Лицето ми хубаво

Четири са основните типа кожа - нормална, смесена, суха и мазна. Отделно всяка от тях може да бъде и чувствителна (хиперсензитивна). Най-често чувствителна е сухата кожа - тя няма добре изграден хидролипиден слой на повърхността поради не доброто й омазняване.

“Сухата кожа често е конституционално обусловена и има хора, които и в млада възраст имат такава (например болните с атопичен дерматит)”, обяснява дерматологът Емил Бърдаров. При други с течение на времето в резултат на хормоналните промени се наблюдава тенденция към намаляване омазняването на кожата и влошаване на хидратацията й, вследствие на което тя става суха. Сухата кожа старее по-бързо, по-склонна е към отпускане, зачервяване, лющене и образуване на разширени капиляри. Именно тя е типът кожа, който най-лесно образува бръчки.

За разлика от сухата кожа мазната има матов вид, по-склонна е към образуването на кожни кисти и е с разширени пори, но за сметка на това старее по-бавно.


Смесената кожа е нормална в зоната на скулите и бузите, а мазна в т.нар. Т-зона - чело, нос и брадичка, където омазняването е по-голямо поради по-голямото количество мастни жлези.

Все по-рядко има хора, чиято кожа може да се определи като нормална. В съвременното индустриално общество повече са хората с проблемна кожа. “Няма тип кожа, който да се определя като проблемен - всяка кожа би могла да бъде проблемна (не само тази с акне)”, подчертава доктор Бърдаров. Тенденцията през последните години е да намалява делът на хората с нормална кожа и да се увеличава този на хората със суха и по-чувствителна кожа.

Различните типове кожа могат да преминават от един към друг. Обикновено от 20-ата до 35-ата година кожата е от смесен тип, след което започва да преобладава сухата кожа.

Как да я позная

Смесена, суха, мазна или нормална (де тоя късмет) - най-сигурният начин да разберете какъв тип е кожата ви е да отидете на дерматолог, където тя ще бъде тествана с дермоанализатор или с лампа на Ууд (Wood). Дермоанализаторът е уред, който измерва степента на хидратация на кожата и степента на омазняването й. Лампата на Ууд излъчва 365 нанометра светлина и има специална скала, по която според вида флуоресценция на кожата се определят нейната пигментацията, степента на омазняване, степента на хидратация, както и се виждат комедоните по лицето.

Грижите

Ръчното (механично) почистване на кожата трябва да се прави само когато тя има нужда от това. Ако не е възможно тази процедура да се избягва, трябва да се прави по-рядко - веднъж на 2-3 месеца (при проблемна кожа веднъж месечно). По-честото почистване стимулира по-голяма секреция на мастните жлези и така се получава един омагьосан кръг - повече запушени пори - по-често почистване - още повече запушени пори...

Кожата се влияе добре от т.нар. химически пилинги, които могат да заместят до известна степен ръчното почистване. Това са различни видове пилинги, които се правят с различни киселини.

Друго добро решение, което може да замести механичната екстракция, е почистването с ултразвук или ензимните пилинги (ензимно разграждане на мастната секреция).

Домашната грижа за кожата на лицето би могла да включва употребата на скрабове за лице (ексфолианти), които са различни за различните типове кожа. При чувствителна и суха кожа се използва деликатен ексфолиант един път седмично, при мазна, смесена и акнична кожа - специален два-три пъти седмично, а при нормална - нормален два пъти седмично. Според типа кожа един или два пъти седмично могат да се правят и почистващи и гликолови маски (за мазна и проблемна кожа).

Независимо каква е кожата ви и какъв крем ползвате, той трябва да се сменя на не повече от шест месеца, защото кожата се адаптира към него и той спира да бъде ефективен. Затова е необходим нов тип крем, който “да изненада кожата”. Шест месеца по-късно можете отново да се върнете към стария си крем.

Summer time

“През лятото трябва да се използват по-леки кремове”, казва доктор Бърдаров. Уместно е да се избягват кремовете с активни съставки (против стареене) като витамин А (ретинол) и алфа-хидроксикиселини, защото те могат да раздразнят кожата или да повишат чувствителността й към слънцето. Добре е употребата на такива продукти да започва през есента, като отначало се използват само вечер, докато кожата привикне към тях.

Зима е

Зимата е времето на по-тежките и по-мазни кремове, които трябва да предпазват кожата от изсушаване от студа, вятъра, сухия въздух в затворените помещения, както и от смога, който провокира появата на свободни радикали.

При промяна на сезоните може да се направи размяна - лекият летен дневен крем да стане нощен за зимата, а тежкият зимен дневен крем да стане нощен през лятото. Добре е нощен крем да започне да се ползва, когато кожата започне да се изсушава. Обикновено докъм 25-30-ата година се ползва само дневен крем.

Враг №1

Два вида е стареенето на кожата - генетично и такова, дължащо се на външни фактори. Деветдесет процента от стареенето, което се дължи на външни фактори, е обусловено от слънцето. Слънцето води до образуването на свободни радикали, които увреждат структурите на кожата. Има два вида UV лъчи, които достигат до земята - UVA и UVB лъчи. През различните сезони се променя предимно интензитетът на UVB лъчите - те са по-силни през лятото, докато UVA лъчите имат почти еднакъв интензитет през цялата година. UVA лъчите са с по-голяма дължина на вълната и проникват по-дълбоко в кожата. Така те стигат до дермата, където са разположени еластичните и колагенните влакна, които определят стегнатостта на кожата.

Продължителното време на слънце води до задебеляване на повърхностния слой на кожата, който е изграден от рогови клетки. Вследствие на това кожата става склонна към образуване на комедони и милиуми (рогови кисти), както и се разширяват порите й, защото мастните жлези хипертрофират (набъбват) и произвеждат повече мастен секрет.

Независимо от сезона през цялата година трябва да се използват слънцезащитни кремове. Това важи за всички типове кожа. Ако човек не прекарва много време на открито, крем с фактор 15 (т.нар. сити фактор) е подходящ за градски условия. Когато ежедневието на човек е свързано с по-дълъг престой на открито, е задължително върху крема за лице да се слага специален фотозащитен крем. А когато през зимата сте на ски в планината, върху крема през 2 часа трябва да се нанася фотопротектор.

От какво се нуждае кожата ми?

"Най-важният критерий за избора и употребата на даден вид продукт за лице е нуждата на кожата в дадения момент", категоричен е доктор Бърдаров.

На второ място като фактор остава възрастта. По принцип е уместно кремове с anti age (против стареене) съставки да започнат да се ползват след 35-ата година. От 25-ата до 35-ата година трябва да се ползват предимно хидратиращи кремове, а след 30 години да се започва употребата на кремове, които да повлияят на началните прояви на стареене на кожата.

Най-ранните прояви на стареене на кожата са в областта на очите, шията и ръцете. По време на разговора ни доктор Бърдаров неколкократно подчертава, че за всяка част на тялото (в частност на лицето) трябва да се ползва отделен козметичен продукт. За деликатната зона около очите (т.нар.околоочен контур) употребата на специално почистващо средство и специален крем е задължение. Освен това вече има създадени специално за тази зона и фотозащитни anti age кремове.

Съвременната тенденция при произвеждането на продукти за грижа за кожата на лицето е да се създават такива продукти, които не просто да предпазват кожата от вредното влияние на външните фактори, а да стимулират и възстановяват нейната естествена защита.

Тя помни

Ключовата дума за добрата грижа за кожата на лицето е постоянство. Грижата за нея не бива да започне чак когато възникне някакъв проблем, а да бъде част от ежедневната грижа на човека за здравето му. Освен това кожата има памет - тя запомня това, което й се е случвало (или не й се е случвало) на млади години, за да го прояви в по-късен етап от вашия съвместен живот.

Да поговорим за мъже

Смята се, че по-здравата (с по-задебелен рогов слой), по-мазна, с разширени пори и по-малко чувствителна кожа е характерният тип кожа за нашия географски регион. Затова и световните козметични компании, които предлагат продуктите си на българския пазар, произвеждат предимно продукти за такъв тип кожа.

Това са и характерните особености на мъжката кожа. Затова мъжете трябва да използват предимно продукти за хидратиране и себорегулация. Още не е дошъл моментът, в който цялостната грижа за кожата на лицето ще стане ежедневна мъжка практика. В повечето случаи мъжете се ограничават с употребата на афтършейв (и евентуално гел или лосион за почистване). Освен това все още не са много продуктите за лице, предназначени специално за мъже. Затова мъжете, които искат по-активна грижа за кожата на лицето, могат спокойно да употребяват женски продукти за съответния тип кожа.

- - - - - - - - -

Изборът на дерматолога

Доктор Бърдаров се опита да направи кратък преглед на някои от най-добрите продукти за грижа за лицето, които се предлагат на българския пазар. Все пак преди закупуването на какъвто и да е продукт за лице е добре да се направи консултация с дерматолог.

За нормална към суха кожа

Възстановяващ нощен крем против стареене на Algotherm

Липозомен дневен крем Hidractive Force 2 на Selvert

Хидратиращ 24-часов крем Energy Hidrorich Cream на Selvert

Дневен крем Hydraskin Rich на Darphin

ArovitA С на Darphin с ретинол (против стареене)

За суха, дехидратирана и чувствителна кожа

Хидратиращия нощен възстановяващ крем на Algotherm

Hidractive Force 3 със серамиди на Selvert

За безжизнена и девитализирана кожа

Дневен реструктуриращ крем против стареене на Algotherm

Ревитализиращ серум против стареене на Algotherm

За мазна и дехидратирана кожа

Хидратиращ дневен крем Hidractive Force 1 на Selvert

За смесен тип кожа

Хидратиращия дневен крем на Algotherm

Хидратиращ 24-часов крем Balance Hidrogel на Selvert

Deep Restructuring Emulsion на Selvert (за кожа с видими белези на стареене)

За околоочния контур

Серум околоочен контур, крем-гел околоочен контур, релаксираща и освежаваща околоочния контур маска на Algotherm

Противостареещ фотозащитен крем Photoderm Anti-age SPF 30 на BioDerma

Очен крем Stimulskin Plus на Darphin

Deep Restructuring Eye Cream на Selvert

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK