Бодигардовете от НСО са под пълно наблюдение за връзки с престъпници

След като около 10 души от Националната служба за охрана (НСО) бяха уволнени, защото са работели за хора от криминалния контингент, всички служители са получили устно разпореждане незабавно да информират началника си за необичайни "хобита" и подозрителни контакти на свои колеги. Началниците проявявали интерес както към заниманията на подчинените си след работа, така и към мястото и компанията, в която прекарват отпуските, разказаха гардове от НСО.

Питат дори как и къде се лекуваме, когато сме в болнични, твърдят охранители. Причината е, че изобличените техни колеги са пазели съмнителните бизнесмени, докато официално са били в болнични. Гардовете определиха работната атмосфера в службата като напрегната и несигурна, защото моментът бил много удобен за разчистване на лични вражди. Информацията беше потвърдена частично от директора на службата ген. Димитър Владимиров, който обаче подчерта, че фактите са пресилени.

"Не става въпрос за шпиономания, а за засилване на контрола с цел превенция. Никой от уволнените не си призна какви ги е вършил. Нямаме данни от спецслужбите, нямаме сигнали от други служители. Дал съм задача на началниците на сектори в понеделник да дойдат при мен с предложения как да се справим с подобен проблем в бъдеще. Колкото и да е неприятно, за някои вероятно ще започнем да преглеждаме телефонните им разговори", заяви Владимиров. "Мога да гарантирам, че няма да има уволнени заради донос. Честните хора могат да бъдат спокойни", добави генералът.


За нуждата от подобна проверка се заговори още преди десетина дни, когато след взрив, поставен пред дома на радиоводещия Боби Цанков, се разбра, че в свитата му от гардове има и действащ служител на НСО. Владимиров побърза да тушира скандала, като назначи служебна проверка и ден по-късно уволни бодигарда. "Не зная какво правят хората ми в свободното си време. Очаквам специалните служби да ме информират, ако ги засичат в неподходяща компания", заяви той.

В събота ген. Владимиров съобщи, че от НСО са уволнени десет души. Докато са работели за престъпници, някои от тях са пазели висши държавници. Официалната причина за уволненията на гардовете е, че не могат да боравят с класифицирана информация. Вероятно същото ще се случи с още трима, за които вече са подадени документи до ДКСИ с молба да им бъде отнет достъпът до тайни.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK