Българският културен център е разположен в "златния триъгълник" на Париж

Премиерът Симеон Сакскобургготски откри официално в четвъртък културно-информационния дом към българското посолство в Париж, който се намира в така наречения "златен триъгълник" на града в една от преките на "Шан-з-Елизе", само на 400 метра от Елисейския дворец. Известният поет и преводач Кирил Кадийски е първият директор на културния ни институт, негов заместник е композиторът Иван Дреников. Центърът се помещава в бившия бразилски културен дом на улица "Ла Боеси" 28. Предложението за него е направено от посланика Марин Райков преди 2 години. “Мястото беше завоювано благодарение на усилията на посланика, който успя да замени недвижими имущества, собственост на България, срещу тази бивша картинна галерия от приблизително 200 квадрата на стойност 4 000 000 евро. ”, съобщи Александър Градинаров от в."Парижки вести". По думите на Райков, цитирани от БТА, незначителният дял на френските инвестиции в България се дължи до известна степен и на психологически причини, тъй като малките и средните предприятия се колебаят да инвестират в страни, за които не са чували почти нищо.“Културният потенциал на българите е все още тера инкогнита за французите и именно от доброто функциониране на новия център зависи в голяма степен как ще бъде представено истинското лице на България“, пише "Парижки вести".

Инициативата за създаването на центъра беше активно подета и от информационния българо-френски сайт www.bulgaria-france.net в лицето на неговите създатели Франсоаз Волтц и Юри Воденичаров.

В Париж беше учредена и асоциация “Приятели на българския културен център” с председател световноизвестния пианист Юри Буков, в който участват професор Минко Балкански, бизнес дамата Елен Горгачева, д-р Христофоров и Дими Паница. Целта на новосъздадената асоциация е да помага за реализирането на бъдещата програма на института и да набира средства за обзавеждането му. "През последните 20 години ние положихме усилия за купуване на сграда, която да играе ролята на културен дом и на черква едновременно. Имаше множество проекти, много от които бяха на косъм да се реализират, но поради някои наши народностни специфики всичко остана в сферата на добрите намерения. Лично аз бях открил една руска черква за продан в Булон-Биянкур, но местоположението се стори твърде отдалечено на тогавашния български поп и проектът пропадна", разказва за парижкия вестник Юри Буков. По неговите думи членовете на асоциацията с личните си връзки са повлияли за вземането на това съдбовно решение. "Лобирането ни беше насочено основно към царя, с когото се познаваме отдавна", казва той и добавя, че центърът ще бъде трамплин за изява на младите. "Убеден съм, че има с какво да заинтересуваме френската публика, остава само да го направим", смята известният пианист.

Откриването на културния дом съвпада с дните на световната култура в Париж и със 125-годишнината от установяване на дипломатически отношения между двете страни. Първата изложба в него е на български художници, които работят във френската столица. Днес във Франция живеят близо 20 000 българи, като в Париж те са около 5000.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK