Сблъсъкът на титаните

След по-малко от две седмици двама от най-прочутите адвокати в България ще се сблъскат за първи път в съдебната зала по дело с голям обществен интерес. Иван Тодоров и Тодор Батков ще застанат един срещу друг в процеса, в който бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев съди Съвета за електронни медии (СЕМ) за уволнението му.

Интересът към прекия сблъсък на двамата големи е огромен не само защото те рядко се срещат очи в очи в съдебната зала, но и заради предстоящата през декември съдебна битка на годината - за третия GSM лиценз. Делото "Гоцев" е генералната репетиция на двамата звездни адвокати. "Мобилтел", чиито интереси защитава Батков, заедно с други компании обжалва издаването на GSM лиценз на БТК. Телекомът е най-големият клиент на Тодоров. В "квалификациите" преди финала резултатът е 1:0 за Тодоров, който успя да отмени спирането на предварителното изпълнение на дейностите след получаване на лиценза от телекома.

В делото "Гоцев" за първи път държавната администрация се престрашава да наеме толкова известен адвокат като Батков. Преди време председателят на СЕМ Райчо Райков призна, че е приятел с юриста, в чиято кантора стажува синът му Мартин. Попитан от "Дневник" защо СЕМ е избрал услугите на кантората на Батков, Райков заяви: "Никога не се пишат такива неща. Нито се задава такъв въпрос, нито аз ще ви отговоря", но все пак каза, че "адвокатите на Батков са най-добрите и Кирил Гоцев ще загуби делото". Бившият шеф на БНТ призна, че се е обърнал към Тодоров, защото двамата се познавали от много години. Адвокатът защитаваше Гоцев при спора му с настоящия правителствен говорител Димитър Цонев, който обжалваше избора му за директор на БНТ. "За мен смущаващо е, че в кантората на Батков работи синът на Райчо Райков. Но в СЕМ, както знаем, има единовластие и Райков сам решава всичко. Аз паля свещи за неговото здраве, да не вземе и сега да се разболее и отново да отложат делото", подгря напрежението преди делото Гоцев.


Ходът на медийния регулатор да наеме известния адвокат на пръв поглед изглежда необичаен, защото съветът има правен отдел, който защитава интересите му пред съда. Решението обаче може да се окаже една от успешните стратегии на администрацията за печелене на дела. В повечето случаи ведомствата губят в съда, защото срещу техните юрисконсулти се изправя тежката артилерия на адвокатурата и делата свършват още по стълбите към съдебната зала.

Тодоров и Батков са коренно различни по темперамент, въпреки че са родени в една година - 1958 г. и в разстояние на 16 дни празнуват рождените си дни. И двамата са с "най-подходящата" за правосъдието зодия - Везни. Батков е бохем и според негови близки е душата на компанията, докато Тодоров е по-резервиран и сдържан. Това личи и в начина, по който пледират - Батков е по-емоционален и с характерния си басов тембър задържа вниманието на съдиите. Тодоров е прагматичен, с премерени жестове и интонация.

И двамата адвокати са съветвали емблематични за прехода личности. Безспорно най-известният клиент на Батков е Майкъл Чорни, а Тодоров е един от първите юристи, до които се е допитвал покойният президент на "MG корпорация" Илия Павлов, когато е започвал бизнеса си. Безспорно Батков е по-популярен сред масовата публика заради делата на Чорни и работата му във футболен клуб "Левски". За повече от 13 години практика Тодоров дискретно се превърна в знаково име сред корпоративните адвокати и е легенда в бизнес средите, откъдето предимно са и неговите клиенти.

Двамата бъдещи противници са започнали адвокатските си кариери през 1991 г., когато всеки основава кантора. Правната фирма, в която Тодоров е съдружник, е "Георгиев, Тодоров и сие". В кантората има седем съдружници и още 26 адвокати. През 2000 г. фирмата успя да обяви за незаконна първата в история на България стачка на пилотите и стюардесите в бившата авиокомпания "Балкан". "Георгиев, Тодоров и сие" беше правен консултант на гръцката компания ОТЕ за третия лиценз за национална телевизия на "Нова телевизия". Най-голямата сделка, която адвокатите поеха, безспорно е приватизацията на БТК. Тодоров защитаваше интересите на купувача "Адвент интернешънъл", който след повече от две години съдебни битки през юни 2004 г. стана собственик на 65 на сто от акциите на БТК. Кантората на Тодоров твърди, че от основаването си няма нито едно загубено дело срещу данъчните.

Историята и клиентите на "Батков, Стоев, Ботев и съдружници" са също толкова впечатляващи - "Мобилтел", "Софарма", "Арома" и много други. Фирмата е специализирана в почти всички области на правото и обслужва компании от почти всички сфери на бизнеса - телекомуникации, енергетика, ИТ, технологии, транспорт, горива. Кантората има експерти в областта на медийното право, на интелектуалната собственост, банковото и финансовото право. Според адвокатите тяхната най-силна страна е процесуалното представителство пред различните съдебни инстанции по граждански, административни и търговски спорове. "Батков, Стоев, Ботев и съдружници" твърдят, че са добри в администриране на попечителски фонове и активи и в консултирането на заемни и финансови споразумения.

Още от Дневник +

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK