Симеон откри голф игрище до София

Премиерът Симеон Сакскобургготски откри новото голф игрище "Св. София" и даде началото на първия български открит шампионат за аматьори, който се проведе под егидата на "Волво". Пред погледите на Брайън Ендрюз, президент на Уелския голф съюз, секретаря на съюза Ричард Диксън, изпълнителния директор на Английския голф съюз Пол Бакстър и изпълнителния директор на Шотландския голф съюз Грей Хемиш премиерът направи първия удар на спортния комплекс. Игрището "Св. София" е трето по ред в България след комплексите за голф в Ихтиман и Сливен, които са собственост на авиокомпания "Еър София".

Голф игрището "Св. София" е построено върху земя, която е собственост на Красимир Гергов, председател на Българската голф асоциация (БГА). Сумата, за която е купен теренът от 826 декара, върху който е разположено игрището за голф от 650 дка и прилежащите съоръжения, бе запазена в тайна. По думите на изпълнителния директор на Английския голф съюз Пол Бакстър "Св. София" е единственото игрище в България, което отговаря на европейските стандарти и на него могат да се организират международни турнири.

Комплексът на брега на река Искър разполага с 18 дупки, които се местят за всяко състезание, каквото е едно от изискванията в международния правилник, с пар 72. Трасето е с обща дължина 6175 метра. За поддръжката на игрището, което все още не е завършено напълно, работи екип от 60 души.


В първия български открит шампионат по голф за аматьори участваха 78 души. По-голямата част от тях бяха чужденци, пребиваващи в страната или пристигнали от съседните държави. Регистрационната такса, която плати всеки един участник, бе 150 лв. Турнирът се проведе по системата стейбъл форт без редукция на хендикапа, в която класирането се определя от резултата на всеки играч съпоставен с неговите професионални умения, или т.нар. хендикап. Състезанието се проведе в събота и неделя, като победителят стана известен след редакционното приключване на броя. Първите трима в крайното класиране получават купи и бонуси от 600, 400 и 200 лева, които могат да се оползотворят в магазина за професионална голф екипировка в комплекса на "Св. София". В аматьорския голф, за разлика от професионалния, където сумите са изключително високи, не е прието индивидуалната премия да надхвърля 300 паунда.

"Удивен съм от работата, която е свършена, и от начина, по който се работи тук, заяви Брайън Ендрюз. С удоволствие ще дойда отново, защото срещам много позитивно отношение към голфа и огромно желание да се работи за неговото представяне и популяризиране в страната. Игрището предлага отлични условия за игра." Професионалният инструктор и директор на игрището "Св. София" Нийл Търли допълни, че предстои изграждането на помощни терени, учебни центрове и дори закрити помещения, където може да се тренира и през зимата. "Крайната ни цел е освен игрище да имаме и голф академия, където много хора ще могат да направят първите си стъпки в този спорт. Наученото тук ще е валидно и ще се признава в цяла Европа", завърши Търли.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK