Девет компании се включиха в търга за компютри за училищата

Девет фирми подадоха оферти за снабдяване с компютърна техника на 700 училища. Сред тях са популярните "Контракс", "Риск електроникс", "Прософт", "Стемо" и "ЦАПК Прогрес". Другите участници са

"Инфогард", "Системи и технологии", "Специализирани бизнес системи" и "Ес енд Ти".

Деветте компании ще участват в тръжна процедура за доставката на 7000 компютъра, 700 сървъра, 700 мастилено-струйни и още толкова лазерни принтери, както и за 700 UPS-устройства за поддържане на електрозахранването на техниката.


Резултатите от търга ще бъдат ясни до края на ноември. През декември започва снабдяването на училищата, а в началото на февруари се очаква компютрите вече да се ползват.

Търговете се правят по програмата "i-България" на Министерството на транспорта и съобщенията (МТС). Правителството е осигурило за новите компютри, принтери и сървъри 10 млн. лв. от бюджета за тази година.

"Възможно е и да останат пари, с които ще се изградят мрежи в училищата", каза пред журналисти Орлин Кузов, директор на Агенцията за развитие на информационните и комуникационните технологии към МТС. По думите му училищата ще бъдат снабдени със съвременни компютри - актуални поне две и половина-три години.

Техниката се купува без софтуер, възможно е Министерството на образованието да вземе програмни продукти от "Майкрософт" по договора на правителството с компанията за обслужване на държавната администрация, допълни Орлин Кузов.

В бюджета за 2005 г. ще има още 30 млн. лв., с които ще се купи друга техника, съобщи още Кузов.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK