обяви след осбъждане с управителния съмет.

Новото ръководство на държавната телевизия назначи и Стефан Велев за изпълнителен директор на мястото на подалия оставка Нидал Алгафари. Досега Велев работеше като главен секретар на Народния театър "Иван Вазов". При управлението на Кирил Гоцев той беше директор "Реализация", а преди 1989 г., когато БНТ се ръководеше от Иван Славков, беше програмен директор. Медийната му биография включва директорски пост в телевизия "7 дни", както и ръководство на създадения по времето на правителството на Андрей Луканов "Балкански информационен пул".

Досегашният директор на новините Симеон Василев бил извикан на разговор при Емил Владков, който според Василев му казал, че не може да работи с него, защото му е бил конкурент за поста и е подклаждал недоволство сред синдикатите. От БНТ не потвърдиха официално информацията.


УС на БНТ прие и нова структурна схема. Най-важната промяна е възстановяването на главните редакции. Това беше едно от изискванията на синдикатите при протестите им след назначаването на Владков. Създава се дирекция "ТВ България", която ще включва сателитния канал и четирите регионални телевизионни центъра.

В телевизията съвсем скоро ще бъде създаден нов обществен съвет като консултативен орган към УС. При гласуването в съвета против новата структура е гласувала Бойка Бойнузова, а Севда Шишманова се е въздържала. Журналистката е настояла дирекция "Информация" да запази своята пълна независимост и външните продукции да са на подчинението не на изплънителния директор, а на програмния.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK