Николай Овчаров: Перперикон е по-интересен от Троя

Археологът Николай Овчаров се радва истински на това лято. Смята, че то е прекрасно за него и колегите му, които работят в Източните Родопи и проучват от четири години култовия център Перперикон. "Когато почти всички се отправят към морето, за да почиват, ние работим от ранна заран до късна вечер, но сме щастливи, защото откриваме находки, които са много ценни. Преди няколко дни в района на Кърджали попаднахме на надписи с неизвестна досега писменост. Находката е сензационна и след проучвания вероятно ще преобърне представите ни за историята на племената, населявали територията на България. Възможно е да сме попаднали на писменост на траките. Досега не е известно те да са имали писмо", казва Овчаров. Той предполага, че траките в Източните Родопи са имали свое пиктографско писмо, далеч преди гърците да измислят своята писменост. На находките попаднали туристи, посетили платото в района на селата Дъждовница, Ненково и Женда. Сега Николай Овчаров замисля организирането на археологическа експедиция в този район, за да търси доказателства за предположенията.

Пиктографските знаци върху фрагмент от глинен съд са от първото хилядолетие пр.Хр., смята ръководителят на разкопките на Перперикон. Той е убеден, че култовият център е по-стар от Троя. Основание за това му дават разкопките от началото на сезона. "Находките, които открихме в края на юни, потвърждават предположението, че светилището е възникнало в второто хилядолетие преди Христа. Открихме отворена към небето зала с диаметър 35 метра с каменен олтар, издигащ се 3 метра над пода. Именно тя ни позволи да говорим за светилище от късната бронзова епоха, XVIII-XII век пр.Хр. Това е епохата на Троя, на Минойската култура. Дълго търсехме археологическо доказателство за това, че сградите, които са се появили около голямата зала, са също от това време. Имахме шанса да попаднем на такова доказателство в разкритата вече цялостно сграда на акропола. Това е грандиозно помещение с дължина около 25 метра и височина 5 метра. Изградено е от масивни каменни блокове. Керамиката, кварцовите стрели, както една метална стрела от бронзовата епоха, се оказаха от XV-XII в. пр.Хр., времето на Троянската война", разказва проф. Овчаров.

Другото откритие, което направиха археолозите през юли под негово ръководство, е гроб, който се предполага, че е на митичния тракийски цар и певец Орфей. "След подробен анализ на намерените артефакти, които са прибрани в кърджалийския музей, ще можем да кажем с точност какво сме открили. Ще се наложат още разкопки, но това ще стане догодина", казва Овчаров. Интуицията му подсказва, че точно тук е бил погребан Орфей. Още повече че още през 70-те години за това пише проф. Иван Венедиков. Сега грижата на проф. Овчаров е как да намери средства, за да продължи работата. Според него най-важното на този етап е Националният институт за паметници на културата да осигури постоянна охрана на обектите, където работят археолозите. "Иначе работата ни ще е напразна", опасява се ръководителят на разкопките на Перперикон.


Николай Очаров се запалил по старините още от детските си години. Баща му, археологът проф. Димитър Овчаров, го водел със себе си по разкопки още от малък. Сега синът е доволен, че е направил Перперикон известен не само у нас, но и в чужбина. "Непрекъснато идват туристи от цял свят и разглеждат всичко с интерес. Наскоро едни американци казаха, че тук е много по-интересно от древна Троя, която видели в холивудския филм. Аз съм на същото мнение", казва професорът, когото колегите наричат Индиана Джоунс. В свободното си време той обича да готви, но никога по рецепти. Сигурен е, че дъщеря му Анна-Мария, която е на 9 години, ще стане археолог. Тя няколко пъти е била с него на експедиции и дори е открила няколко керамики, но дали са от времето преди Христа или са обикновени керемиди професорът не уточни. Той мечтае да напише книга като "Името на розата " на Умберто Еко.

Миналата година за Перперикон беше сниман документален филм, финансиран от ING Bank и излъчен по Би Ти Ви. Режисьор на продукцията е Борис Радев, а уникалният саундтрак е на музикантите от Overview Валентин и Валери Григорови. Филмът е изпълнен по модела на продукциите на телевизионния канал Discovery - в него освен кадри от мястото и разказа на Николай Овчаров професионални актьори пресъздават сцени от епохата.

Още от Дневник +

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK