И през зимата в София е било много прашно

Златица и Пирдоп са най-прашните градове в България, но най-големи превишения на нормите за фини прахови частици в атмосферния въздух са регистрирани в София и Пловдив. Това сочат данните на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) за първите три месеца на 2004 г. Измерванията за съдържанието на 15 показателя във въздуха се правят ежедневно от агенцията в 79 пункта в страната, от които девет са в София.

Според данните прахът остава основен замърсител за територията на цялата страна - превишения на средно допустимите пределни концентрации са регистрирани в 33 от общо 55 населени места. Подобни са и резултатите за съдържанието на фини частици, като по този показател по-високи концентрации за измерени в 25 от общо наблюдавани 28 пункта.

Най-високи превишения са регистрирани в София - 5.3 пъти над нормалното, и в Пловдив - 4.2 пъти. Въздухът над столицата най-често е замърсен с фини прахови частици, показват данните от същия период на миналата година. През първото тримесечие на 2003 г. по-високи норми от допустимите за този замърсител са измерени още в Перник и Пловдив.


Резултатите от ежедневните изследвания показват, че като цяло в София се запазва тенденцията от последните два месеца за по-малко регистрирани случаи на превишени концентрации на прах и други вредни съставки във въздуха. Най-прашен през последните две седмици е бил районът на гара Яна, който е в близост до металургичния гигант "Кремиковци". На този пункт седем пъти са измерени превишения на нормата за съдържание на прахови частици, като най-високото регистрирано съдържание е повече от шест пъти над допустимото. Ден по-късно - на 26 май, е регистрирана шесткратно по-висока норма на сероводород.

За три дни над пределните норми общ прах са засечени и в района около столичната ул. "Козлодуй", показват данните от ежедневните бюлетини на агенцията. През април най-прашни бяха и кварталите "Гео Милев", "Дружба" и "Красно село", докато през последните две седмици там не са регистрирани замърсявания на въздуха.

Според еколозите основните причинители на запрашеността в София са автомобилният трафик и мръсните улици, в резултат на което концентрациите се повишават и въздухът става вреден за дихателната система. Друг интересен факт според специалистите е, че цитираните данни се отнасят за зимния сезон, когато е по-влажно и прахът не се вдига толкова много във въздуха. Отсега е ясно, че резултатите през лятото ще са наистина тревожни, коментират еколози.

През последните две седмици в София не са регистрирани превишени норми на фенол, въпреки че за първото тримесечие в столицата са регистрирани най-много дни с превишения на денонощната норма. Данните от ежедневните замервания през януари и февруари показват, че три пъти над пределно допустимите концентрации на фенол са регистрирани в района на кв. "Гео Милев".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK